Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Μαρία Θεοδωρίδου: Και οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν και νοσούν από τη μετάλλαξη Όμικρον

Επικαιροποιημένα εμβόλια : Έκτακτη ενημέρωση από Θεοδωρίδου-Θεμιστοκλέους

«Η παραλλαγή Όμικρον έχει αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα ανά 2-3 ημέρες, στη μετάδοση της μετέχουν και οι εμβολιασμένοι», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Το παράδειγμα της Νορβηγίας

Η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίου ανέφερε ότι στη Νορβηγία υπήρξε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι που περιγράφηκε ως εστία υπερμετάδοσης, καθώς πάνω από το 70% κόλλησε κορονοϊό και εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων ήταν με την παραλλαγή όμικρον.

Μαρία Θεοδωρίδου: Και οι εμβολιασμένοι νοσούν από την Όμικρον

Το άλλο στοιχείο που ανέφερε η κα. Μαρία Θεοδωρίδου, είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν από την  Όμικρον, αλλά νοσούν ηπιότερα. Μάλιστα, τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει.

Εμβολιασμοί παιδιών 

Η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς των παιδιών λέγοντας ότι: «τα παιδιά συμμετέχουν στην προσπάθεια προστασίας έναντι της COVID. Τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία στα εμβολιαστικά κέντρα. Η γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία, μαζί με τους υποστηρικτικούς γονείς, τα κάνει να φεύγουν χαρούμενα».

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, στις ΗΠΑ είχαν χορηγηθεί πάνω από 7 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 5-11 ετών. Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές. Η μέση ηλικία ήταν 9 ετών και η κατανομή με βάση το φύλο ήταν μισά-μισά. Το 97% των περιπτώσεων είχαν μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία. Κατάτι περισσότερες ήταν με τη δεύτερη δόση. Ωστόσο ήταν ήπιες και παροδικές. Λιγότερο από το 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο και λιγότερο από το 1% ζήτησε τη συμβουλή γιατρού.

Με βάση τα στοιχεία, 8 περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, εκ των οποίων τα 6 έγιναν μετά τη δεύτερη δόση. Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και υποχώρησαν ταχύτατα με πλήρη αποκατάσταση του παιδιού. Η συχνότητα της μυοκαρδίτιδας – μία στο εκατομμύριο – επιβεβαιώνει την τοποθέτηση ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια είναι υπαρκτή αλλά σπάνια είπε η κα. Θεοδωρίδου. Καμία από τις καταγραφείσες ανεπιθύμητες ενέργειες δεν ήταν επιπλέον των ανεπιθυμήτων ενεργειών που είχαν καταγραφεί στις κλινικές μελέτες.

Από την πλευρά του ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι το 70% του γενικού πληθυσμού στη χώρα μας έχει κάνει τη μία δόση και περίπου το 67,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

40.000 ραντεβού εμβολιασμού για παιδιά 5-11 ετών

Στα παιδιά, έχουν κλειστεί 40.000 ραντεβού και πάνω από 6.000 παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί. Επίσης, τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

Εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ το Novavax

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την έγκριση του πρωτεινικού εμβολίου Novavax από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που πέρασε τις κλινικές μελέτες και η Ελλάδα έχει δηλώσει συμμετοχή να το προμηθευτεί. Δεν έχει σχηματιστεί κάποια συγκεκριμένη σύσταση για το εάν θα χρησιμοποιηθεί ως δόση επαναληπτική ή βασικού εμβολιασμού. Όμως τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανάλογο τρόπο όπως τα άλλα εμβόλια.
Ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι θα υπάρχουν παραδόσεις το α’ τρίμηνο του 2022, χωρίς να έχει δώσει η εταιρεία ημερομηνίες.

Όσον αφορά την επαναλοίμωξη, η κυρία Θεοδωρίδου προσδιόρισε ότι τα άτομα έχουν νοσήσει από άλλη μετάλλαξη και η προστασία από την προηγούμενη νόσηση δεν τα προστατεύει από την Όμικρον. Όσον αφορά όσους έχουν νοσήσει, η σύσταση έχει υποστεί στον χρόνο που πέρασε αρκετές τροποποιήσεις. Πλέον, η δόση πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, κάτι που συστήνεται και σε άλλες χώρες, αν και υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις των ανοσολόγων. Πάντως, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί μετά τη νόσηση σύντομα. Πάντως, σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, κάτι που δεν επετεύχθη και σε άλλες χώρες.

Διαβάστε επίσης

Καθηγητές του ΕΚΠΑ απαντούν: Οι διαφορές ανάμεσα στις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον

Μίνα Γκάγκα και Δόμνα Μιχαηλίδου κοντά στα εγκαταλελειμμένα παιδιά

Exit mobile version