Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ιλαρά: Το σχέδιο του ΕΟΔΥ για τη Β. Ελλάδα – Έχει χαμηλά ποσοστά ανοσίας

Ιλαρά: Το σχέδιο του ΕΟΔΥ για τη Β. Ελλάδα – Έχει χαμηλά ποσοστά ανοσίας

Προβληματίζουν τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανοσίας έναντι της ιλαράς σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Στην ευρεία σύσκεψη – που πραγματοποιήθηκε χθες για τη νόσο με πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ και για την οποία πρώτα σας ενημέρωσαν το Mononews και το Healthstories – έγινε εκτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκε πλαίσιο συγκεκριμένων δράσεων, προκειμένου η χώρα μας να είναι έτοιμη σε πιθανή έξαρση.

Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης καταγράφεται επιδημική έξαρση το τελευταίο διάστημα, αλλά εδώ επί του παρόντος δεν υπάρχει πρόβλημα. Κάποια σκόρπια περιστατικά στην Κρήτη δεν προκαλούν προσώρας ανησυχία, αλλά η χώρα προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, καθώς επιστήμονες εκτιμούν ότι η έξαρση αυτή αναμένεται να καταγραφεί και εδώ, πιθανόν στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Στη σύσκεψη οι ειδικοί έκαναν «ακτινογραφία» σε όλη την επικράτεια και καθόρισαν το σχέδιο δράσεων και παρεμβάσεων, που θα υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, για τη θωράκιση των πολιτών ενάντια στη νόσο και στις σοβαρές της επιπλοκές.

Αυτό που διαπίστωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας τα ποσοστά ανοσίας έναντι της νόσου είναι πολύ χαμηλά, φθάνοντας το 85%. Στον αντίποδα, σε ορισμένες άλλες περιοχές, τα ποσοστά ανοσίας είναι ικανοποιητικά, αγγίζοντας μέχρι και το 95%.

Τι έδειξε νέα μελέτη για τα αντισώματα

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη, η οποία έγινε υπό την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, διευθύντρια στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Βάνα Παπαευαγγέλου, συμμετείχε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΔΥ, μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων Ρομά και μεταναστών.

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου παρατηρούνται «χαμηλές πτήσεις» στην ανοσία του πληθυσμού, έθεσε σε συναγερμό τον ΕΟΔΥ, που έβαλε ως άμεσο στόχο την ενίσχυση του εμβολιασμού στις συγκεκριμένες περιοχές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη σύσκεψη έγινε εκτίμηση της κατάστασης στα μέχρι τώρα κρούσματα ιλαράς, από το 2004 μέχρι και το 2023. Έμφαση δόθηκε στην περίοδο 2017-2018, οπότε είχε καταγραφεί έξαρση στη χώρα μας, με πολλά κρούσματα και με δύο θανάτους.

Ειδικότερα οι επιστήμονες ανέλυσαν τα ευρήματα νέας οροεπιδημιολογικής μελέτης, όπως ονομάζεται, δηλαδή μελέτης που δείχνει τα αντισώματα στον πληθυσμό. Και ήταν σε αυτά τα ευρήματα που οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας η ανοσία είναι στο 95% και σε άλλες στο 85%, που θεωρείται χαμηλό.

Το σχέδιο δράσης του ΕΟΔΥ για την ιλαρά

Η σύσκεψη διήρκεσε αρκετές ώρες και οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις απόψεις τους, ως προς το ποιες θα ήταν οι ενδεδειγμένες δράσεις, για την προστασία του πληθυσμού και ιδιαίτερα κάποιων ευάλωτων ομάδων, όπως είναι οι μετανάστες και οι Ρομά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας βασικό «κορμό» των δράσεων του ΕΟΔΥ θα αποτελέσει η ενίσχυση του εμβολιασμού σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά ανοσίας. Σε αυτό το πλαίσιο και για την επίτευξη του στόχου η χώρα θα προμηθευτεί ποσότητες εμβολίων, ώστε να μην υπάρξει έλλειμμα για τις αυξημένες ανάγκες, όπως πρώτοι είχατε διαβάσει εδώ.

Επιπλέον θα υπάρξει συνεργασία με τοπικούς φορείς και με τοπικούς ιατρικούς συλλόγους, προκειμένου να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν κάνει ποτέ το MMR (εμβόλιο ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) ή έχουν κάνει μία αντί για δύο δόσεις, άρα εκεί εντοπίζεται ένα «κενό προστασίας».

Τέλος αναμένεται να υλοποιηθούν δράσεις και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. Πιο συγκεκριμένα θα διερευνηθεί πόσοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, θα γίνει καταγραφή της κάλυψής τους και θα κληθούν να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, πάντως, φαίνεται ότι οι άνω των 65 ετών έχουν περισσότερα αντισώματα από τους νεότερους σε ηλικία πολίτες. Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1970 – και ακόμη πιο συγκεκριμένα μετά το 1990 – καθώς είναι πολύ πιθανό να μην έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Οι ειδικοί συμφώνησαν ότι όσοι έχουν γεννηθεί μετά από αυτές τις χρονολογίες και δεν έχουν νοσήσει με ιλαρά, να τσεκάρουν, αν έχουν τη δυνατότητα, αν έχουν εμβολιαστεί και αν όχι να κάνουν το εμβόλιο.

Διαβάστε επίσης

Μ. Θεμιστοκλέους: Καίρια ανάγκη η εγκατάσταση συστήματος RIS/PACS στα δημόσια νοσοκομεία

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Ξεκινά το Εθνικό Προγράμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου

Exit mobile version