Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη υπέγραψαν σήμερα απόφαση που ορίζει την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης δράσεων για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας COVID-19 (long COVID effect) ύψους 3,1 εκ. ευρώ.
Ιατρεία για το σύνδρομο της long COVID έχουν ιδρυθεί σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία και περιστατικά παρακολουθούν και ιδιώτες γιατροί.
«Ιατρεία για long COVID λειτουργούν στο «Σωτηρία», στο «Αττικόν», στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκη Το «Σωτηρία», που έχει δει, παραδείγματος χάριν, πάνω από 8.000 ασθενείς, έχει ιατρείο long COVID και παρακολουθεί περιστατικά. Εξετάζονται και παιδιά για τον εντοπισμό συμπτωμάτων που επιμένουν», ανέφερε πρόσφατα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Στη χώρα μας, ιδρύθηκε τον περασμένο Δεκεμβριο, η Ελληνική Ένωση Ατόμων με Long COVID και πρόεδρος της είναι η παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου η οποία νόσησε από κορονοϊό τον Οκτώβριο του 2020 και ακόμα ταλαιπωρείται.
Σύνδρομο long COVID
Σημειώνεται ότι, ένας στους 7 ασθενείς ακόμα και όταν αναρρώσουν από την οξεία φάση της λοίμωξης COVID-19 εμφανίζουν συμπτώματα όπως είναι η χρόνια κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, η κεφαλαλγία η δυσκολία συγκέντρωσης, η μείωση της μνήμης αλλά και άλλα συπτώματα που επιμένουν συχνά για περισσότερο από τρεις και έξι μήνες.
Τα συμπτώματα αυτά περιγράφουν το σύνδρομο long COVID και πρόκειται για μια πολυοργανική νόσο. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα κατά πόσο τα συμπτώματα αυτά οφείλονται είτε στην παραμονή του ιού μέσα στο σώμα μας, σε χρόνια φλεγμονή ή και ακόμα αν προκαλούνται από την ανοσολογική μας απάντηση.
Τον Ιούνιο του 2020, που έγιναν οι πρώτες αναφορές του συνδρόμου, οι γιατροί που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν αυτήν τη μυστηριώδη αδιαθεσία άρχισαν να παρατηρούν μια ασυνήθιστη τάση. Ενώ οι οξείες περιπτώσεις COVID-19 – ιδιαίτερα εκείνες που νοσηλεύτηκαν με την ασθένεια έτειναν να είναι κυρίως άνδρες και άνω των 50 ετών, οι πάσχοντες από long COVID ήταν, αντιθέτως, νέοι και στην πλειονότητα τους γυναίκες.
Οι πρώτες αναφορές για το μακρύ COVID σε νοσοκομείο του Παρισιού από το Μάιο έως τον Ιούλιο του 2020 έδειξαν ότι η μέση ηλικία ήταν περίπου τα 40 έτη και οι γυναίκες που υπέφεραν από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της COVID-19 ξεπέρασαν τους άνδρες σε αναλογία τέσσερις προς ένας.
Διαβάστε επίσης
Ο πόλεμος “σκότωσε” την επιδημία COVID-19;
Τι ζήτησαν από τον Θάνο Πλεύρη οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων