Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Παπαδημητρίου, Τρύφων,  Άγκαθα, Άδωνις και Πλεύρης χαζεύοντας το clawback

Παπαδημητρίου, Τρύφων,  Άγκαθα, Άδωνις και Πλεύρης χαζεύοντας το clawback

Παπαδημητρίου, Τρύφων,  Άγκαθα, Άδωνις και Πλεύρης χαζεύοντας το clawback. Η συνάντηση γνωριμίας των εκπροσώπων του φαρμάκου με το νέο Υπουργό Υγείας, τα εμβολιαστικά κέντρα – λάστιχο και η άγνοια για το τι γίνεται με τα self test.

Φαρμακευτικές και Πλεύρης

Την «τριπλέτα» των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών θα συναντήσει αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο νέος Υπουργός Υγείας, όμως δεν θα πρέπει να αναμένουν και πολλά, καθώς μια πρώτη γνωριμία φαίνεται ότι θά’ ναι. Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά, στη συνάντηση αναμένεται να παραβρεθούν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων και η πρόεδρος του Pharma Innovation Forum Agatha Jakoncic.

Οι φαρμακευτικές αναμένουν τον νέο Υπουργό σαν τον θαυματοποιό, που θα καταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να επιβεβαιώσει και να υλοποιήσει τη δέσμευση Κικίλια για μείωση του clawback. Όμως τα στοιχεία για την πορεία των δαπανών για φάρμακα δεν αφήνουν πολλά χαμόγελα αισιοδοξίας. Η μείωση του clawback, βέβαια, πρέπει να γίνει έτσι κι αλλιώς. Μήπως για τον λόγο αυτό επισκέφθηκε και το Υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Πέμπτης (16/9) ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης;

Τι μπορεί να παίχτηκε με τα Mega Εμβολιαστικά Κέντρα;

Ειλημμένη φαινόταν η απόφαση της κυβέρνησης για τη σταδιακή παύση της λειτουργίας των Mega Εμβολιαστικών Κέντρων, 10 τον αριθμό, μέχρι τον Οκτώβριο. Όμως με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, με σχετική καθυστέρηση θα λέγαμε, τόνιζε πως μόνο τα 3 θα σταματήσουν οριστικά στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μάλιστα το ένα, αυτό του Ελληνικού, δεν λειτουργεί ήδη.

Τι μπορεί να συνέβη; Σύμφωνα με σχετική διαρροή, είναι λογικό. από τη στιγμή που έχει μειωθεί δραματικά η προσέλευση των πολιτών, να κλείσουν τα Mega κέντρα, αφού είναι και ασύμφορη η λειτουργία τους. Μην ξεχνάμε πως έχουν καταληφθεί με το αζημίωτο ιδιωτικά ακίνητα και παράλληλα πληρώνεται και προσωπικό. Μάλιστα για κάποια κέντρα στην επαρχία καλύπτονται και έξοδα για μετακινήσεις, διαμονή και σίτιση των ατόμων που τα στελεχώνουν.

Επίσης ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον Ant1, ανέφερε ότι: “Ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου θα λειτουργούν και τα εμβολιαστικά κέντρα. Αλλά, πλέον, το μοντέλο γυρνάει με την προσθήκη των κατ’ οίκον εμβολιασμών και των εμβολιασμών στα ιδιωτικά ιατρεία”. Μια τέτοια δήλωση άφηνε ανοιχτό το… κλείσιμο.

Μάλλον, όμως, αυτό δεν ακούστηκε όμορφα στο Μαξίμου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άρχισε να διαψεύδει. Το να κλείσουν εμβολιαστικά κέντρα φαίνεται να μην περνά ένα θετικό μήνυμα, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για αύξηση των εμβολιασμών. Έτσι, για να μην υπάρχει εμπλοκή μεταξύ Μαξίμου-Υπουργείου Υγείας, τα Mega Εμβολιαστικά Κέντρα έγιναν… λάστιχο.

