Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

COVID-19: Στο 48% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της CureVac

COVID-19: Στο 48% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της CureVac

Χαμηλή η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της CureVac για την COVID-19, που κυμαίνεται στο 48%.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει δηλώσει, πάντως, ότι δεν θα θέσει όριο 50% στην ελάχιστη αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Η γερμανική εταιρεία CureVac ανακοίνωσε τα νεότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις και είναι τεχνολογίας mRNA. Η αποτελεσματικότητα είναι ελάχιστα βελτιωμένη από την προηγούμενη φορά, πριν από δύο εβδομάδες, οπότε ήταν στο 47% σε ενήλικες με συμπτώματα της νόσου.

Η αποτελεσματικότητα είναι στο 53% για τα άτομα ηλικίας από 18 έως 60 ετών όσον αφορά σε οποιαδήποτε νόσηση (ελαφριά, μέτρια ή σοβαρή) και ανεβαίνει στο 77% στην ίδια ηλικιακή ομάδα για τις περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής νόσου (όταν εξαιρούνται οι ήπιες περιπτώσεις λοίμωξης). Τέλος, η αποτελεσματικότητα στα άτομα 18-60 ετών εμφανίστηκε στο 100% έναντι της πιθανότητας νοσηλείας ή θανάτου.

“Βουτιά” για τη μετοχή της εταιρείας

Τα νέα για την επιβεβαίωση της -μικρότερης συγκριτικά με άλλα εμβόλια- αποτελεσματικότητας οδήγησαν σε νέα απώλεια της τάξης του 10% στη μετοχή της εταιρείας, η οποία είχε, ήδη, υποστεί σοβαρό πλήγμα, μετά την αρχική ανακοίνωση για την κατώτερη των προσδοκιών αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τους NYTimes και το αθηναϊκό πρακτορείο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής CureVac Φραντς-Βέρνερ Χάας δήλωσε ότι «στην τελική ανάλυση, το εμβόλιο CVnCoV εμφάνισε ισχυρή αξία από άποψη δημόσιας υγείας, καθώς προστάτευσε πλήρως τα άτομα 18 έως 60 ετών από νοσηλεία και θάνατο, ενώ είχε αποτελεσματικότητα 77% έναντι της μέτριας και σοβαρής νόσου, ένα “προφίλ” αποτελεσματικότητας, που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και στη δυναμική εξάπλωση των παραλλαγών».

Η κλινική δοκιμή HERALD έγινε σε 40.000 εθελοντές σε Ευρώπη και Νότια Αμερική και τα ευρήματα εστάλησαν στον ΕΜΑ για αξιολόγηση.

Η τελική ανάλυση βασίστηκε σε συνολικά 228 περιστατικά μόλυνσης, έναντι 134 στην προκαταρκτική. Η εταιρεία τόνισε ότι η δοκιμή του εμβολίου της έγινε σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον, όπου κυκλοφορούσαν πλέον 15 διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού, αντίθετα με τις δοκιμές των άλλων mRNA εμβολίων, που είχαν προηγηθεί και είχαν αντιμετωπίσει βασικά μόνο το αρχικό «κινεζικό» στέλεχος.

Η ΕΕ είχε εκ των προτέρων παραγγείλει έως 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της CureVac, που έχει συνάψει συμφωνίες με άλλες εταιρείες (Novartis, Bayer, Fareva, Celonic κ.α.) για την παραγωγή του εμβολίου της, εφόσον εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Τα νέα απογοήτευσαν όλους όσοι είχαν ελπίσει ότι η CureVac θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με σύγχρονης τεχνολογίας εμβόλια τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, καθώς το δικό της εμβόλιο διατηρείται σε απλό ψυγείο για μήνες και είναι πιο φθηνό.

Διαβάστε επίσης:

https://healthstories.gr/koronoios-covid-19/16219/healthstories-ema-ta-emvolia-prostateyoyn-apo-ta-stelechi-poy-kyriarchoyn-stin-ee/

Απογοήτευση για το νέο εμβόλιο mRNA της γερμανικής CureVac

ΠΟΥ: Αποτελεσματικά τα εμβόλια σε όλες τις μεταλλάξεις αλλά προσοχή στα ταξίδια

Exit mobile version