Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Υπογεννητικότητα: Κραυγή αγωνίας για τα μικρά νησιά – Η σημασία της εξέτασης ΑΜΗ, δωρεάν σε 40 νησιά

ypogennitikotita mikra nisia

Βραδυφλεγής βόμβα η υπογεννητικότητα στα μικρά νησιά της χώρας μας.

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τα επόμενα χρόνια, καθώς, παρά τα κίνητρα που δίνει η Πολιτεία, το πλήθος των εθελοντικών δράσεων και τη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε πολλά μικρά νησιά δεν ζουν καν νέοι άνθρωποι, που να μπορούν να κάνουν τη δική τους οικογένεια.

Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο Άη Στράτης. Ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Σινάνης, σε παρέμβασή του για το θέμα στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, που έγινε στη Μήλο, ανέφερε ότι στο μικρό αυτό νησί δεν κατοικεί ούτε μία γυναίκα ηλικίας από 18 έως 35 ετών και ότι οι άνδρες αυτής της ηλικίας είναι μόλις τρεις.

Υπογεννητικότητα στα μικρά νησιά: Η εξέταση της ΑΜΗ

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, αντιπρόεδρος A΄ της ΕΛΙΤΟΥΡ, γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Πάντος, επεσήμανε ότι πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν τις αναπαραγωγικές τους δυνατότητες και εξήγησε τη σημασία της ΑΜΗ, μιας ορμόνης που ανιχνεύεται με μια απλή αιματολογική εξέταση.

«Το δημογραφικό θα συνεχίσει να προκαλεί τυφώνα αναταράξεων στην οικονομία και φυσικά στην κοινωνία, ειδικά στα μικρά νησιά της χώρας μας. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 70% των γυναικών πιστεύει πως μετά τα 40 μπορεί να κάνει παιδί, κάτι, ωστόσο, που είναι αναληθές. Οι δυνατότητες τεκνοποίησης μετά από αυτή την ηλικία είναι μόλις 3-5%.

Ανατέλλει η εποχή της ενημερωμένης επιλογής και το Δίκτυο Μικρών Νησιών πρέπει να γνωρίζει αυτά τα θέματα. Η ΑΜΗ είναι μια κατάκτηση», είπε ο κ. Πάντος.

Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε, το 2022 γεννήθηκαν στη χώρα μας 76.541 παιδιά. Το 2023 γεννήθηκαν 71.456 και σημειώθηκαν 128.101 θάνατοι.

«Σε όλη τους τη ζωή οι άνδρες παράγουν σπερματοζωάρια, ενώ στις γυναίκες το σύνολο των ωαρίων συνεχώς μειώνεται χωρίς τη δυνατότητα ανανέωσης. Όταν φθάσουν τα 35 τους χρόνια μένουν με το 5% του ωοθηκικού τους αποθέματος. Η μέτρηση της ΑΜΗ – της λεγόμενης αντιμυλλέριου ορμόνης – προσφέρει μια αξιόπιστη εκτίμηση του ωοθηκικού αποθέματος και μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα τα περιθώρια, που τους δίνει η ίδια η φύση.

Δωρεάν εξετάσεις για την ΑΜΗ

Εν αναμονή της δέσμευσης του πρωθυπουργού για δωρεάν έλεγχο της γονιμότητας (εξέταση της ΑΜΗ) στις γυναίκες ηλικίας από 30 έως 35 χρόνων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ), του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), Γιώργος Πατούλης, ανακοίνωσε 500 δωρεάν εξετάσεις ΑΜΗ σε 40 μικρά νησιά της χώρας.

«Είναι η τέταρτη χρονιά που έχουμε ως χώρα αρνητικό ισοζύγιο θανάτων / γεννήσεων. Το 2050 εκτιμάται ότι θα είμαστε7,5 εκατομμύρια, μαζί με τα μεταναστευτικά ρεύματα. Ήδη η εξέταση της ΑΜΗ θα γίνεται πιλοτικά στους δήμους Κηφισιάς, Νέου Ηρακλείου, Μάνδρας – Ελευσίνας, Αγίας Παρασκευής και Λοκρών. Επιπλέον δρομολογούνται δωρεάν 500 εξετάσεις ΑΜΗ στα 40 μικρά νησιά μας», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Για το θέμα μίλησαν, επίσης, ο χειρουργός μαιευτήρας – γυναικολόγος, Νικόλαος Ζυγουρόπουλος, και ο γενικός διευθυντής Μάρκετινγκ και Εταιρικής Επικοινωνίας του ομίλου Eurobank, Μιχάλης Βλασταράκης.

Απαντώντας σε ερώτηση του Healthstories και του Mononews, για το αν ο όμιλος Eurobank θα συνδράμει τις δωρεάν εξετάσεις της αντιμυλλέριου ορμόνης, ο κ. Βλασταράκης απάντησε: «Ήδη το εξετάζουμε, δεν είναι, βέβαια, το μόνο θέμα που μελετάμε, προσπαθούμε να βάλουμε μια προτεραιότητα».

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, τον Δήμο Μήλου, την Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ , την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Πρέσβεις του Συμφώνου του Κλίματος της ΕΕ στην Ελλάδα και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δικτύων Μικρών Νησιών, με την υποστήριξη της EUROBANK και της  O.T.S. ΑΕ.

Διαβάστε επίσης

Υπογεννητικότητα: Οι σύνθετες αιτίες και η απλή αιματολογική εξέταση που την εντοπίζει

Exit mobile version