Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

COVID-19: Ο κόσμος δεν πήρε μαθήματα από την πανδημία

COVID-19 Ο κόσμος δεν πήρε μαθήματα από την πανδημία

Ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, ο κόσμος δεν πήρε μαθήματα. Δεν έχει αντιδράσει επαρκώς και δεν έχει μάθει από τα λάθη του.

Αυτό προειδοποιεί σήμερα οργανισμός που παρακολουθεί την κατάσταση της παγκόσμιας υγείας.

«Αν η πρώτη χρονιά της πανδημίας COVID-19 καθορίστηκε από τη συλλογική μας αποτυχία να πάρουμε στα σοβαρά την προετοιμασία και να ενεργήσουμε γρήγορα με βάση την επιστήμη, η δεύτερη χρονιά σημαδεύτηκε από τις βαθιές ανισότητες και την αποτυχία των ηγετών του κόσμου να κατανοήσουν την αλληλεξάρτησή μας και να ενεργήσουν ανάλογα», αναφέρει σε έκθεσή του ο Global Preparedness Monitoring Board (GPMB).

Ένας κόσμος «άνισος, διχασμένος και ανεύθυνος»

Ο ανεξάρτητος οργανισμός αυτός, δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο GPMB κατήγγειλε σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε στο Βερολίνο τις αποτυχίες της παγκόσμιας αντίδρασης στην πανδημία.

Το συμπέρασμά του: η πανδημία αποκάλυψε έναν κόσμο «άνισο, διχασμένο και ανεύθυνο».

Σχεδόν 5 εκατομμύρια θάνατοι

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στη διάρκεια της παγκόσμιας διάσκεψης για την υγεία που διεξάγεται στο Βερολίνο. Και όλα αυτά την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από COVID-19 πλησιάζει τα πέντε εκατομμύρια παγκοσμίως.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο παγκόσμιος απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερος.

«Βαθιά ντροπή»

Μέχρι σήμερα έξι δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως. Αλλά μόνο το 1,4% αφορά κατοίκους φτωχών χωρών, κατήγγειλε στις αρχές Οκτωβρίου η Νγκόζι Οκόντζο- Ιγουεάλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Οι επιστημονικές πρόοδοι στη διάρκεια της COVID-19, κυρίως η ταχύτητα στην ανάπτυξη εμβολίων, είναι ένας λόγος για να είμαστε περήφανοι», αναφέρει ο συμπρόεδρος του GPMB Ελχάτζ Ας Σι στον πρόλογο της έκθεσης.

«Ωστόσο πρέπει να νιώθουμε βαθιά ντροπή για τις πολλές τραγωδίες:

Οι εκατομμύρια θάνατοι που οφείλονται στην πανδημία «δεν είναι κάτι κανονικό, κάτι αποδεκτό. Δυστυχώς υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι πήραμε σωστά μαθήματα από την πανδημία αυτή», προσθέτει ο Σενεγαλέζος ειδικός στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο GPMB είχε ανακοινώσει ήδη από το 2020 ότι η πανδημία αποκάλυψε σε ποιο βαθμό ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος για τέτοιου είδους καταστροφές, παρά τις προειδοποιήσεις ότι η εμφάνιση μεγάλων επιδημιών είναι αναπόφευκτη.

Διαβάστε επίσης

15 άγνωστες ψυχικές ασθένειες που δεν έχετε ακούσει ποτέ – Από την Βοανθρωπία στο Σύνδρομο του Παρισιού

7 τρόφιμα που πρέπει να βάζετε στο ψυγείο αλλά μάλλον δεν το κάνετε

Exit mobile version