Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από πρόγραμμα αντιμετώπισης της μακροχρόνιας COVID

Healthstories Εντυπωσιακά αποτελέσματα από πρόγραμμα αντιμετώπισης της μακροχρόνιας COVID

Ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της μακροχρόνιας COVID έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Το πρόγραμμα αντιμετώπισης της μακροχρόνιας COVID βασίζεται σε μια σταδιακή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας του ασθενούς σε 5 φάσεις, που ξεκινούν από ελεγχόμενες ασκήσεις αναπνοής και φτάνουν μέχρι την πιο εντατική άσκηση ανάλογα με τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα άθλησης του κάθε ασθενούς.

Πριν από την έναρξη του προγράμματος, οι ασθενείς με long COVID που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανέφεραν κατά μέσο όρο τρία επεισόδια την εβδομάδα στη διάρκεια των οποίων έμεναν σωματικά, συναισθηματικά ή γνωστικά εξουθενωμένοι ύστερα από ήπια σωματική ή πνευματική καταπόνηση. Έξι εβδομάδες αργότερα, στο τέλος του προγράμματος, αυτό μειώθηκε κατά μέσο όρο σε ένα επεισόδιο την εβδομάδα.

Οι ασθενείς παρουσίασαν επίσης «μέτρια βελτίωση» στην ικανότητά τους να είναι δραστήριοι και είχαν σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στο Leeds Beckett University. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου στο Journal of Medical Virology.

Γράφοντας στο άρθρο, η ερευνητική ομάδα λέει ότι το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει μια εποπτευόμενη αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, έχει τη δυνατότητα να είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας.

Ο Δρ Manoj Sivan, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς, ανέφερε ότι «η αδιαθεσία μετά την καταπόνηση ή η έξαρση των συμπτωμάτων μετά την άσκηση όπως περιγράφονται από τους ασθενείς, είναι ένα καθοριστικό και σημαντικό σύμπτωμα της μακροχρόνιας COVID.

«Οι ασθενείς αισθάνονται αισθήματα πλήρους εξάντλησης και δεν μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες για ώρες ή μερικές φορές μέρες.

«Τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι συναρπαστικά γιατί είναι η πρώτη φορά που η επιδείνωση των ασθενών έχει χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για την πάθηση και ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης αποδείχθηκε ότι μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής».

Το πρόγραμμα αντιμετώπισης της μακροχρόνιας COVID

Τριάντα ένα άτομα με μακρά COVID-19 συμμετείχαν στη μελέτη έξι εβδομάδων στο Λιντς. Κατά μέσο όρο, βίωναν μακρά COVID για περίπου 17 μήνες προτού μπουν σε αυτό το πρόγραμμα, αναφέρει το eurekalert.org. Υπέφεραν από μια σειρά συμπτωμάτων μαζί με κόπωση, όπως ομίχλη του εγκεφάλου, δύσπνοια, πονοκέφαλο και αίσθημα παλμών.

Οι ασθενείς ακολούθησαν ένα πρόγραμμα σταδιακής επιστροφής στη φυσική δραστηριότητα που ονομάζεται πρωτόκολλο CR-10 Borg του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο τους οδηγεί σε πέντε επίπεδα δραστηριότητας.

Η πρώτη φάση είναι μια προετοιμασία για επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και περιλαμβάνει ελεγχόμενες ασκήσεις αναπνοής, ήπιες διατάσεις και ήπιο περπάτημα.

Στην δεύτερη φάση η οποία ονομάζεται “δραστηριότητα χαμηλής έντασης”, οι ασθενείς κάνουν καθημερινό ήπιο περπάτημα και ελαφριές οικιακές ή κηπουρικές εργασίες.

Στην τρίτη φάση “δραστηριότητα μέτριας έντασης”, το περπάτημα γίνεται ζωηρό, εντάσσονται ασκήσεις αντίστασης και τζόκινγκ.

Στην τέταρτη φάση, οι ασθενείς μπορούν να κάνουν τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι ή χορό.

Η πέμπτη φάση περιλαμβάνει δραστηριότητες που έκαναν οι ασθενείς πριν αρρωστήσουν, όπως τακτική άσκηση ή αθλήματα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι ασθενείς είχαν εβδομαδιαίες τηλεφωνικές κλήσεις από τον κλινικό ιατρό τους με μακροχρόνια COVID-19 για να ελέγξουν την πρόοδό τους. Τους είπαν να παραμείνουν σε κάθε επίπεδο για τουλάχιστον επτά ημέρες και να μην υπερβάλουν τον εαυτό τους, έτσι η κατάστασή τους παρέμεινε σταθερή.

Οι ασθενείς συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των επιπέδων καταπόνησης κάθε εβδομάδα προτού ληφθεί απόφαση εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο του πρωτοκόλλου άσκησης.

Κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων, όχι μόνο υπήρξε μείωση των επεισοδίων καταπόνησης και επιδείνωσης, αλλά υπήρξαν επίσης βελτιώσεις στο επίπεδο δραστηριότητας και στην ποιότητα ζωής. Όσον αφορά την ανακούφιση των συμπτωμάτων της COVID, το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε όσον αφορά τη μείωση της κόπωσης, της δύσπνοιας και των πονοκεφάλων.

Διαβάστε επίσης

Πότε η αιματολογική εκτίμηση μπορεί να συμβάλει στην κύηση

Η Μαίρη Συνατσάκη μέσα από ένα story της συμβουλεύει τις μανούλες για τα «baby blues»

Exit mobile version