Από σήμερα Δευτέρα είναι διαθέσιμα τα αντιικά χάπια της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Nirmatrelvir/Ritonavir (PAXLOVID®), για το «μπλοκάρισμα» του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Οι αιτήσεις ξεκίνησαν να υποβάλλονται από την περασμένη Παρασκευή 25 Μαρτίου και τα χάπια θα χορηγούνται με διαδικασία ανάλογη με εκείνη, που ακολουθείται για τα χάπια της MSD (μολνουπιραβίρη, LAGEVRIO). Την ίδια ώρα διάχυτη είναι η αβεβαιότητα για την έκβαση της COVID-19.
Γιατροί και κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στη χρήση αυτών των σκευασμάτων, για την αναχαίτιση της COVID-19, που εξακολουθεί να ρίχνει έξω όλες τις προβλέψεις. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω επιπλοκών της νόσου είναι 342 – η εκτίμηση των επιστημόνων ότι στο τέλος Μαρτίου θα υποχωρούσαν στους 300 ή και πιο κάτω δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
Οι νέες νοσηλείες καθημερινά αυξάνονται, ξεπερνώντας τις 380. Παράλληλα δύο στις τρεις κλίνες ΜΕΘ για COVID-19 είναι κατειλημμένες, κατειλημμένες είναι και πάνω από τις μισές απλές κλίνες.
Από σήμερα διαθέσιμα τα αντιικά της Pfizer
Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι η παραλλαγή Όμικρον «ακύρωσε» τη δράση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα αντιικά χάπια της Pfizer και της Merck (MSD στην Ελλάδα) είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση.
Από τα μονοκλωνικά αντισώματα, που αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19, μόνο το sotromivab παραμένει εν μέρει δραστικό έναντι της Όμικρον. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας και ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί, τελικά, να αναχαιτίσει την Όμικρον 2.
Έτσι από σήμερα θα αποστέλλονται κατ’ οίκον και τα νέα αντιικά χάπια της Pfizer, τα οποία θα χορηγούνται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η αίτηση για χορήγηση των αντιικών γίνεται τις 3 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και μετά από θετικό rapid ή pcr τεστ.
Για τη χορήγηση δεν απαιτείται συναίνεση του ασθενούς. Μετά την έγκριση της αίτησης ο θεράπων ιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει το φάρμακο στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (οπότε είναι απαραίτητη η άυλη συνταγογράφηση).
Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επεσήμανε ότι οι πρώτες αναλύσεις για την αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυτών, που χορηγούνται από τις αρχές Φεβρουαρίου στη χώρα μας, έχουν δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματικές.
Συστάσεις για τη χρήση τους
To νέο αντιικό φάρμακο χορηγείται σε ενήλικες και σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών, με βάρος μεγαλύτερο των 40 kg. Δεν χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, σε αιμοκαθαιρόμενους και σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης<30 ml/min), ενώ σε ασθενείς με μέτριου βαθμού νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης 30-60 ml/min) απαιτείται μείωση της δοσολογίας του.
Επειδή υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, λόγω αλληλεπιδράσεων με άλλα σκευάσματα, συνιστάται να γίνεται έλεγχος για πιθανές αλληλεπιδράσεις όλων των φαρμάκων, που λαμβάνει ο ασθενής, από τον θεράποντα ιατρό, με χρήση του συνδέσμου https://www.covid19-druginteractions.org/.
Επιπλέον χρειάζεται προσοχή στην παρουσία παραγόντων κινδύνου για τυχόν εξέλιξη σε σοβαρή νόσο.
- Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
- Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
- Κυστική ίνωση
- Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
- Αιματολογικές κακοήθειες (ενεργή νόσος)
- Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες & δευτεροπαθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab, υψηλές δόσεις και παρατεταμένη χορήγηση κορτικοειδών, βιολογικοί παράγοντες
- HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
- Ηλικία ≥75 ετών
- 2 ή περισσότεροι παράγοντες από τους παρακάτω:
– Ηλικία ≥ 65
– ΒΜΙ ≥ 35
– Σακχαρώδης διαβήτης υπό θεραπεία
– Χρόνια νεφρική νόσος (κάθαρση κρεατινίνης>30ml/min για να χορηγηθεί Paxlovid)
– Χρόνια ηπατική νόσος
– Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος (εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια, ανευρύσματα, αρτηριακή υπέρταση υπό θεραπεία)
– Πνευμονική ίνωση
– Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
– Θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Αβεβαιότητα για την έκβαση της COVID-19
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το… σίριαλ με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Η κα Γκάγκα, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ήταν σαφής: «Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τα έχουμε και τηρούμε τα μέτρα μέχρι να χαλαρώσουμε. Δεν είναι η ώρα τώρα».
Πρόσθεσε ότι οι μολύνσεις είναι πολλές. «Αν και θα ήθελα να σας πω καλές ειδήσεις, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι, λόγω του καιρού, μπορούμε να είμαστε έξω, χωρίς τη μάσκα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για να έχουμε μια καλή τουριστική περίοδο, να μην κολλήσουμε και να περάσουμε ένα καλό Πάσχα».
Το προηγούμενο διάστημα ακούγονταν απόψεις-πληροφορίες ότι από την Δευτέρα 2 Μαΐου δεν θα είναι απαραίτητα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και σε εστίαση και ότι καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Ομοίως, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, την ίδια ημερομηνία ήταν πιθανή και η αφαίρεση της μάσκες σε κλειστούς χώρους, πλην των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μέσα μαζικής μεταφοράς και νοσοκομεία).
Σε κάθε περίπτωση τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα, τα οποία (πρέπει να) κρίνουν τι μέλλει γενέσθαι.
Διαβάστε επίσης
Τι είναι το αντιικό φάρμακο της Pfizer και τι ιδιαίτερο πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς με COVID-19
Η Τζένιφερ Άνιστον μόλις αποκάλυψε τη γυμναστική που κάνει και καίει διπλάσιες θερμίδες!