Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Αύξηση κρουσμάτων COVID-19 σε παιδιά – Αργή μείωση στους διασωληνωμένους

Αύξηση κρουσμάτων COVID-19 σε παιδιά – Αργή μείωση στους διασωληνωμένους

Η επιδημία της COVID-19 εμφανίζει έξαρση τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας και αλλού στην Ευρώπη και η μετάλλαξη Όμικρον 2 οδηγεί τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Τα κρούσματα στα παιδιά εμφανίζουν αύξηση και η μείωση στους διασωληνωμένους είναι αργή και βασανιστική, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν διευκολύνει την ταχεία αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Ειδικότερα για την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι ελέγχονται πολύ τακτικά, περισσότερο από όλους τους άλλους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 22% σε αυτή την ομάδα πληθυσμού και υπολογίζεται ότι έχουν εντοπιστεί θετικά πάνω από 34.000 παιδιά.

Αργή μείωση στους διασωληνωμένους

Η κατάσταση με τους διασωληνωμένους αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας, παρόλο που οι ρυθμοί αποδέσμευσης κλινών στις Μονάδες είναι αργοί, όπως, άλλωστε, είχαν προβλέψει και αρκετοί Έλληνες επιστήμονες.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 356 διασωληνωμένους και 48 νεκρούς, αριθμοί που είναι οι πιο χαμηλοί από τις 19 Οκτωβρίου και από τις αρχές Νοεμβρίου αντίστοιχα. Την ίδια ώρα ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, χωρίς, ωστόσο, η Όμικρον 2 να συνδέεται με βαριά νόσηση.

Πιο συγκεκριμένα ο επταήμερος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε την εβδομάδα που πέρασε κατά 23,4%. Στον αντίποδα σημειώθηκε περαιτέρω πτώση του αριθμού των διασωληνώσεων (5,5%) και των θανάτων (10%).

Τι γίνεται με τις εισαγωγές

Ο μεγάλος αριθμός εξιτηρίων έχει συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (-8%), καθώς και τις απλές κλίνες COVID-19 (-7%) εντός της τελευταίας εβδομάδας,

Επιπλέον, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, παραμένει σταθερός ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πέσει στις 286 την ημέρα.

Βέβαια ακόμη δεν έχει φανεί το αποτύπωμα από το τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας. Η αυξημένη κινητικότητα των συγκεκριμένων ημερών και η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη: «Η αναστροφή της επιδημικής διασποράς σε αυξητικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σε πολλές χώρες. Είναι αναμενόμενο να οδηγήσει σε ήπια αύξηση νοσηλευόμενων με SARS-CoV-2, ωστόσο εξαιτίας της υποκλιμάκωσης κρουσμάτων-σκληρών δεικτών, το βασικό σενάριο προβλέπει μικρότερες επιπτώσεις στο σύστημα υγείας».

Διαβάστε επίσης

Ζήτησε δύο μέρες άδεια για τεχνητή γονιμοποίηση και την απέλυσαν

Νegging: Η ύπουλη συναισθηματική χειραγώγηση σε μία σχέση

Exit mobile version