Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πρόβλημα με το καλημέρα-Δυσαρέσκεια από τη διαρροή για τη νέα επιτροπή Τσιόδρα

Πρόβλημα με το καλημέρα-Δυσαρέσκεια από τη διαρροή για τη νέα επιτροπή Τσιόδρα

Πριν, καν, ξεκινήσουν οι εργασίες της αρμόδιας επιτροπής για την διαχείριση των πολυαναμενόμενων μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα COVID-19, μια επιλεκτική διαρροή σε μέσο ενημέρωσης, για τα μέλη, που θα την απαρτίζουν, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και συζητήσεις.

Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε σύσταση νέας επιτροπής διακεκριμένων επιστημόνων, η οποία θα συνεδριάζει υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και θα εξετάζει τα αιτήματα των νοσοκομείων για την χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν κυβερνητικές πηγές, στην 5μελή επιτροπή κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι εξής:

Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας,

Αθανάσιος Σκουτέλης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του «ΥΓΕΙΑ».

Ελευθέριος Θηραίος, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Βάρης και Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

Αναστασία Αντωνιάδου, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Μέλη της νεοσυσταθείσας επιτροπής, με τα οποία επικοινωνήσαμε, μας εξέφρασαν ξεκάθαρα τη διαφωνία τους με την πρώιμη ανακοίνωση των ονομάτων τους, πολύ, δε, περισσότερο που ακόμη δεν έχει βγει σχετική υπουργική απόφαση…

Χαρακτηριστικά μας έλεγαν ότι τους έχει γίνει απλά μια πρώτη προσέγγιση, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις τους. «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι επίσημο ή ότι συναινώ με την δημοσιοποίηση του ονόματός μου», μας ανέφερε συγκεκριμένος επιστήμονας.

Δυσαρέσκεια για τη διαρροή

Έτερος ειδικός μας αποκάλυψε ότι είχε λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα ήταν μυστικό το ποιοι επιστήμονες θα είναι μέλη της εν λόγω επιτροπής. «Και η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί συνέβη αυτό και «μας έδωσαν» στη δημοσιότητα. Δεν είναι, καν, επίσημο ακόμη, πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν στην πορεία. Προσωπικά, σε ό,τι με αφορά, προτιμώ να μην ξέρει κανένας ότι είμαι σε αυτή την επιτροπή».

Η 5μελης ειδική επιτροπή αναμένεται να εξετάζει τα αιτήματα, που θα υποβάλουν οι ιατροί και θα αποφασίζει εντός 24ώρου, για το αν ο ασθενής πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις, ώστε να λάβει το κοκτέιλ των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Εάν τις πληροί, οι ιατροί θα επικοινωνούν μαζί του και θα κλείνεται το ραντεβού για την χορήγηση.

Υπενθυμίζουμε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται με έγχυση εντός νοσοκομείου και η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα. Η θεραπεία δίνεται άπαξ μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα από την εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης (θετικό PCR τεστ). Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι κατά 70% αποτελεσματικά στη μείωση του ιικού φορτίου και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης.

Η χορήγηση αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Σε αυτή τη φάση η χώρα έχει παραλάβει και φυλάσσει 2.000 δόσεις.

Ελπιδοφόρες θεραπείες

Η επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) συνέστησε την αδειοδότηση των Ronapreve (casirivimab/imdevi mab) και Regkirona (regdanvimab) για τη νόσο COVID-19.

Συγκεκριμένα συνέστησε την αδειοδότηση του Ronapreve για τη θεραπεία της COVID-19 σε ενήλικες και σε εφήβους (από 12 ετών και άνω με σωματικό βάρος  τουλάχιστον 40 kg), οι οποίοι δε χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί η κατάστασή τους σε σοβαρή.

Όσον αφορά στο Regkirona, η επιτροπή συνέστησε την αδειοδότηση του φαρμάκου για τη θεραπεία ενηλίκων με COVID-19, οι οποίοι δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν, επίσης, αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί η κατάσταση της νόσου τους σε σοβαρή.

Το Ronapreve και το Regkirona είναι τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα, που έλαβαν θετική σύσταση από την CHMP για την COVID-19, και εντάσσονται στη λίστα των σκευασμάτων έναντι της νόσου, που έχουν λάβει θετική σύσταση.

Διαβάστε επίσης 

Η Ελλάδα στην πρώτη 10άδα των χωρών με αυξημένη κατάθλιψη – 1 στους 2 στην Ευρώπη χωρίς θεραπεία

Συναγερμός από το ECDC: Οι ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν «επειγόντως» μέτρα

Δείκτης Θετικότητας: Στα ύψη Γρεβενά, Έβρος και Κοζάνη

Exit mobile version