Στη σημασία και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού έναντι του νέου κορονοϊού σε ασθενείς με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα, αναφέρθηκαν ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδικτυακό σεμινάριο που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας & Αυτοάνοσων Νοσημάτων, Δ/ντή Κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Δημήτριο Μπόγδανο «Πρέπει να εμβολιαστούμε γιατί είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στον συνάνθρωπό μας. Έχουμε επιδείξει τεράστιο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης σε θέματα υγείας, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κοινωνικής ιατρικής και πρόληψης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε χωρίς εκπτώσεις. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο, ότι παρά τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις μας, οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά προθυμίας εμβολιασμού από όλες τις άλλες ομάδες πληθυσμού»
Ας θυμηθούμε , κατέληξε ο καθηγητής , τον ΕΟΔΥ, αλλά όχι με την έννοια και την σημασία που μπορεί να του αποδοθεί αλλά μια πιο ουσιαστική και ανθρώπινη.
Πρέπει να εμβολιαστώ για:
Ε: Εμένα, τον εαυτό μου
Ο: Οικογένειά μου,
Δ: Δικούς μου, τους φίλους μου, τους διπλανούς μου, τους συνεργάτες μου
Υ: Ύπαρξή μας, ως λαός και ως άνθρωποι με κοινωνική ευθύνη.
«Τα εμβόλια μας προσφέρουν τη δυνατότητα να μην μολυνθούμε ή να νοσήσουμε λιγότερο. Υπάρχει ένας μικρός θεωρητικός κίνδυνος για μικροεξάρσεις υποκείμενων αυτοάνοσων νόσων από το εμβόλιο. Άρα από την λοίμωξη προτιμούμε το εμβόλιο. Τα αυτοάνοσα φαινόμενα όμως από την ίδια τη λοίμωξη COVID-19 είναι πολύ πιο ισχυρά» τόνισε ο κος Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλος καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας ΕΚΠΑ, Εργαστήριο Παθολογικής-Φυσιολογίας Ιατρική Σχολή Αθηνών Γ.Ν.Α «Λαικό».
Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
«Από τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που λαμβάνουν οι ρευματολογικοί ασθενείς» , διευκρίνισε ο καθηγητής
- για την μεθοτρεξάτη και τους αναστολείς JAK, δεν θα πρέπει να γίνει η δόση 1 εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό
- για το abatacept υποδόριας χορήγησης, δεν θα πρέπει να γίνει η δόση μια βδομάδα πριν και μία μετά τον εμβολιασμό
- για abatacept ενδοφλέβιας χορήγησης, θα πρέπει να γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου 1 μήνα μετά την δόση
- για κυκλοφωσφαμίδη, το φάρμακο θα πρέπει να χορηγηθεί 1 εβδομάδα μετά από κάθε δόση του εμβολίου,
- για το Rituximab, οι δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν την χορήγηση του φαρμάκου.
Για τα λοιπά φάρμακα, δεν συνιστάται τροποποίηση χορηγήσεως.