Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η φλεβική θρομβοεμβολή μπορεί να συμβεί και σε ασθενείς με μέτρια COVID-19

Η φλεβική θρομβοεμβολή μπορεί να συμβεί και σε ασθενείς με μέτρια Covid-19

Η επικίνδυνη φλεβική θρομβοεμβολή μπορεί να συμβεί και σε ασθενείς με μέτρια COVID-19, όχι μόνο βαριά, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη.

Μέχρι σήμερα, αυτός ο κίνδυνος είχε συσχετιστεί, κυρίως, με ασθενείς με σοβαρή COVID-19.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Thrombosis Research», μελέτησαν 2.292 ασθενείς με ήπια έως μέτρια COVID-19.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες, διαπιστώθηκε ότι φλεβική θρομβοεμβολή είχε εμφανίσει περίπου ο ένας στους 200 (0,6%) ήπια νοσούντες ασθενείς που δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία αλλά παρέμεναν στο σπίτι τους, καθώς και οι πέντε στους 200 (2,3%) με μέτρια νόσο, που είχαν νοσηλευθεί.

O κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής ήταν 1,7% μεγαλύτερος στους ασθενείς COVID-19 σε σχέση με εκείνους χωρίς λοίμωξη από κορονοϊό.

Η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη οι γιατροί που φροντίζουν ασθενείς με ήπια έως μέτρια COVID-19 να έχουν επίγνωση του κινδύνου για εκδήλωση φλεβικής θρομβοεμβολής, ιδίως εάν ένας ασθενής είναι άνω των 65 ετών και τελικά χρειαστεί νοσηλεία, παρόλο που δεν νοσεί βαριά.

Θεραπεία για τη θρόμβωση

Μία δεύτερη μελέτη δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», με επικεφαλής τον Ελληνο-αμερικανό καθηγητή ιατρικής Άλεξ Σπυρόπουλο του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Feinstein της Νέας Υόρκης.

Βρέθηκε ότι στους ασθενείς με μέτρια COVID-19, η θεραπεία ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους μειώνει την πιθανότητα θρόμβου και θανάτου.

Η δοκιμή σε 253 ασθενείς έδειξε μείωση κατά 32% του κινδύνου θανάτου με υψηλή δόση  ηπαρίνης, σε σχέση με τη συνήθη δόση.

Όπως είπε ο δρ Σπυρόπουλος, «η κλινική δοκιμή έγινε επειδή βλέπαμε ασθενείς να εμφανίζουν θρόμβους αίματος. Πέθαιναν μπροστά μας, ενώ έπαιρναν προληπτικά τις στάνταρντ δόσεις ηπαρίνης».

Η πιθανότητα αιμορραγίας ήταν ελαφρώς αυξημένη (4,7%) στην υψηλής δοσολογίας αντιπηκτική αγωγή, σε σχέση με τη συνήθη (1,6%).

Η αποτελεσματικότητα της υψηλής δοσολογίας υπήρχε στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, αλλά όχι στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.

Διαβάστε επίσης

Μονόδρομος οι εμβολιασμοί στη Β. Ελλάδα – Κινητές Μονάδες επιχειρούν για το 40%

Η αύξηση των κρυολογημάτων θα οδηγήσει σε ανάκαμψη του ιού της γρίπης

Exit mobile version