Άμεσα και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες μπαίνει σε λειτουργία το έκτακτο σχέδιο για το ΕΚΑΒ για τα μικτά πληρώματα σε 50 περιοχές, λόγω του καλοκαιριού και των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν σε απομακρυσμένα και νησιωτικά μέρη.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει την επιστράτευση 200 στελεχών από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που θα συνδράμουν στη λειτουργία του ΕΚΑΒ ως οδηγοί και συνοδοί μετά από μία σύντομη εκπαίδευση. Η λύση αυτή φαίνεται στο κυβερνητικό επιτελείο και ειδικά στο υπουργείο Υγείας ως η πιο κατάλληλη τη δεδομένη στιγμή μέχρι να δρομολογηθούν οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, αλλά και για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της έλλειψης στέγης που συναντούν, ειδικά στα νησιά, όσοι κλήθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα σε άλλη περιοχή από τη μόνιμη κατοικία τους, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Healthstories.
Έτσι, φύλλο πορείας θα δουν περίπου 200 μόνιμοι για περιοχές και νησιά, ανάμεσά τους η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, η Πάτμος, η Λέρος, η Κως, κ.λπ..
Το έκτακτο αυτό σχέδιο, θα εφαρμοσθεί και σε απομακρυσμένες περιοχές, ώστε περισσότερα ασθενοφόρα (ΕΚΑΒ και κέντρων Υγείας) να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
Σε άμεση φάση πρόκειται για οδηγούς που θα αναλάβουν να κάνουν βάρδιες στο ΕΚΑΒ, γιατί πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο να είναι ακινητοποιημένα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, λόγω έλλειψης οδηγών. Με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής θα καλυφθούν περισσότερες βάρδιες μέσα στο 24ωρο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ αντιδρούν στο συγκεκριμένο σχέδιο, εστιάζοντας στο θέμα της εκπαίδευσης, η οποία διαρκεί περίπου δύο χρόνια.
Το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ έχει στείλει δύο επιστολές στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και στον πρωθυπουργό, εξηγώντας τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται σε κάθε περιστατικό ξεχωριστά, αλλά και σε μία διακομιδή ασθενή ή τραυματία στο νοσοκομείο.
Αλλά και, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, εκφράζει την διαφωνία του τονίζοντας πως η ενίσχυση και η ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με έκδοση ΠΝΠ για την στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Η ίδια πρόχειρη “συνταγή” κάλυψης των αναγκών κυρίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές επιχειρήθηκε και το 2016 με Πυροσβεστική και οδηγούς ΟΤΑ χωρίς φυσικά να υπάρχει αποτέλεσμα. Η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα “Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου” μέσω της απόκτησης Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο ΕΚΑΒ».
Διαβάστε επίσης
Ούτε τετραγωνικό διαθέσιμο στα νησιά για διασώστες – Τι είπε ο πρωθυπουργός σχετικά
Τι συμβαίνει στο σώμα σας, όταν τρώτε καλαμπόκι; Πού ωφελεί και πού χρειάζεται προσοχή