Κυβερνητική άγνοια για τα self test 

Μπαλάκι έχουν γίνει συντάκτες από όλα τα ρεπορτάζ, στην προσπάθεια να ενημερωθούν για το ποιος μπορεί να παρέχει μία σωστή πληροφόρηση σχετικά με το πόσα self test κάνουν οι μαθητές και πόσα κρούσματα εντοπίζουν. Ο κ. Οικονόμου «πέταξε» κάποια νούμερα και συγκεκριμένα μίλησε για 800.000 self test σε μαθητές, από τα οποία 1.000-1.500 βγήκαν θετικά και θα έπρεπε να επανεξεταστούν.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία και παραπέμπει αλλού και βασικά στον ΕΟΔΥ, τον οργανισμό που πάντα πνίγεται στα νούμερα και στα στοιχεία. Ο οργανισμός, δε, παρά τις παρακλήσεις ακόμη και των επιδημιολόγων, ένα ρημάδι στοιχείο για το πόσα παιδιά έχουν κολλήσει κορωνοϊό και πηγαίνουν στο δημοτικό, το γυμνάσιο ή το λύκειο, δεν αξιώνεται να δώσει.

Πάντως ο ΕΟΔΥ ούτε 150.000 self test δεν καταγράφει, καθώς τόσα δηλώνονται ηλεκτρονικά στη σχετική πλατφόρμα. Δηλαδή πάνω από 600.000 παιδιά, που έκαναν τεστ, έκαναν χρήση της χειρόγραφης φόρμας; Και αναρωτιόμαστε: Πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα χειρόγραφα;

Άγνοια για τα self test και από τους ειδικούς

Στην ενημέρωση της Πέμπτης 16/9 η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τόλμησε και ανέφερε ότι: «Σύμφωνα, πάντως, με τα πρώτα δεδομένα, η χρήση αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μικρούς μαθητές κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς πριν από λίγες μέρες, είχε σαν αποτέλεσμα τη διάγνωση 212 ασυμπτωματικών παιδιών ηλικίας από 5 έως 17 ετών στην επικράτεια, ποσοστό περίπου 20% του συνολικού αριθμού των διαγνώσεων στην ηλικιακή αυτή ομάδα».

Κοινώς, υπολογίζεται ότι τα συνολικά κρούσματα σ’ αυτή την ομάδα, είναι της τάξης των 1.060. Έλα, όμως, που με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αυτές είναι κοντά στα διπλάσια. Να γίνουμε κακοί εδώ και να αρχίσουμε να λέμε πάλι ότι ο ΕΟΔΥ, που, όντως, έχει φορτωθεί τόσα και τόσα, δεν κάνει καλά τη δουλειά του;

Βασικά θα πρέπει οι ειδικοί της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων – Επιδημιολόγων του Υπουργείου να πιέσουν τον οργανισμό για ορθά και για ακριβή στοιχεία. Πώς αλλιώς θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των κρουσμάτων στα παιδιά…

Με ποιο στρατόπεδο νά ‘ταν ο Τσιόδρας…

Και για το κλείσιμο να πούμε ότι και πάλι όλα τα μέλη της επιτροπής των ειδικών, που συμβούλεψαν την κυβέρνηση για τα μέτρα, με βάση τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία, δεν ήταν σύμφωνα με την εισήγηση.

Ειδικά αυτό, που πολλοί δεν αποδέχτηκαν, ήταν το να κλείνει ένα τμήμα με μαθητές όταν οι μισοί διαπιστώνεται ότι έχουν κολλήσει. Το θεώρησαν μάταιο και φυσικά ότι μια τέτοια κίνηση δεν αποφέρει τίποτα, αφού ο ιός θα είναι παντού. Δε γνωρίζουμε, όμως, αν με τους διαφωνούντες ήταν και πάλι ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος και παλιότερα είχε διαφωνήσει για το άνοιγμα των σχολείων.     

Διαβάστε επίσης      

Πώς θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου- Νέοι κανόνες

Μαγιορκίνης: Υπό εξέταση η χορήγηση 3ης δόσης στο γενικό πληθυσμό

Exit mobile version