Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

ΙΦΕΤ: Τι θα κάνει ο Ά. Γεωργιάδης για να μειωθούν οι δαπάνες

ΙΦΕΤ: Τι θα κάνει ο Ά. Γεωργιάδης για να μειωθούν οι δαπάνες

“Κόφτη” στις αυξημένες δαπάνες του ΙΦΕΤ θα βάλει ο Υπουργός Υγείας. Οι συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας προβληματίζουν τον Άδωνι Γεωργιάδη, που στοχεύει σε εξορθολογισμό της δαπάνης, προτείνοντας σειρά μέτρων, λένε οι πληροφορίες.

Χθες συζήτησε το θέμα με εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών – μελών του ΣΦΕΕ, παρουσία και της διευθύνουσας συμβούλου του Ινστιτούτου Ελευθερίας Τοκατλίδη, όπως αποκάλυψε το Healthstories. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Υπουργείου στο ισόγειο.

«Έχει εκτοξευθεί η δαπάνη του Ινστιτούτου. Έχει φθάσει περίπου τα 300 εκατ. ευρώ και ανεβαίνει συνέχεια, δεν μπορούμε να το αφήσουμε, θα φθάσει στα 500 εκατ. έτσι όπως πάει», φέρεται να είπε στους παρευρισκόμενους ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να βάλει clawback για αυτό, καθώς δεν θεωρεί ότι αυτό αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

«Ο ρόλος του ΙΦΕΤ είναι σημαντικός, δίνει πρόσβαση σε θεραπείες στους ασθενείς, αλλά πρέπει να γίνει εξοικονόμηση, για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του», ανέφερε ο Υπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μέτρα για τις δαπάνες του ΙΦΕΤ

Της συνάντησης αυτής θα ακολουθήσουν κι άλλες μεμονωμένες μεταξύ κάθε μιας φαρμακευτικής εταιρείας ξεχωριστά με την ηγεσία του ΙΦΕΤ. Όπως φαίνεται, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θέλει να ωθήσει τις εταιρείες να εισαγάγουν φάρμακα οι ίδιες και να μην γίνεται πάντα η διαδικασία εισαγωγής ενός φαρμάκου μέσω του Ινστιτούτου, πολύ, δε, περισσότερο που φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται κατάχρηση. Όμως οι εταιρείες λένε ότι δεν μπορούν να το κάνουν.

Στελέχη της αγοράς μας μετέφεραν χαρακτηριστικά: «Το ακούμε αυτό, που λέει ο Υπουργός, αλλά αν η «μαμά εταιρεία» δεν μας δίνει το οκ, ώστε να λανσάρουμε νόμιμα ένα νέο φάρμακο στην Ελλάδα, τα χέρια μας είναι δεμένα».

Να σημειωθεί ότι πολλές φορές τα φάρμακα, τα οποία εισάγει το ΙΦΕΤ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μάλιστα, και τα οποία είναι είτε σε μακροχρόνια έλλειψη, είτε δεν κυκλοφορούν, καν, στη χώρα μας, είναι πολύ υψηλού κόστους. Και εδώ εγείρεται το ερώτημα μήπως γίνεται κατάχρηση. Για αυτό και ο Υπουργός Υγείας θέλει να βάλει περιορισμούς στη διαδικασία, που γίνεται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ).

«Κάθε φάρμακο θα κρίνεται ανά περίπτωση, αλλά πρέπει να εκμηδενίσουμε τις καταχρήσεις και οι εταιρείες να μην πάνε μέσω ΙΦΕΤ, αποφεύγοντας να πληρώνουν clawback. Να γίνεται η διαδικασία μέσω επίσημης αποζημίωσης, τιμολόγηση, ΗΤΑ και καταβολή όλων των επιστροφών», είπε ο κ. Γεωργιάδης σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως επεσήμανε, κάποιες φορές παρατηρείται το φαινόμενο οι εταιρείες να μην έχουν φέρει το φάρμακο στην Ελλάδα, μεν, αλλά να ακολουθούν προωθητική προσέγγιση, με ανθρώπους στο πεδίο, χωρίς να τιμολογούν επίσημα.

Να έρχονται ταχύτερα τα νέα φάρμακα

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εισόδου νέων φαρμάκων στη χώρα και να αρθούν τα όποια εμπόδια.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να καταργηθεί το λεγόμενο «κριτήριο 5/11». Δηλαδή τα νέα φάρμακα να αποζημιώνονται σε 5 από 11 συγκεκριμένες χώρες, τις οποίες προβλέπει ο νόμος περί της αξιολόγησης φαρμάκων, προκειμένου να λάβουν άδεια κυκλοφορίας.

«Εγώ το εισήγαγα, εγώ θα το καταργήσω. Μόλις ένα φάρμακο θα λαμβάνει τιμή, θα πηγαίνει απευθείας για ΗΤΑ και για διαπραγμάτευση στην αρμόδια Επιτροπή», φέρεται να τόνισε ο Υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση κάθε φάρμακο, πριν εισαχθεί, θα εξετάζεται από τα μέλη μιας ειδικής επιτροπής αξιολόγησης ανά περίπτωση.

Τέλος ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στην υπερσυνταγογράφηση. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο, όπως αποκάλυψε, θα κληθούν σε απολογία περίπου 200 γιατροί.

Διαβάστε επίσης

Exit mobile version