Η μέρα των ΤΕΠ. Μετά από πολλές ανακοινώσεις και αναμονή, σήμερα η “πρεμιέρα” για το “βραχιολάκι” στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Το σύστημα QR Code στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ευελπιστεί πως θα σταδιακά θα βοηθήσει σημαντικά τους πολίτες, που επισκέπτονται τα Επείγοντα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις εφημερίες των νοσοκομείων, ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να δει και ο ίδιος το “βραχιολάκι” και να ενημερωθεί για το πώς θα λειτουργεί.
Η μέρα των ΤΕΠ: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΚΑΤ
Ενδεικτικό της σημασίας, που δίνει η κυβέρνηση στην καθημερινότητα του πολίτη και δη όταν πάει στις δομές Υγείας, είναι και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο ΚΑΤ.
Σήμερα παραδίδονται παρουσία του τα νέα ΤΕΠ στο ΚΑΤ, ένα νοσοκομείο του οποίου εφημερεύει κάθε μέρα μια κλινική σε 24ωρη βάση.
Μέχρι το τέλος του έτους ο σχεδιασμός είναι να παραδοθούν ακόμη 11 υπερσύγχρονα ΤΕΠ σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.
Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, με την αρωγή του Υπουργείου Υγείας. Στόχος η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και των φροντιστών τους, με δραστικά μειωμένους χρόνους αναμονής – που συχνά φθάνουν τις δέκα – σε ένα σύγχρονο και παράλληλα φιλικό περιβάλλον.
Η μέρα των ΤΕΠ: Στόχος η ανακούφιση του πολίτη
“Είχα θέσει πριν από τις εκλογές μια από τις τρεις βασικές προτεραιότητες, τις αλλαγές στην Υγεία. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις, που, όταν θα ολοκληρωθούν, θα μιλάμε για ένα νέο ΕΣΥ”, ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε ιατρικό συνέδριο.
“Το ψηφιακό σύστημα με tracker σε κάθε ασθενή θα επιτρέπει στους γιατρούς να γνωρίζουν τις εξετάσεις που έχει υποβληθεί, αλλά και όλες τις “στάσεις”, που χρειάζεται να κάνει, όσο βρίσκεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Αυτό θα αλλάξει δραστικά την εμπειρία της εφημερίας”, έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στην πρότυπη λειτουργία του συστήματος, που ξεκινά στον Ευαγγελισμό.
Η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε 14 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως τον Ιανουάριο του 2026.
Παράλληλα τον Ιούνιο αρχίζει η αξιολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων. Θα μπορεί να λάβει μέρος κάθε ασθενής που παίρνει εξιτήριο και η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω ειδικά διαμορφωμένου ψηφιακού ερωτηματολογίου.
Εξάλλου άμεσα αναμένεται να προσληφθούν 500 τραυματιοφορείς. Σημαντική κρίνεται και η συμβολή των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που καθοδηγούν τους ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, βοηθώντας σε διάφορες ανάγκες, οι οποίες ενσκύπτουν.
Επιπλέον στη “μάχη” των εφημεριών έχουν μπει δυναμικά και τα Κέντρα Υγείας.
Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο
Η εφαρμογή του νέου πληροφοριακού συστήματος έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να παρέχει πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη των εφημεριών.
Θα ιχνηλατείται η συνολική διαδρομή του ασθενή, με σημείο εκκίνησης την άφιξή του στα Επείγοντα και θα ακολουθούν ο χρόνος αναμονής πριν από τη διάγνωση, ο χρόνος για την πραγματοποίηση εξετάσεων, ο χρόνος παραμονής του στο νοσοκομείο κ.ο.κ.
Όλες αυτές οι πληροφορίες θα παρέχονται μέσω ενός μοναδικού κωδικού, ο οποίος θα “σκανάρεται” σε κάθε σημείο εισόδου-εξόδου του ασθενή (check points).
Στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την μείωση των αναμονών στα ΤΕΠ εντάσσονται, επίσης, η ανακαίνιση και η αναβάθμιση των υποδομών, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Διαβάστε επίσης
Φάρμακα για την παχυσαρκία: «Πόλεμος» Novo Nordisk – Φαρμασέρβ Lilly
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 157 εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες στην πρώτη γραμμή ετοιμότητας