Από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία σταδιακά θα πέφτει σε όλη τη χώρα και αυτό ανησυχεί τους ειδικούς επιστήμονες, που λένε ότι φέτος το φθινόπωρο οι ιώσεις και οι λοιμώξεις στα παιδιά θα επιστρέψουν νωρίτερα και δριμύτερες. Όπως μας λέει η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Διευθύντρια στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίζα Τσολιά, «φοβόμαστε ότι κάποιες ιώσεις και λοιμώξεις στα παιδιά θα έρθουν φέτος νωρίτερα».
Ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους λόγω της επικείμενης αλλαγής του καιρού και τα σχολεία θα φέρουν πιο μπροστά χρονικά αυτές τις ιώσεις, όπως επισημαίνει η ειδικός.
«Σε αυτή τη φάση έχουμε ηρεμήσει από ιώσεις και από λοιμώξεις, όμως αναμένουμε κι άλλα περιστατικά λόγω φθινοπώρου. Έχουμε δει ήδη ρινοϊούς και τον ιό της παραϊνφλουέντσας, που κάνει λαρυγγίτιδα, αλλά θα δούμε κι άλλα», εξηγεί η κα Μαρίζα Τσολιά.
Τι ανησυχεί τους επιστήμονες
Εκτός από αυτές τις ιώσεις, οι ειδικοί ανησυχούν ότι θα δούμε κι άλλες νωρίτερα. Μάλιστα κάποιες από αυτές είναι ο νούμερο ένα λόγος, που κάποια παιδιά δεν αποφεύγουν την εισαγωγή στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Όπως, για παράδειγμα, ο λεγόμενος αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV (respiratory sinsitial virus). Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Διευθύντρια στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρει ότι ο εν λόγω ιός εμφανίζεται τον χειμώνα, αλλά οι γιατροί είδαν με έκπληξη κάποια περιστατικά το φετινό καλοκαίρι.
«Είναι απίθανο να κυκλοφορεί αυτός ο ιός καλοκαίρι, αλλά να που συνέβη», μας λέει χαρακτηριστικά.
«Είδαμε ένα – δύο τέτοια περιστατικά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Προσβάλλει κυρίως βρέφη και κάνει συνήθως βρογχιολίτιδα. Αλλά μπορεί να προσβάλει και υπερήλικες και να κάνει, μεταξύ άλλων, σοβαρές πνευμονίες. Τα πρόωρα βρέφη, εκείνα τα μωρά με καρδιολογικά νοσήματα και ορισμένες άλλες κατηγορίες βρεφών κινδυνεύουν περισσότερο. Για αυτόν τον ιό, λοιπόν, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να έρθει νωρίτερα. Είναι μεγάλο ποθογόνο, είναι η κύρια αιτία, για την οποία νοσηλεύονται τα μωρά. Συνήθως, δε, αφήνει κατάλοιπα, όπως επιρρέπεια σε πνευμονίες και επεισόδια άσθματος τα επόμενα χρόνια».
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV εμφανίζεται τον χειμώνα, από το Νοέμβριο και μετά. Σε επίπεδο προφύλαξης δεν υπάρχει ακόμη κάποιο εμβόλιο, παρόλο που η έρευνα έχει προχωρήσει πολύ στο συγκεκριμένο πεδίο και είναι πιθανό στο κοντινό μέλλον να υπάρξει εμβόλιο, το οποίο, μάλιστα, θα μπορούν να κάνουν και οι έγκυοι.
Σε αυτή τη φάση οι λοιμωξιολόγοι παίδων κάνουν ένα μονοκλωνικό αντίσωμα στα παιδιά, που γεννιούνται πρόωρα, για να προφυλάσσονται. Γίνεται μια ένεση μία φορά τον μήνα σε υψηλού κινδύνου βρέφη, τον πρώτο χειμώνα της ζωής τους.
Αύξηση και σε γρίπη και σε COVID-19
Φέτος το καλοκαίρι, που η γρίπη έκανε… πάρτι μετά από τρία χρόνια, εντοπίστηκαν κρούσματα και σε αρκετά παιδιά. Η κα Τσολιά υπογραμμίζει ότι είχαν σχέση με τα κρούσματα στα νησιά, στις Κυκλάδες κυρίως, και σχετίζονταν με περιστατικά σε τουρίστες, ως επί το πλείστον από την Αυστραλία.
«Υπάρχει, όμως, ο φόβος ότι και η γρίπη μπορεί φέτος να ξεκινήσει νωρίτερα, υπάρχει αυτή η ανησυχία. Καλό είναι να εμβολιάζονται όσοι είναι σε αυξημένο κίνδυνο. Συνήθως το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται προς το τέλος Οκτωβρίου, αλλά φέτος θα πρέπει να κινητοποιηθούμε νωρίτερα», λέει.
Η πολύ πιθανή έλευση της γρίπης νωρίτερα φέτος μήπως απαιτεί διεύρυνση των κατηγοριών, που καλό είναι να κάνουν το εμβόλιο; Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει αποφασίσει διεύρυνση των ηλικιακών ορίων και δεν υπάρχει σύσταση να εμβολιάζονται ενάντια στη γρίπη τα υγιή παιδιά, κάτι που ισχύει και σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), βέβαια, αναφέρει ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών – και ακόμη περισσότερο όσα είναι ηλικίας κάτω των 2 ετών – διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό και να νοσήσουν με γρίπη. Οι ΗΠΑ εμβολιάζουν και τα υγιή παιδιά, το Ηνωμένο Βασίλειο εμβολιάζει τα παιδιά σχολικής ηλικίας, για να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού, αλλά σε άλλες χώρες της Ευρώπης αυτό δεν συμβαίνει», μας εξηγεί το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Αύξηση πιθανολογείται ότι θα υπάρξει και στα περιστατικά COVID-19 στα παιδιά, λόγω του αναπόφευκτου συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Πάντως αυτή τη στιγμή η κα Τσολιά λέει ότι δεν γίνονται εισαγωγές παιδιών με αυτή τη λοίμωξη.
Διαβάστε επίσης
Δράση ενημέρωσης στα σχολεία για την ασφαλή επιστροφή στις σχολικές αίθουσες
Έρευνα: Τα μωρά που έχουν γεννηθεί τον Σεπτέμβριο είναι πιο επιτυχημένοι ενήλικες!