Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Δεν είναι μόνον 6 τα κρούσματα με την παραλλαγή ”Κράκεν” στη χώρα μας

Δεν είναι μόνον 6 τα κρούσματα με την παραλλαγή ”Κράκεν” στη χώρα μας

Η Κράκεν είναι μια παραλλαγή της Όμικρον και έχει κάποια στοιχεία που μοιάζουν με όλες τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον, δηλαδή είναι πιο μεταδοτική μετάλλαξη, σύμφωνα μάλιστα με όλες τις ενδείξεις είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή μέχρι σήμερα, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία προς το παρόν ότι παρουσιάζει πιο σοβαρή νόσηση ή αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Κι ενώ μέσα στην εβδομάδα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα της νέα παραλλαγής του κορωνοϊού, της XBB 1.5 ή αλλιώς «Κράκεν», έχουν επιβεβαιωθεί σε 6, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας χθες εκτίμησε ότι δεν είναι μόνον 6 τα κρούσματα εντοπισμού στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε ο κ. Ζαούτης, αναφερόμενος και στην προχτεσινή εβδομαδιαία έκθεση του Οργανισμού, τα κρούσματα δεν είναι μόνο αυτά, καθώς πρόκειται για το δείγμα των θετικών που εξετάστηκαν, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής, αφορά σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, κάτω από το 1%.

Ο ιός γίνεται όλο και πιο μεταδοτικός

«Είναι όπως οι άλλες Όμικρον παραλλάξεις και πιο μεταδοτική. Φαίνεται ο ιός να πηγαίνει όλο και πιο μεταδοτικός, αλλά παραμένει ήπιος. Είναι η επιβίωση του ιού» ανέφερε ο κ. Ζαούτης, τονίζοντας πως τα εμβόλια αναμένεται να συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρή νόσο και από θάνατο.

Επιπλέον, επισήμανε ότι «δεν είναι καθόλου αργά», να εμβολιαστεί κανείς ακόμη και τώρα για τη γρίπη. «Επειδή έχει αλλάξει η επιδημιολογία των αναπνευστικών ιών, δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η γρίπη φέτος και έτσι μέσα σε 10 με 14 ημέρες έχουμε προστασία από τον εμβολιασμό της γρίπης. Εγώ λέω, δεν είναι αργά και τώρα, προπαντός τα άτομα που είναι σε υψηλό κίνδυνο να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης» είπε χαρακτηριστικά. Και στις περιπτώσεις ακόμα, ατόμων που έχουν προσβληθεί πρόσφατα από την γρίπη, ο κ. Ζαούτης συστήνει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς ναι μεν έχει αντισώματα κάποιος που έχει μολυνθεί με την γρίπη, αλλά δεν είναι μόνο ένας ο ιός της γρίπης. «Υπάρχουν η γρίπη Α και η γρίπη Β και μέσα στη γρίπη Α υπάρχουν η H1N1, η Η3Ν2, δηλαδή το εμβόλιο έχει παραπάνω από ένα στέλεχος μέσα και εγώ προτείνω να γίνει ο εμβολιασμός» επισήμανε ο κ. πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις

Ως προς τις προβλέψεις ορισμένων ειδικών που κάνουν λόγο για έως και 500.000 κρούσματα γριπωδών συνδρομών εβδομαδιαίως μέσα στον μήνα, ο κ. Ζαούτης διαχώρισε την θέση του, λέγοντας ότι χωρίς δεδομένα και μια ξεκάθαρη εικόνα των αριθμών, δεν μπορεί κανένας να προχωρήσει σε ασφαλείς προβλέψεις. «Υπάρχουν κάποια μοντέλα, αλλά τα μοντέλα πάντα στηρίζονται σε υποθέσεις» τόνισε.

Πάντως. σίγουρα θα συνεχιστεί για ένα διάστημα η έξαρση των αναπνευστικών ιών, εκτίμησε ο κ. Ζαούτης. «Όσον αφορά τα μέτρα, τα δύο που έχουν ακουστεί, το ένα είναι να μην ανοίξουμε τα σχολεία. Είμαι κάθετος και σαν παιδίατρος στο να μην ανοίξουν τα σχολεία. Και το στηρίζω στο γεγονός πως νομίζω ότι οι αρνητικές συνέπειες των κλείσιμο των σχολείων στα παιδιά μας είναι πάρα πολύ μεγάλες. Σε όλο τον κόσμο η ψυχική υγεία έχει επηρεαστεί, η σωματική υγεία και μέχρι και το προσδόκιμο ζωής μπορεί να αλλάξει επειδή χάνουν αυτά τα χρόνια ή τους μήνες από το σχολείο. Είμαι κάθετος στο να μην ανοίξουν τα σχολεία το θέμα» ανέφερε ο κ. Ζαούτης.

Για τη μάσκα

Όσο αφορά το ζήτημα της μάσκας προστασίας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι παραμένει η σύσταση για χρήση μάσκας. «Επειδή δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα πλέον, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα εργαλείο που προστατεύει από τους αναπνευστικού ιούς και τον κορονοϊό. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, είναι πως ο κορονοϊός είναι εδώ και θα μείνει εδώ και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό και τους άλλους αναπνευστικού ιούς. Εύχομαι κάποια στιγμή να βρεθεί ισορροπία ξανά, δηλαδή η έξαρση να είναι αποτέλεσμα λόγω των μέτρων, αλλά πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι η μάσκα και το εμβόλιο είναι τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας και πρέπει να συνεχίζουμε να το χρησιμοποιούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Οι 6 επικίνδυνες μορφές καρκίνου και τα συμπτώματά τους

ΙΣΑ: Τρία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Exit mobile version