Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Απόστολος Βαλτάς στο HS: «Το φαρμακείο της γειτονιάς είναι έτοιμο να μετεξελιχθεί σε Φαρμακείο Εξειδικευμένων Υπηρεσιών Υγείας”

Τα χρόνια της πανδημίας το φαρμακείο και οι φαρμακοποιοί έγιναν ο χώρος και οι άνθρωποι που όλοι οι πολίτες εμπιστευτήκαμε και ζητήσαμε τη συμβουλή τους για θέματα υγείας πρωτόγνωρα και άκρως ανησυχητικά, ήταν αυτοί που ηρέμησαν τις αγωνίες μας και μας έδωσαν την πρώτη ορθά διατυπωμένη εξήγηση για όσα συνέβαιναν. Καταλάβαμε όλοι, λοιπόν, πολίτες και Πολιτεία, πόσο νευραλγικός είναι ο ρόλος τους, αλλά αναλογιστήκαμε και πόσα ακόμα μπορούν να προσφέρουν στη διατήρηση της δημόσιας υγείας, κι όταν ακόμα η πανδημία, που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, θα έχει περάσει.

Το healthstories.gr μίλησε με τον Απόστολο Βαλτά, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, για το ρόλο του φαρμακείου και του φαρμακοποιού στη σύγχρονη εποχή, όπως αυτή διαμορφώνεται.

ΕΡ. κ. Βαλτά, τα τελευταία δύο χρόνια, η καθημερινότητα όλων άλλαξε. Ο φαρμακοποιός είναι από τις ειδικότητες που η πανδημία έφερε στο επίκεντρο. Ποιο είναι το αποτύπωμα αυτής της “σκληρής” περιόδου στο δικό σας λειτούργημα;
Α.Π. Τα Φαρμακεία απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι ο ρόλος τους στην Δημόσια Υγεία είναι αναντικατάστατος. Αποδείχθηκε ότι κανένα σύστημα υγείας, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε αυτή την υγειονομική κρίση χωρίς την ουσιαστική συμβολή των φαρμακοποιών. Η ευρεία διασπορά των φαρμακείων αλλά και η αδιάλειπτη παρουσία των φαρμακοποιών στη διάθεση των πολιτών, συνέβαλε τα μέγιστα τόσο στην αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας όσο και κατά την εξέλιξή της, σε δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπισή και τον έλεγχό της.
Προς επικύρωση των παραπάνω αναφέρουμε κάποια στοιχεία από την Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) :
• 180.000 φαρμακεία στην Ευρώπη αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής με το Σύστημα Υγείας, για 24 ώρες – 7 ημέρες, χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού.
• περίπου τα 2/3 των ευρωπαίων πολιτών μπορούν να προσεγγίσουν το πλησιέστερο τους φαρμακείο μέσα σε 5 λεπτά, ενώ το 98% μπορούν μέσα σε μισή ώρα.
• 3.245 πολίτες εξυπηρετεί κατά μέσο όρο ένα κοινοτικό φαρμακείο στην Ευρώπη.

ΕΡ. Ποιος είναι ο ρόλος του φαρμακείου της γειτονιάς σήμερα;
ΑΠ. Το φαρμακείο της γειτονιάς απέκτησε με βάση την εμπειρία της πανδημίας νέα δυναμική. Οι προσπάθειες όλων των φαρμακοποιών αυτά τα 2,5 χρόνια της υγειονομικής κρίσης ανέδειξαν ότι το φαρμακείο δεν είναι μόνο χώρος διάθεσης φαρμάκων αλλά ένας σύγχρονος κόμβος υγείας, με επιστημονική προσέγγιση που παρέχεται από τη διαρκή κατάρτιση και εκπαίδευση του φαρμακοποιού αλλά και τεχνολογική βάση που προέρχεται από την οργάνωσή του στα σύγχρονα συστήματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Η συνύπαρξη των δύο χαρακτηριστικών δίνει την δυνατότητα πλέον στο Φαρμακείο να μετεξελιχθεί σε Φαρμακείο και Εξειδικευμένων Υπηρεσιών Υγείας και Συμβουλευτικής πάντα υπό την διαρκή συνεργασία με τους ιατρούς.

ΕΡ. Πώς μπορεί ο φαρμακοποιός μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρει να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας των συστημάτων υγείας; Με άλλα λόγια, αποτελούν τα φαρμακεία σημαντικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας;
ΑΠ. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κυριότερη πηγή άντλησης σημαντικών πληροφορίων που αφορούν την κατάσταση της υγείας του ασθενούς, την αποτελεσματικότητα ή μη της φαρμακευτικής αγωγής, της καταπολέμησης της πολυφαρμακίας, της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα δημόσιας υγείας, αποτελούν τα φαρμακεία.
Επομένως κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητάς του αλλά και την έλεγχο του ύψους των δαπανών του αν δεν βασισθεί και στα Φαρμακεία. Βασική προϋπόθεση σε όλα αυτά είναι να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στο Φαρμακευτικό Φάκελο Υγείας του ασθενούς και στους Φαρμακοποιούς όπως γίνεται εδώ και χρόνια για παράδειγμα στην Γαλλία που είναι από τις πρώτες χώρες που το εφάρμοσε (DOSSIEUR PHARMACEUTIQUE).

ΕΡ. Σε τι υπολείπεται το ελληνικό φαρμακείο από το αντίστοιχο της Ευρώπης;
ΑΠ. Πλέον – και το τονίζω χωρίς να είμαι αιθεροβάμων – η Ευρώπη κοιτάει και προς εμάς. Ως Διοίκηση του Π.Φ.Σ. από την πρώτη στιγμή οραματιστήκαμε ένα σύγχρονο, βιώσιμο επιχειρηματικά και αναβαθμισμένο επαγγελματικά φαρμακείο. Για τον λόγο αυτό όχι μόνο αναλάβαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αλλά προχωρήσαμε σε μελέτες για την επόμενη μέρα όπως είναι οι συνενώσεις – συνεργασίες φαρμακείων και μελέτες για την αποτίμηση του ρόλου μας στην πανδημία, που θα αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία για την περαιτέρω ανάπτυξή μας.

ΕΡ. Πιστεύετε ότι ο φαρμακοποιός αξιοποιείται στη δημόσια υγεία στο βαθμό που μπορεί και ωφελεί την κοινότητα;
ΑΠ. Νομίζω πώς όχι. Και αυτό είναι αμφίδρομο. Τόσο η Πολιτεία όσο και οι Φαρμακοποιοί λόγω της πανδημίας αντιλήφθηκαν η μεν μια πλευρά ότι τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της Δημόσιας Υγείας πέραν της απλής διάθεσής φαρμάκων και οι Φαρμακοποιοί ότι ο ρόλος τους πέραν από αναντικατάστατος δύναται να είναι και πολυσχιδής και να εξελίσσεται στο επίπεδο της κοινωνικής και επιστημονικής προσφοράς στην κοινότητα.
Ως πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω να εργάζομαι και με αυτή την στρατηγική θα χαράξω τον προγραμματισμό του κλάδου για τα επόμενα χρόνια!

Διαβάστε επίσης

ΙΑΣΩ: Δέκα δωρεάν τοκετοί για την ημέρα της μητέρας

Ξανθός: Ισχυρές δημόσιες δομές ΠΦΥ, το «κλειδί» της ισότιμης και ποιοτικής φροντίδας υγείας 

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε, αν είστε άνω των 40 ετών

Exit mobile version