Ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι έφηβοι από 15 και 17 ετών.
Ύστερα από την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των παιδιών που είναι γεννημένα μέχρι και 31/12/2005, οι γονείς των παιδιών αυτών μπορούν από σήμερα να κλείνουν ραντεβού, με το εμβόλιο της Pfizer.
Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ταυτοποίηση του γονέα και του παιδιού.
Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα 5,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τη α’ δόση του εμβολίου και 4,5 εκατ. έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Είναι ασφαλής είναι ο εμβολιασμός των εφήβων 15 έως 17 ετών;
Η μόνη επιπλοκή που έχει παρατηρηθεί, είναι μία στις 100.000 και αφορά μια ελαφράς μορφής μυοκαρδίτιδα – περικαρδίτιδα. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 6 εκατομμύρια παιδιά και μέχρι τέλος Ιουνίου είχαν εντοπιστεί περίπου 250 περιπτώσεις ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας (1%-4% περιπτώσεις ανά 100.000). Πρόκειται για ασθένεια που θεραπεύεται από μόνη της, αλλά καλό θα είναι ο γονιός να επικοινωνήσει με καρδιολόγο.
Ο κίνδυνος των εφήβων από την COVID-19
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) των ΗΠΑ, οι έφηβοι έχουν κατά το 1/6 μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας και κατά το 1/10 μικρότερο κίνδυνο θανάτου από το COVID-19 σε σύγκριση με τους νεαρούς ενήλικες 18 έως 29 ετών.
Οι ανεμβολίαστοι έφηβοι παρουσιάζουν πιο συχνά το σοβαρό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της COVID-19 που προκαλεί φλεγμονή στα εσωτερικά όργανα και η οποία είναι δυνατόν να δημιουργήσει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη λειτουργία της καρδιάς.
Διαβάστε επίσης
Εμβολιασμός παιδιών έναντι της COVID-19 – Τι γίνεται στις άλλες χώρες