Ακόμη δεν έχει μπει ο χειμώνας, θεωρητικά ο καιρός βοηθάει κι όμως η χώρα μας πάλι είναι πρώτη στην Ευρώπη σε ιώσεις και σε COVID-19. Έλληνες επιστήμονες εκτιμούν ότι αναμένεται έξαρση ειδικά στην Αττική τις επόμενες εβδομάδες και συστήνουν να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.
Το τελευταίο διάστημα ακούμε όλο και περισσότερους να νοσούν με COVID-19 ή να περνάνε “στο πόδι” κάποια εποχική λοίμωξη. Αυτό, βέβαια, είναι το καλό σενάριο. Γιατί το κακό σχετίζεται με νοσηλείες, ΜΕΘ και θανάτους.
Τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
Σύμφωνα με αυτά, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση στις εποχικές λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά και αύξηση των περιστατικών COVID-19 στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Η Ελλάδα, δε, είναι πρώτη σε αναλογία κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό και δεύτερη σε αναλογία θανάτων ασθενών με COVID-19 μετά την Πορτογαλία.
Σαρώνουν ιώσεις και COVID-19
Στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι παρόμοια με πέρυσι. Ωστόσο τους ειδικούς προβληματίζει η αύξηση γρίπης, COVID-19 και άλλων ιώσεων σε παιδιά από τόσο νωρίς. Όσο για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων, αυτά νοσούν με COVID-19 και σε περίπτωση συννοσηροτήτων χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Ανά 100.000 πληθυσμού στη χώρα μας εντοπίζονται 217,3 κρούσματα COVID-19, σύμφωνα με το ECDC. Ακολουθούν η Ρουμανία με 138,5, η Κροατία με 129,3, το Λουξεμβούργο με 100,9 και η Ιταλία με 82,6.
Όσον αφορά στους θανάτους ασθενών με COVID-19, η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση, με 9,3 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Προηγείται η Πορτογαλία με 10,5 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και την πεντάδα συμπληρώνουν η Κροατία, η Λετονία και η Σουηδία.
Έξαρση και “κοκτέιλ” ιών
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, εκτίμησε ότι επίκειται έξαρση των κρουσμάτων και ότι είναι πιθανή η πίεση του ΕΣΥ τον προσεχή χειμώνα, λόγω συνύπαρξης τριών ιών, του SARS-CoV-2, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει, ακόμη, εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια ενάντια στην COVID-19, αναμένονται εντός των προσεχών ημερών.
Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε, πάντως, ότι τα εμβόλια πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή, δεδομένου ότι συνιστούν ιατρική πράξη, τασσόμενος ευθέως υπέρ της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, μετά και τον σάλο που προκάλεσε πρόσφατη εγκύκλιός της.
Διαβάστε επίσης
Ο «τυφώνας» Χρυσοχοΐδης: Θέλει να τα αλλάξει όλα
RSV: Ποιοι κινδυνεύουν από τον ιό που προκαλεί πνευμονία και ποια η αξία του εμβολιασμού