Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το σχέδιο του Υπ. Υγείας για το Τραύμα σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Το σχέδιο του Υπ. Υγείας για το Τραύμα σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανάμεσα σε άλλα σημαντικά θέματα, το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, από τον Υπουργό Υγείας. Όπως είχε δεσμευθεί πριν από λίγο καιρό, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προχωρά στη δημιουργία Κέντρων Αναφοράς Τραύματος σε όλη τη χώρα, που αναμένεται να βελτιώσουν τη φροντίδα των τραυματιών και την αύξηση της επιβίωσής τους.

«Θα θεσμοθετήσουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες και προϋποθέσεις, προκειμένου, σε συνδυασμό και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει 6-7 βάσεις ελικοπτέρων για διάσωση, να υπάρξει επιτέλους σύστημα για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του τραύματος», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο.

Το Τραύμα στο Υπουργικό

Το Εθνικό Σύστημα Τραύματος αποτελεί μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Σε αρκετές περιπτώσεις σοβαρά τραυματίες δίνουν άνιση μάχη με τον χρόνο και καταλήγουν να χάνουν τη ζωή τους. Κι αυτό είναι κάτι, που, με συγκεκριμένες διορθωτικές παρεμβάσεις, μπορεί να βελτιωθεί. Σε πρώτη φάση δημιουργούνται σε περίπου 90 νοσοκομεία ειδικοί χώροι αναζωογόνησης, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών συγκεκριμένα, όπου υλοποιούνται κι άλλες παρεμβάσεις.

«Η βούληση του Υπουργείου για τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Τραύματος είναι δεδομένη», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Τα Κέντρα Τραύματος θα είναι σε άμεση διασύνδεση με τις έξι νέες βάσεις ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, προκειμένου να μεταφέρουν το ταχύτερο δυνατό τους τραυματίες στο πλησιέστερο Κέντρο Τραύματος, σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ.

Τι απαιτείται

Γιατροί, που δίνουν μάχες καθημερινά για να κρατήσουν στη ζωή τραυματίες, επισημαίνουν ότι, για να επιτευχθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση του τραύματος, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μία αλυσίδα προστασίας γύρω από τον ασθενή, με κάθε κρίκο της να έχει τον δικό του σαφή και ουσιαστικό ρόλο.

Δηλαδή να έχει προηγηθεί η απαραίτητη εκπαίδευση του ιατρικού, του νοσηλευτικού και του λοιπού προσωπικού, να υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, ο απαραίτητος εξοπλισμός, ελικοδρόμιο για την προσγείωση και την απογείωση του ελικοπτέρου, που θα μεταφέρει τον τραυματία, άρτια αναπτυγμένος χειρουργικός τομέας.

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα Κέντρο Τραύματος, για τούτο και έχει επιλεγεί ως ένα από τα Πιλοτικά Κέντρα Τραύματος Επιπέδου I, έχοντας συμπεριληφθεί στην πρόταση της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την Οργάνωση Διαχείρισης Τραύματος.

Διαβάστε επίσης

Τέλος και η Διοικήτρια του “Έλενα Βενιζέλου” – Χωρίς θέρμανση έμειναν μωρά και ασθενείς σε κτίριο του νοσοκομείου

Αύξηση AIDS/HIV στους νέους: 531 νέες διαγνώσεις το πρώτο δεκάμηνο του 2023 στην Ελλάδα

Exit mobile version