Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ελπίδες για τα μονοκλωνικά αντισώματα – Ποιοι θα μπορούν να λάβουν την ελπιδοφόρα θεραπεία

Ελπίδες για τα μονοκλωνικά αντισώματα – Ποιοι θα μπορούν να λάβουν την ελπιδοφόρα θεραπεία

Ελπίδες για τη μείωση των νοσηλειών σε ΜΕΘ και των θανάτων, λόγω σοβαρών επιπλοκών της COVID-19, δίνει η επικείμενη χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη χώρα μας. Ως αύριο ή το αργότερο ως τη Δευτέρα θα ξέρουμε σε ποια δημόσια νοσοκομεία της χώρας θα χορηγούνται και ποιοι θα μπορούν να λάβουν την ελπιδοφόρα θεραπεία.

Χθες η χώρα παρέλαβε τις πρώτες 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων αξίας περίπου 400.000 ευρώ, που ανέπτυξαν και παρασκεύασαν οι φαρμακευτικές εταιρείες Regeneron και Roche.

Τα ελπιδοφόρα φάρμακα φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους του ΙΦΕΤ στην Παλλήνη – στους οποίους η θερμοκρασίας κυμαίνεται από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου – και αναμένεται και τυπικά η απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή τους.

Να σημειώσουμε ότι ο όρος μονοκλωνικά αναφέρεται στον τρόπο παρασκευής τους και μαρτυρά ότι πρόκειται για τεχνητά αντισώματα και όχι για φυσικά.

Το φαρμακευτικό κοκτέιλ χορηγείται εδώ και αρκετούς μήνες στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης (όπως Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο). Η παρασκευή των συγκεκριμένων φαρμάκων δεν είναι απλή, ούτε ταχεία υπόθεση.

Ποιοι θα λαμβάνουν μονοκλωνικά αντισώματα

Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει περίπου 55.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων. Το φάρμακο προορίζεται για την αντιμετώπιση της ήπιας έως μέτριας COVID-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα κλινικά πρωτόκολλα το φάρμακο οδήγησε σε μείωση των νοσηλειών και των θανάτων και στην ταχύτερη μείωση του ιικού φορτίου.

Η παραλαβή των 2.000 δόσεων έγινε στο πλαίσιο συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης της ΕΕ για την προμήθεια της νέας, πολλά υποσχόμενης θεραπείας (σύμβαση SANTE-C-3-2020-091).

Ποιοι ασθενείς, λοιπόν, θα μπορούν να πάρουν τα μονοκλωνικά αντισώματα;

Όσοι είναι ηλικίας άνω των 12 χρόνων, περνάνε ελαφρά τη νόσο και δεν νοσηλεύονται, δεν παίρνουν οξυγόνο, αλλά κινδυνεύουν να εμφανίσουν βαριά νόσο, εξαιτίας κάποιων συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου, όπως: Η παχυσαρκία, η ηλικία άνω των 65 ετών, τα καρδιαγγειακά, τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, η ανοσοκαταστολή.

Πώς θα χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα

Μία εφάπαξ δόση των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι αρκετή. Η χορήγησή τους είναι δωρεάν και θα γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση αποκλειστικά εντός νοσοκομείου – η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα. Χρειάζεται παρακολούθηση του ασθενούς για την εμφάνιση τυχόν αλλεργικών αντιδράσεων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι καίριας σημασίας η χορήγηση του φαρμάκου να γίνεται όσο πιο κοντά στη διάγνωση – τις πρώτες 72 ώρες ιδανικά – και πάντως όχι σε διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο λόγος είναι ότι πρέπει το φάρμακο να προλάβει την επέκταση του ιού και τις τυχόν βλάβες σε ιστούς και σε ζωτικά όργανα, που αυτός μπορεί να επιφέρει.

Όσο για το πώς δρουν τα συγκεκριμένα φάρμακα; Αυτό, που κάνουν, είναι να μιμούνται τα φυσικά αντισώματα. Μόλις μπουν στον ανθρώπινο οργανισμό, δεσμεύουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και δεν τον αφήνουν να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλωθεί.

Η χώρα μας αναμένεται να λάβει επιπλέον 5.000 δόσεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Είναι πιθανό στο άμεσο μέλλον να κυκλοφορήσουν μονοκλωνικά αντισώματα δεύτερης γενιάς, που δεν θα χρειάζονται έγχυση. Θα χορηγούνται με υποδόρια ένεση, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κάποιο νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης

Για ποιους ενδείκνυνται τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι της COVID-19

Θ. Πλεύρης: Οι ιδιωτικές κλινικές δίνουν κενές κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ

Exit mobile version