Πολλοί ταξιδιώτες στο αεροπλάνο δυσανασχετούν στην οδηγία ότι πρέπει να φορούν τη μάσκα τους καθόλη τη διάρκεια μιας πτήσης ως μέτρο προφύλαξης από την εξάπλωση του κορονοϊού. Όπως επιβεβαίωσε όμως μία πρόσφατη μελέτη η χρήση μάσκας στην καμπίνα του αεροπλάνου μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος επιβάτης Covid-19.
Πόσο προστατεύει η μάσκα στο αεροπλάνο
Κινέζοι ειδικοί προσομοίωσαν τον τρόπο με τον οποίο σταγονίδια εξαπλώθηκαν γύρω από την καμπίνα δύο επιβατικών πτήσεων χρησιμοποιώντας δύο πραγματικά παραδείγματα έκθεσης στον ιό σε αεροπλάνα.
Τα ευρήματα για τη μάσκα στο αεροπλάνο και το αποκαλυπτικό γράφημα
Η ομάδα, από το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης Jiao Tong, υπολόγισε ότι εάν όλοι οι επιβάτες χρησιμοποιούσαν χειρουργικές μάσκες στην πτήση Λονδίνο προς Ανόι, ο αριθμός των ατόμων που είχαν μολυνθεί από τον Covid θα είχε μειωθεί από 12 σε μόλις ένα.
Ωστόσο, στην πτήση Σιγκαπούρη προς Χανγκζού, η έρευνα διαπίστωσε ότι ένας επιβάτης, ο οποίος αργότερα κόλλησε τον ιό, έλυσε τη μάσκα του για να συνομιλήσει, κάτι που οι συντάκτες της νέας μελέτης είπαν ότι θα «συνέβαλε σημαντικά» στη μόλυνση του.
Παρόλο που οι εντολές για υποχρεωτική χρήση μάσκας στο αεροπλάνο ήρθαν και παρήλθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρέμειναν υποχρεωτικές καθ’ όλη τη διάρκεια των πτήσεων από την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών. Ωστόσο, ορισμένοι αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητά τους καθώς οι επιβάτες είναι τόσο κοντά μεταξύ τους και τους απομακρύνουν για να φάνε και να πίνουν ενώ βρίσκονται στο πλοίο.
Αλλά ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Dayi Lai είπε ότι η τελευταία έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι μάσκες κάνουν «σημαντική διαφορά».
Ο Δρ Lai είπε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι το μοντέλο μας που επικυρώθηκε από πειραματικά δεδομένα μπορεί να επιτύχει τόσο υψηλή ακρίβεια στην πρόβλεψη της μετάδοσης του COVID-19 σε καμπίνες αεροπλάνων. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η χρήση μάσκας έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της μετάδοσης».
Τα στοιχεία που έδειξε το μοντέλο
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο υπολογιστή που προσομοιώνει πόσο μακριά θα ταξίδευαν στο αεροσκάφος τα σταγονίδια που παράγονται από τους επιβάτες που αναπνέουν, βήχουν και μιλούν.
Χρησιμοποίησαν δεδομένα από την έρευνα για τον ιό της γρίπης για να προσδιορίσουν πόσο «μολυσματικά» ήταν καθένα από αυτά τα σταγονίδια λόγω έλλειψης «λεπτομερών δεδομένων» σχετικά με το ιικό φορτίο των σταγονιδίων που εκπέμπουν οι ασθενείς με Covid.
Αφού έτρεξαν το μοντέλο του υπολογιστή τους, έλεγξαν τα ευρήματά τους σε σχέση με μια έρευνα για την πτήση του Λονδίνου Χίθροου προς Ανόι, η οποία διαπίστωσε ότι ένας επιβάτης είχε μεταδώσει τον Covid σε άλλους 12.
Το πρόγραμμα κατάφερε να προβλέψει 11 στους 12 μολυσμένους και πέντε στους επτά από τους επιβάτες που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση που δεν κόλλησαν Covid.
Αυτό έδωσε στο υπολογιστικό μοντέλο συνολική ακρίβεια 84,2%.
Στην πτήση από τη Σιγκαπούρη προς το Χανγκζού, η ομάδα δοκίμασε τον αντίκτυπο της χρήσης μάσκας και τη μείωση της συνομιλίας μεταξύ των επιβατών στην εξάπλωση των σταγονιδίων και διαπίστωσε ότι και τα δύο ήταν σημαντικά μειωμένα οσον αφορά μια πιθανή έκθεση στον ιό.
Μια έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο ένας επιβάτης, ένας άνδρας, είχε μολυνθεί από τον Covid στην πτήση.
Η προσομοίωση της ομάδας διαπίστωσε ότι ο βήχας και η αναπνοή από μόνα τους δεν θα είχαν ως αποτέλεσμα αρκετά σταγονίδια για να μολύνουν τον άνδρα, και ως εκ τούτου, ήταν πιθανό ότι η συνομιλία μεταξύ κοντινών μολυσμένων επιβατών τον οδήγησε να κολλήσει Covid.
Δείτε περισσότερα στο newsbeast.gr
Διαβάστε επίσης
Με ένα λουκάνικο σε ένα drone σώθηκε σκυλάκι που είχε χαθεί σε βάλτο – Δείτε το βίντεο