Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ο ΠΟΥ θα αξιολογήσει τον Μάιο εάν η COVID-19 θα εξακολουθήσει να είναι “παγκόσμια έκτακτη ανάγκη”

Το τέλος της πανδημίας κήρυξε ο ΠΟΥ

Μέσα στον Μάιο θα αποφασίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αν θα διατηρηθεί η μέγιστη επιφυλακή για την COVID-19, τρία και πλέον χρόνια από την κήρυξη της πανδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τρίτη ότι η πανδημία της COVID-19 εξακολουθεί να είναι ασταθής, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα προτού η κατάσταση με τον ιό διαμορφωθεί σε ένα προβλέψιμο μοτίβο.

Τις τελευταίες 28 ημέρες, περισσότεροι από 23.000 θάνατοι και τρία εκατομμύρια νέα κρούσματα έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ, στο πλαίσιο των – πολύ μειωμένων – εξετάσεων και καταγραφών.

Ενώ οι αριθμοί μειώνονται, «πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν και πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν ακόμη», δήλωσε ο επικεφαλής του Προγράμματος διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ θα αξιολογήσει σύντομα  εάν η COVID-19 θα εξακολουθήσει να είναι “παγκόσμια έκτακτη ανάγκη”

Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ για την COVID-19, αναμένεται να αποφανθεί αν πρέπει να διατηρηθεί η μέγιστη επιφυλακή, δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ελπίζει πως η επιτροπή θα έχει να δώσει “θετικές συμβουλές” στον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στον οποίο ανήκει η τελική απόφαση, για την πορεία της πανδημίας και την ύπαρξη ή όχι μιας έκτακτης κατάστασης δημόσιας υγείας παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε στις 30 Ιανουαρίου 2020 την COVID-19 ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού που μπορεί να ηχήσει η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, όταν είχαν καταγραφεί λιγότερα από 100 κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο και κανένας θάνατο εκτός Κίνας.

Αλλά μόνο όταν ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε την κατάσταση ως πανδημία τον Μάρτιο του 2020, ο κόσμος άρχισε να δραστηριοποιείται.

Σήμερα, ο Δρ Ράιαν είπε ότι “δεν σβήνουμε έναν διακόπτη για να περάσουμε αυτόματα σε μια ενδημική κατάσταση. Είναι πολύ πιο πιθανό ότι θα περάσουμε από έναν κακοτράχαλο δρόμο προς ένα πιο προβλέψιμο μοντέλο”, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσον αφορά την COVID-19, που προκαλείται από έναν αναπνευστικό ιό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει συνεπώς να περάσει “σε μια φάση χαμηλής συχνότητας με ενδεχόμενες εξάρσεις, κυρίως όταν σε ορισμένες εποχές οι άνθρωποι συναθροίζονται στο εσωτερικό” σπιτιών και κτιρίων λόγω του κρύου, πρόσθεσε ο Μάικλ Ράιαν.

Ωστόσο επέμεινε στο γεγονός ότι ο ίδιος ο ιός δεν θα εξαφανιστεί: “Δεν θα τον εξαλείψουμε και ο ιός SARS-CoV-2 θα ενταχθεί στη λίστα των αναπνευστικών ιών, όπως της γρίπης” και “θα συνεχίσει να προκαλεί σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες”.

Ζήτησε επίσης να δίνεται προσοχή στην επιλογή των λέξεων. “Νομίζω ότι υπάρχει μια παρεξήγηση. Πολύ συχνά οι αναπνευστικοί ιοί, για παράδειγμα – όπως η γρίπη – δεν περνούν από ενδημική φάση”, δήλωσε. “Περνούν από μια πανδημία σε πολύ αδύναμα επίπεδα δραστηριότητας, με εποχικές ενδεχομένως επιδημίες ή επιδημίες που εμφανίζονται σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση”, εξήγησε.

Διαβάστε επίσης

Κακοποίηση γυναικών: Τα 2+1 πιο συχνά λάθη των θυμάτων

Τεχνητή νοημοσύνη: Έξυπνη εφαρμογή βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος

Exit mobile version