Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πατέντα εμβολίων: Εξακολουθούν να μην τα βρίσκουν οι χώρες του ΠΟΕ

Πατέντα εμβολίων: Εξακολουθούν να μην τα βρίσκουν οι χώρες του ΠΟΕ

Την ώρα που ο πλανήτης βιώνει την πιο άγρια ανισορροπία, με ένδεια εμβολίων σε πολλά φτωχά κράτη, όπου θερίζει ο κορονοϊός, το μείζον ζήτημα της άρσης της πατέντας των εμβολίων παραμένει σε εκκρεμότητα, μιας και εξακολουθούν να μην τα βρίσκουν οι χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Άλλη μια άκαρπη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες, η οποία καθυστερεί την αύξηση στην παραγωγή εμβολίων.

Σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ΠΟΕ, Κιθ Ρόκγουελ, δήλωσε ότι οι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών συνεδρίασαν στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη, χωρίς να καταλήξουν σε κάποια ομόφωνη απόφαση.

«Είναι ένα θέμα, που προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να το συζητάμε», επεσήμανε.

Η επόμενη, ανεπίσημη συνεδρίαση θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η επίσημη σύνοδος του ΠΟΕ, στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Συνεχείς εκκλήσεις

Από τον περασμένο Οκτώβριο ο ΠΟΕ εξετάζει τις εκκλήσεις της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, που τάχθηκαν υπέρ της προσωρινής άρσης της πατέντας, ώστε, όπως υποστηρίζουν οι χώρες αυτές, να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και να καλυφθούν, έτσι, οι ανισότητες, όσον αφορά sτην πρόσβαση σε αυτά τα σκευάσματα.

Η ιδέα αυτή, ωστόσο, συναντά τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακευτικών εταιριών, αλλά και των χωρών όπου εδρεύουν, οι οποίες αντιτείνουν ότι οι πατέντες δεν συνιστούν το βασικό εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγής.

Για να επιτευχθεί μια συμφωνία στους κόλπους του ΠΟΕ θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 164 χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Ο Κιθ Ρόκγουελ είπε ότι όλες οι χώρες επέμειναν πως είναι ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων, αλλά δεν συμφωνούσαν για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό.

Η Ινδία και η Νότια Αφρική μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξη δεκάδων χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Κίνα. Αντιθέτως, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είναι αντίθετες με την ιδέα άρσης της πατέντας.

Περισσότερα από 3,93 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την COVID-19 έχουν, ήδη, χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Όμως μόνο το 0,3% από αυτά στάλθηκε στις 29 φτωχότερες χώρες του κόσμου, που φιλοξενούν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης

Τα πάντα για τα προβλήματα ούρησης στους άνδρες

Σπέρμα: Το επηρεάζουν ή όχι τα εμβόλια mRNA;

Πρωκτικό σεξ – Μάθετε τα πάντα πριν το δοκιμάσετε

 

 

Exit mobile version