Με ενισχυμένη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ελπίζει και πάλι η Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίσει την ασφυτική πίεση που έχουν δημιουργήσει στα νοσοκομεία τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού.
Στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται από χθες κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Γιάννη Κωτσιόπουλο, ο οποίος είχε σήμερα αλλεπάλληλες συναντήσεις με φορείς του τομέα Υγείας.
Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με εκπρσώπους των ιδιωτικών κλινικών της πόλης καθώς και με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Οι ιδιώτες «βάζουν πλάτη»
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα εξέφρασαν την πρόθεση να ενισχύσουν τη συνδρομή τους στο ΕΣΥ.
Ήδη, non covid περιστατικά μεταφέρονται από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να εξοικονομηθούν κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό.
Εξάλλου, ιδιωτική κλινική έχει διαθέση 170 κρεβάτια για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19.
Η μεγάλη ανάγκη που προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι η διάθεση επιπλέον κλινών εντατικής θεραπείας για non covid βαριά πάσχοντες.
Εθελοντές γιατροί
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη περίπου 40 ιδιώτες γιατροί της Θεσσαλονίκης δηλώνουν έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί.
Μια σκέψη είναι οι γιατροί αυτοί να κατανεμηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής, τα οποία αυτή τη στιγμή στελεχώνονται από γιατρούς του ΕΣΥ και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Εάν αντικατασταθούν από ιδιώτες, οι τελευταίοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα πόστα τους.
Σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου Υγείας, στις εμβολιαστικές αλυσίδες μπορούν να απασχοληθούν γιατροί όλων των ειδικοτήτων, ενώ στα νοσοκομεία και δη στις μονάδες Covid-19 είναι απαραίτητοι κυρίως πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι και παθολόγοι.