Ένας ψηφιακός τουριστικός χάρτης για τις Ανθισμένες Διαδρομές της Ελλάδας είναι στα άμεσα σχέδια του ΕΟΤ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να αναδειχθούν οι φυσικές ομορφιές και τα τοπικά προιόντα της χώρας.
Η ιδέα συζητήθηκε στη γιορτή για τις Ανθισμένες Κερασιές που έγινε πρόσφατα στην «καρδιά» του κερασώνα, δύο χιλιόμετρα έξω από τον Κολινδρό. Εκπρόσωποι φορέων της Π.Ε Πιερίας συζήτησαν με την πρόεδρο του ΕΟΤ Άντελα Γκερέκου τον σχεδιασμό που επιχειρεί να αναδείξει τις Ανθισμένες Κερασιές του Κολινδρού και της Ράχης σε τουριστικό προορισμό στην Πιερία, δίπλα στα ισχυρά brand names του Ολύμπου, των Πιερίων, των ακτών, της Ολυμπιακής ριβιέρας και των μοναστηριών της.
Η ιδέα, όπως ανέφερε η κυρία Γκερέκου, προέρχεται από το εντυπωσιακό φαινόμενο των ανθισμένων κερασιών της Ιαπωνίας αλλά και το πώς έχουν αξιοποιήσει παρόμοιες ανθοφόρες καλλιέργειες άλλες χώρες της Ευρώπης. «Πρότεινα αυτήν την ιδέα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (θα χρηματοδοτηθεί από αυτό) – και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ- για να φτιάξουμε έναν digital map (ηλεκτρονικό χάρτη) και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου θα μπορεί κάποιος να βρίσκει πού υπάρχει εντυπωσιακή ανθοφορία σε όλη τη διάρκεια του έτους και μπορεί να την επισκεφθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΕΟΤ.
Οι Ανθισμένες Διαδρομές
Όπως εξήγησε η κυρία Γκερέκου, οι Διαδρομές αφορούν όλη τη χώρα, αλλά μέχρι να υλοποιηθεί το project το οποίο έχει εγκριθεί, ο ΕΟΤ προχώρησε στην υλοποίηση αυτών των προπομπών που έχουν ενδιαφέρον. «Θέλουμε», όπως είπε, «αυτή η γιορτή να γίνει θεσμός και να συνδυάσει την ανθοφορία με τα τοπικά προϊόντα και τα πολιτιστικά δρώμενα και σιγά σιγά να γίνει προορισμό για τους Έλληνες και τους ξένους».
Ανέφερε, μάλιστα, ότι σε συνεργασία με το Γεωπονικό πανεπιστήμιο θα μπουν αισθητήρες σε περιοχές με δενδρώδεις καλλιέργειες, που θα παρακολουθούν πότε έρχεται η ανθοφορία, για να μπορούν οι επισκέπτες μια περιοχής να προετοιμαστούν έγκαιρα για το ταξίδι τους, όπως π.χ. η περιοχή της Βέροιας με τις ανθισμένες ροδακινιές, η οποία επίσης, όπως είπε, μπορεί να ενταχθεί στον ίδιο χάρτη.
Γιορτή του Κερασιού
Επισκέπτες και κάτοικοι της περιοχής πήραν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής, ξεναγήθηκαν από τοπικούς παραγωγούς και γεωπόνους και παρακολούθησαν μουσικοχορευτικά δρώμενα, γεύτηκαν γλυκά του κουταλιού, λικέρ και άλλα εδέσματα με βάση το κεράσι, και εντυπωσιάστηκαν από τις δεκάδες ζωγραφιές μαθητών από σχολεία της περιοχής, που είχαν αναρτηθεί με επιμέλεια στα κλαδιά των κερασιών. Παρακολούθησαν επίσης με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις που έγιναν για την ιστορία της περιοχής, την ιστορία του κερασιού και των κερασοπαραγωγών του Κολινδρού, ο Συνεταιρισμός του οποίου -όπως αναφέρθηκε- συμπληρώνει φέτος 101 χρόνια ζωής και με την αφορμή των διήμερων εκδηλώσεων για τις «Ανθισμένες Κερασιές Πιερίας» ξαναφέρνει στο προσκήνιο την αναβίωση της Γιορτής του Κερασιού, που διεξαγόταν ανελλιπώς μέχρι τη δεκαετία του ’80 στον Κολινδρό.
Γιορτή του Κερασιού όμως σε μια άλλη πλέον βάση και υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, που θέλουν το αγροτικό προϊόν να εξελιχθεί και σε τουριστικό προϊόν, την περίοδο της ανθοφορίας του.
Τις εκδηλώσεις (13/4) για τις «Ανθισμένες Κερασιές» Πιερίας συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κολινδρού «Ο Νικόλαος Λούσης» και ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού, ενώ οι αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Ράχη, διοργανώθηκαν από τον Δήμο Κατερίνης και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ράχης ο «Άγιος Λουκάς».
«Το μήνυμα είναι να γιορτάζουμε την Ελλάδα και τη φύση της όλο τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γκερέκου, αναφερόμενη στις εκδηλώσεις στον Κολινδρό και στις αυριανές στη Ράχη. «Έτσι, θα επιμηκυνθεί ο τουρισμός μας και σε χρόνο και σε χώρο. Δεν είναι μόνο τα μαγικά νησιά μας, τα πολύ γνωστά και δημοφιλή, είναι η ελληνική ύπαιθρος, είναι τα χωριά μας…», πρόσθεσε.
Στον Κολινδρό (πληθυσμός 2500 κάτοικοι) καλλιεργούνται περισσότερα από χίλια στρέμματα κερασιών, με παραγωγή που φτάνει έως και τους χίλιους τόνους τον χρόνο. Ο Κολινδρός είναι η ιστορική έδρα του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, που συγκροτείται από 17 κοινότητες.
Διαβάστε επίσης
Τεμπέλικο μάτι στα παιδιά: Οι αιτίες και η αντιμετώπιση
Ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη: Οι άμεσες αλλαγές στα νοσοκομεία