«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου φθινοπώρου αρχής γενομένης από την επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου στα αστικά κέντρα.
Η σαρωτική κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της χώρας, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ικανό να τινάξει στον αέρα το υγειονομικό σύστημα.
Εισαγωγές
Η εικόνα γίνεται περισσότερο ανησυχητική αν δει κανείς τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία. Σε πολλές πόλεις οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ήδη γεμάτες, ενώ οι κλίνες COVID-19 ασφυκτιούν. Η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ σε πολλές περιοχές της χώρας είναι δεδομένη και τα ελεύθερα κρεβάτια είδος προς εξαφάνιση.
Αυτή η κατάσταση είναι που προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρότι βρίσκεται υπό τον έλεγχό της,. Οι αναλύσεις των μοντέλων από τους ειδικούς συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πιθανώς το φθινόπωρο να μην υπάρχει ίδια ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ όπως στα προηγούμενα κύματα του κορονοϊού, λόγω των εμβολιασμένων συμπολιτών μας, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι απλές κλίνες Covid θα γεμίσουν σε χρόνο ρεκόρ μόλις πέσει η θερμοκρασία και ο κόσμος συγκεντρωθεί σε κλειστούς χώρους.
Οι εντολές
Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthstories, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δώσει εντολή στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και κατ΄επέκταση και στους Διοικητές των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, να προετοιμάσουν τις κλινικές Covid που είχαν αναπτυχθεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Βέβαια, αυτή τη φορά θα υπάρχει ένα σημαντικότατο πρόβλημα και δεν είναι άλλο από τις ελλείψεις σε ιατονοσηλευτικό προσωπικό εξαιτίας των αναστολών εργασίας, απόρροια του υποχρεωτικού εμβολιασμού που θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου.
Συγχωνεύσεις κλινικών
Για τον λόγο αυτό το σχέδιο προβλέπει, εκτός των άλλων, συγχωνεύσεις κλινικών αλλά και μετακινήσεις προσωπικού, ακόμη και από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Ωστόσο, η ανησυχία και ο συναγερμός, ειδικά των συνδικαλιστών γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ), εστιάζεται στο ενδεχόμενο ότι τα νοσοκομεία θα μετατραπούν και πάλι σε δομές για ένα νόσημα, της COVID-19, ενώ όλοι οι άλλοι ασθενείς θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν για αργότερα τις ιατρικές τους ανάγκες.
Μια πρακτική που ήταν ιδιαίτερα έντονη καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας τους προηγούμενους 18 μήνες και που προκάλεσε πολλές στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες.
Διαβάστε επίσης
Επέλαση του κορονοϊού στα νησιά – Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας σε Νάξο, Μύκονο και Πάρο
Το 4ο κύμα στις αποσκευές των αδειούχων
Κίνηση ματ του υπουργείου Yγείας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς