Τη νέα πολιτική της χώρας για τον καρκίνο, με έμφαση στην ολιστική φροντίδα που βασίζεται στην πρόληψη, τη στοχευμένη θεραπεία και τη διεπιστημονική συνεργασία, παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Economist, στην ενότητα «Keeping up with evolutions in cancer», η υπουργός χαρακτήρισε τον καρκίνο μάστιγα της εποχής, σημειώνοντας πως νας στους 4 θανάτους οφείλεται σε καρκίνο.
Η Ευρώπη έχει εκπονήσει ένα νέο πολύ σημαντικό σχέδιο για την πρόληψη του καρκίνου και η Ελλάδα, αξιοποιεί σημαντικό μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για προγράμματα πρόληψης διαφόρων μορφών καρκίνου, ανέφερε. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν αγωγή υγείας, που ξεκινάει από τα σχολεία, με στόχο να μειωθούν παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα και άλλοι.
Περιλαμβάνει προσυμπτωματικό έλεγχο, με διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, κάτι που μπορεί να βελτιώσει πολύ την πρόγνωση και την επιβίωση των ασθενών. Επιπλέον, είπε η κα Γκάγκα, εισάγουμε τον ψηφιακό φάκελο υγείας για τους ογκολογικούς ασθενείς, που θα συμβάλει στην ενιαία και βέλτιστη φροντίδα τους, όπου κι αν βρίσκονται.
Γκάγκα: Σε τρεις άξονες οι αλλαγές για ολιστική φροντίδα του καρκίνου
«Είναι πολλά τα ζητήματα που έχουν τεθεί στη συζήτηση για τη μάχη κατά του καρκίνου. Είναι κεφαλαιώδες το να είμαστε προσηλωμένοι στην ολιστική φροντίδα των ασθενών, με μέριμνα για τη ψυχολογική υποστήριξή τους, την επανένταξή τους στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον μετά τη θεραπεία και τη συνολική ποιότητα της ζωής τους», τόνισε.
Και πρόσθεσε: «Προωθούμε την διασύνδεση με τον θεράποντα γιατρό και διεπιστημονικές ομάδες, χωρίς πολλές μετακινήσεις των ασθενών, ακόμη και αν αυτοί βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.
Φέρνουμε τις ογκολογικές θεραπείες όσο γίνεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας όλων των ασθενών, με συνεχή επικοινωνία και διασύνδεση όχι μόνο με τη βασική ιατρική ομάδα αλλά και με όλο το υποστηρικτικό δίκτυο που έχει ανάγκη ένας ογκολογικός άρρωστος. Όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι στην πορεία αντιμετώπισης του καρκίνου, προχωρούμε χέρι-χέρι με τους ασθενείς».
Διαβάστε επίσης
Πλεύρης στο συνέδριο του Economist: Τέλος Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα ελέγχου για καρκίνο του μαστού
Γ. Κωτσιόπουλος: Εθνικό ψηφιακό πρόγραμμα διαχείρισης του καρκίνου, έως το 2023