Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τρεισήμισι μήνες μετά έρχεται και στη χώρα μας το μονοκλωνικό αντίσωμα, που προστατεύει από την COVID-19, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων ευάλωτων ασθενών.
Όπως είχε αποκαλύψει το Healthstories, ενώ ήταν γνωστή η δράση του συγκεκριμένου φαρμάκου και ήδη δινόταν σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα έμενε – άγνωστο γιατί – στο συρτάρι, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των ασθενών, που σε πολλές περιπτώσεις δίσταζαν να κάνουν το εμβόλιο ή έκαναν όλες τις δόσεις, αλλά δεν τους “έπιανε”…
Το νέο φάρμακο – το οποίο ουσιαστικά έχει στον ανθρώπινο οργανισμό επίδραση ανάλογη με εκείνη του εμβολίου, αλλά μέσω διαφορετικής «οδού» – ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca. Πρόκειται για τον συνδυασμό δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων (tixagevimab και cilgavimab), που θα χορηγείται για προφύλαξη πριν από την έκθεση στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
H έγκριση, που έχει λάβει από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) ήδη από τα τέλη του 2021, αφορά σε χορήγηση σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, εάν έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα.
Έρχεται το μονοκλωνικό που προστατεύει από την COVID-19
Πριν από λίγες μέρες υπογράφτηκε συμφωνία στο Υπουργείο Υγείας για την παραλαβή των πρώτων 1.700 δόσεων. Το φάρμακο δείχνει να προστατεύει σημαντικά από τη συμπτωματική COVID-19 για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με τη μελέτη φάσης III Provent σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου
Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτη προφύλαξης πριν από την έκθεση, ο κίνδυνος συμπτωματικής νόσου μειώθηκε, χωρίς εμφάνιση σοβαρής νόσησης η θανάτων.
Σύμφωνα με την πρώτη αυτή συμφωνία οι δόσεις του μονοκλωνικού θα χορηγηθούν σε ισάριθμα άτομα, τα οποία δεν είναι θετικά στη λοίμωξη του κορονοϊού.
Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι δόσεις δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες και αναμένεται να εξαντληθούν σε ελάχιστο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, υπάρχουν περισσότερες από 40.000 ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή – συμπεριλαμβάνονται τα μεταμοσχευμένα άτομα, τα άτομα με σοβαρές ανοσοανεπάρκειες, καθώς και άνθρωποι οι οποίοι κάνουν θεραπείες για τον καρκίνο.
Πού και πώς θα γίνεται η χορήγηση
Το Υπουργείο Υγείας θα εκδώσει τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα ληφθεί η πολυαναμενόμενη θεραπεία – ειρήσθω εν παρόδω υπενθυμίζεται ότι αυτός ο συνδυασμός των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων της AstraZeneca είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός που δρα έναντι των στελεχών της μετάλλαξης Όμικρον, δηλαδή της Ο και της Ο2.
Η χορήγηση γίνεται με δύο ενδομυϊκές ενέσεις – κάθε μονοκλωνικό αντίσωμα βρίσκεται σε μία σύριγγα – την ίδια μέρα και δεν απαιτείται η μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Η χορήγηση γίνεται άπαξ για έναν χρόνο σαν χημειοπροφύλαξη, καθώς ο ευάλωτος οργανισμός αυτών των ασθενών δεν μπορεί να παραγάγει τον απαραίτητο αριθμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων.
Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιους χώρους θα γίνεται η χορήγηση – στα εμβολιαστικά κέντρα, σε ιατρεία, σε φαρμακεία ή κατ’ οίκον.
Θυμίζουμε ότι το φάρμακο χορηγείται εδώ και μήνες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – αρχικά ως την έγκρισή του στο πλαίσιο του λεγόμενου early access program.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να χορηγείται περίπου στα τέλη Ιουνίου.
Διαβάστε επίσης
Πού γίνονται δωρεάν rapid test, σήμερα Τρίτη 10 Μαϊου