Σχέδιο, με στόχο οι νέοι γιατροί να έχουν περισσότερα κίνητρα, οικονομικά καθώς και καλύτερο μονοπάτι καριέρας μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επεξεργάζεται του Υπουργείο Υγείας, όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 η αναπληρώτρια Υπουργός Yγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Επίσης, η Ειρήνη Αγαπηδάκη παραδέχθηκε ότι μέχρι σήμερα, δεν έχουμε πλαίσιο εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως θα έπρεπε.
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει αναβάθμιση του αγροτικού γιατρού, επέκταση του δικτύου τηλεϊατρικής και καθιέρωση του προσωπικού γιατρού που δεν αντικαθιστά τον παθολόγο, αλλά, όπως είπε αποτελεί τον πλοηγό μέσα στο σύστημα υγείας.
Τέλος, η Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε ότι: «Η βασική προσέγγιση του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας τα επόμενα χρόνια είναι να πηγαίνουμε εμείς στον πολίτη και να μην περιμένουμε να πάει ο πολίτης στις υπηρεσίες υγείας» και συμπλήρωσε: «Επίσης, με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) να έχουμε την δυνατότητα να χορηγούμε ενέσιμες θεραπείες στην κοινότητα, για να μην χρειάζεται ο κόσμος να ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία, κατι που γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η κα Αγαπηδάκη αναφέρθηκε χθες και στην επιστροφή επιστημόνων από το εξωτερικό και αυτό όπως είπε θα γίνει με κίνητρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση να δοθούν. «Το χρειαζόμαστε αυτό το προσωπικό» είπε η κ. Αγαπηδάκη και έδωσε έμφαση στην αντικείμενα που δεν έχουμε στη χώρα να καλύψουν αυτό το κενό και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό.
Νέα παράταση στις ποινές για μη εγγραφή σε Προσωπικό Γιατρό
Στο μεταξύ, νέα παράταση στις ποινές που προβλέπονται για όσους δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, δίνει το υπουργείο Υγείας. Ο θεσμός ο οποίος παραπαίει ακόμη, αφού σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν έχουν βρει διαθέσιμο γιατρό, κινδυνεύει και με συνταξιοδοτήσεις γιατρών οι οποίοι εργάζονται στο δημόσιο σύστημα και έχουν αναλάβει υποχρεωτικά τον ρόλο του προσωπικού γιατρού.
Συγκεκριμένα ο νόμος που είχε ψηφιστεί για τον προσωπικό γιατρό προέβλεπε ότι όσοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν είχαν εγγραφεί στο σύστημα θα είχαν να αντιμετωπίσουν «ποινές» δηλαδή μεγαλύτερη συμμετοχή για ιατρικές υπηρεσίες.
Η παράταση που δίνεται τώρα από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, είναι έως τις 30.6.2024. Από εκεί και μετά θα ισχύσουν οι ποινές. Θα πρέπει να προηγηθεί βέβαια η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων γιατρών καθώς μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας δεν έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ο νόμος προβλέπει πως όσοι πολίτες δεν εγγράφουν στον προσωπικό γιατρό θα έρθουν αντιμέτωποι με τις εξής ποινές:
- Θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.
- Θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%
- Στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, θα πρέπει να πληρώνουν επίσης 10% περισσότερο.
- Λίγο καιρό μετά τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές.
- Επίσης όσοι δεν θα έχουν προσωπικό γιατρό και δεν θα έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Σημειώνεται πως, μέχρι σήμερα, ως προσωπικοί γιατροί έχουν εγγραφεί 3.473 εκ των οποίων 2.226 από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και μόνο 1.247 ιδιώτες γιατροί. Έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό 4,92 εκατομμύρια πολίτες, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες 1,55 εκατομμύριο θέσεις.
Διαβάστε επίσης
ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ: Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των συμβάσεων, θα υπάρξει συνέχεια;
Προϋπολογισμός 2024: Τι προβλέπει για την Υγεία, τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