Ανοίγει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα των ραντεβού για 500.000 ανοσοκατασταλμένους, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η τέταρτη δόση θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση και θα χορηγείται από 12 ετών.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, επίσης, ότι όσον αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών η πλατφόρμα είναι ήδη ανοιχτή και σε 26 νησιά για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού. Τις επόμενες ημέρες θα βγουν και νέα ραντεβού στην Αττική.
Πορεία εμβολιαστικής κάλυψης
Σχετικά με τους εμβολιασμούς του πληθυσμού, είπε πως ξεπεράσαμε τους 18,6 εκατ. εμβολιασμούς με πρώτη δόση, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 72,6% του γενικού πληθυσμού, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι πάνω από 7,2 εκατ., δηλαδή το 69% του γενικού πληθυσμού.
Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει την αναμνηστική δόση ανέρχεται σε 74,6%, ενώ 9,6% έχει προγραμματίσει να την κάνει.
Όλοι οι πολίτες 18 ετών και άνω, πρέπει μέχρι 7 μήνες από την δεύτερη δόση να κάνουν την αναμνηστική δόση ή μέχρι 3 μήνες για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό, για να ισχύει το πιστοποιητικό τους.
Συνολικά, 65.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί, ενώ 57.000 έχουν προγραμματισμένα ραντεβού.
Πολύτιμη η συμβολή των εμβολίων
Στην πολύτιμη συμβολή των εμβολίων για την αποφυγή των θανάτων αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή της στην ενημέρωσή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια , Μαρία Θεοδωρίδου. Αφορμή, η συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των εμβολιασμών και των δύο ετών από τις λοιμώξεις στην Ουχάν της Κίνας.
Η κα Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στα στοιχεία νέας έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο που επιβεβαιώνει ότι τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς, γεγονός που φαίνεται να ερμηνεύει τον περιορισμό της λοίμωξης στο ανώτερο αναπνευστικό και άρα την παρεπόμενη, ηπιότερη λοίμωξη στον παιδικό πληθυσμό. Όπως εξήγησε, οι ανήσυχοι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή, και κάτω του ενός έτους η εισαγωγή στα βρέφη γίνεται για προληπτικούς λόγους”.
“Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό εισαγωγών των παιδιών στα νοσοκομεία. Αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή. Σταα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους η εισαγωγή γίνεται κυρίως για προληπτικούς λόγους”, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Εμβολιασμός εγκύων
Για τον εμβολιασμό των εγκύων η κα Θεοδωρίδου, επικαλούμενη δύο νέες μελέτες των CDC και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ανέφερε ότι «ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει και την μητέρα και το νεογνό» και δεν συνδέεται με αύξηση της προωρότητα και περιγεννητική θνησιμότητα. Αντίθετα, όπως απέδειξε η δεύτερη έρευνα, πιθανή λοίμωξη εγκύων με κορονοϊό αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.