Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Σε έξαρση και φέτος οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες – Πρώτες βοήθειες

Σε έξαρση και φέτος οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες - Πρώτες βοήθειες

Άλλο ένα καλοκαίρι έξαρσης αναμένεται στις ελληνικές θάλασσες λόγω της μωβ μέδουσας. Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, οι μωβ μέδουσες είναι σε πληθυσμιακή έξαρση στο Αιγαίο από τον Οκτώβριο του 2020, φαινόμενο που θα διαρκέσει περίπου άλλα δυο χρόνια.

Τι κάνει το τσίμπημα από τις μωβ μέδουσες

Το τσίμπημα από τις μωβ μέδουσες επιφέρει κοκκινίλα στο δέρμα, πρήξιμο, κάψιμο, αλλά ενίοτε έχει και πιο σοβαρές επιπτώσεις, ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca – όπως λέγεται η μωβ μέδουσα – είναι τα εξής:

Οι σωστές πρώτες βοήθειες 

Είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε ένα τέτοιο τσίμπημα, όχι μόνο για την αντιμετώπιση του πόνου, αλλά και για να προλάβουμε την τοξικότητα.

Παυσίπονα και παγοκύστες ανακουφίζουν από τον πόνο. Για τσιμπήματα από κάποια είδη μεδουσών (Carybdea marsupialis, Olindias phosphorica και Physalia physalis) συστήνεται η χρήση ξυδιού, ώστε να αποτρέψει την απελευθέρωση περαιτέρω δηλητηρίου κάτω από το δέρμα, όχι, όμως, σε αυτήν την περίπτωση.

Το ξύδι, όπως και το γλυκό νερό, το οινόπνευμα, η αμμωνία δεν βοηθάνε στο συγκεκριμένο είδος, αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση. Η συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού).

Τι πρέπει να κάνουμε:

Διαβάστε επίσης

Rapid test δωρεάν από τον ΕΟΔΥ σε 180 σημεία της χώρας σήμερα 25/5

Τελικά πόσο επικίνδυνη είναι η ευλογιά των πιθήκων; Τα σενάρια πανδημίας, τι θα γίνει με τον εμβολιασμό

Exit mobile version