Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το έργο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην κρίση της πανδημίας COVID-19

Περισσότερο από έτοιμο για την κρίση της πανδημίας COVID-19 βρέθηκε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί 6 Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων όπου έχουν αναπτυχθεί 749 κλίνες COVID-19 και 138 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στις Κλινικές αναφοράς περιστατικών COVID-19 του ΕΚΠΑ δίνουν τη μάχη εδώ και ένα χρόνο, ενώ παράλληλα μετέχουν σε μεγάλες διεθνείς και ελληνικές ερευνητικές προσπάθειες.
Το ΕΚΠΑ προχώρησε σε μία αναλυτική έκδοση για τον ένα χρόνο πανδημίας και τη συνεισφορά του στην εθνική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID­-19.

«Όλη αυτή την περίοδο βασικό μέλημά μας είναι να συνεχίσει το Πανεπιστήμιό μας αδιαλείπτως το έργο του ως προς την άρτια μετάδοση της γνώσης, την πρωτοποριακή έρευνα, και σε θέματα COVID­-19, για την παραγωγή νέας γνώσης και, παράλληλα, την προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας Υγείας προς την Πολιτεία και την Κοινωνία. Έργο σε συνθήκες που συχνά ήταν πρωτόγνωρα δύσκολες, ειδικότερα στις Κλινικές COVID και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, που κάλυψαν και καλύπτουν σημαντικό μέρος του ιατρικού έργου του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», αναφέρει ο καθηγητής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Δημόπουλος.

«Η παρούσα έκδοση – συνεχίζει – καταγράφει εντελώς συνοπτικά αυτό το έργο, καθώς οι συχνά υπεράνθρωπες προσπάθειες και η αγωνία ειδικότερα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μας δεν μπορεί πλήρως να αποτυπωθεί σε ένα έντυπο, όπως επίσης και ο αγώνας και η αγωνία των νοσηλευομένων ασθενών».

Στη σελίδα uoa.gr/covid19/ αναρτώνται πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με το έργο του ΕΚΠΑ την περίοδο της πανδημίας.

 

 

Στις Κλινικές αναφοράς περιστατικών COVID-19 του ΕΚΠΑ έχει νοσηλευθεί περίπου το ένα τρίτο των διασωληνωμένων ασθενών με τη λοίμωξη COVID-19 και περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που δεν διασωληνώθηκαν τους πρώτους 12 μήνες της πανδημίας. Έργο που περιλαμβάνει αντίστοιχες κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις, νοσηλείες, ενημερώσεις ασθενών και οικογενειών χωριστά, συσκέψεις για θεραπευτικά αλλά και οργανωτικά ζητήματα, αγωνία και κόπωση.

Οι 749 κλίνες COVID-19 και οι 138 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στις Κλινικές αναφοράς περιστατικών COVID-19 του ΕΚΠΑ έχουν αναπτυχθεί ως εξής: 120 κλίνες στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, 267 κλίνες και 55 κλίνες ΜΕΘ στο «Αττικό» Νοσοκομείο, 102 κλίνες στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», 47 κλίνες και 17 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», 66 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός», 143 κλίνες στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», 50 κλίνες στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και 20 κλίνες στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ». Επίσης, στα συγκεκριμένα Νοσοκομεία λειτουργούν και εμβολιαστικά κέντρα στα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στελέχη των Πανεπιστημιακών Κλινικών.

Οι κλινικές μελέτες του ΕΚΠΑ

Από το πρώτο κύμα της πανδημίας, οι Κλινικές του ΕΚΠΑ, παράλληλα με το αυξημένο ιατρικό έργο και την πίεση λόγω του χαρακτήρα της πανδημίας, συμμετείχαν ενεργά σε πολλές κλινικές μελέτες. Οι μελέτες που συμμετέχουν μέλη του ΕΚΠΑ σχετίζονται, μεταξύ άλλων:

Η πολυκεντρική μελέτη φάσης ΙΙ SAVE συντονίζεται από τη Δ΄ Παθολογική Κλινική σε 28 κλινικές στην Ελλάδα. Η μελέτη ανέδειξε ωφέλεια με την πρώιμη παρέμβαση με τον αναστολέα της ιντερλευκίνης-1 anakinra στην πρόληψη της εξέλιξης σε αναπνευστική δυσχέρεια. Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν θετικά από το σώμα Emergency Task Force-COVID του European Medicines Agency το οποίο παρείχε συμβουλευτική στο σχεδιασμό της εγκριτικής μελέτης φάσης ΙΙΙ SAVE-MORE (NCT04680949) η οποία έχει ολοκληρωθεί με την εισαγωγή 606 ασθενών στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ολλανδία. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής συντόνισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στις διεθνείς πολυκεντρικές τυχαιοποιημένες μελέτες ACTT, ITAC και TICO που χρηματοδοτούνται από το NIH και διεξάγονται από το διεθνές δίκτυο INSIGHT.

Η μελέτη ACTT έδειξε ότι η χορήγηση ρεμδεσιβίρης σε νοσηλευόμενους με COVID-19 μειώνει σημαντικά τον χρόνο μέχρι την ανάρρωση. Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης αυτής, η ρεμδεσιβίρη εγκρίθηκε ως θεραπεία για την COVID-19 από το FDA, τον EMA και τον ΕΟΦ και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο NEJM ( N Engl J Med; 2020 Nov 5;383(19):1813-1826. doi: 10.1056/NEJMoa2007764). Η μελέτη ITAC διερευνά την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα χορήγησης αντι-COVID-19 υπεράνοσης γ-σφαιρίνης σε νοσηλευόμενους με COVID-19. Η μελέτη TICO, βρίσκεται σε εξέλιξη και διερευνά την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μονοκλωνικών αντισωμάτων αλλά και άλλων, πέραν της ρεμδεσιβίρης, αντιικών έναντι της COVID-19 σε νοσηλευόμενους ασθενείς ήπιας και μέτριας βαρύτητας.

Δείτε εδώ την έκδοση

Exit mobile version