Τα παραπανίσια κιλά είναι γνωστό ότι αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την COVID-19 λοίμωξη. Φαίνεται, ωστόσο, ότι σχετίζονται και με την λεγόμενη μακρά COVID-19, δηλαδή με την επί μακρόν παράταση των συμπτωμάτων, ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωση από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.
Επιπλέον τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν δείξει ότι η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, με βαριά νόσηση και με την εισαγωγή σε Μονάδες. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) οι παχύσαρκοι ενήλικες έχουν 60% μεγαλύτερη θνητότητα μετά την COVID-19 – τα παιδιά, δε, με υπερβάλλον σωματικό βάρος, έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να διασωληνωθούν.
Νέα αμερικανική μελέτη από κλινική του Κλίβελαντ, με επικεφαλής τον Δρ. Αλί Αμινιάν, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Diabetes, Obesity and Metabolism”, έδειξε ότι οι ενήλικες με πολλά παραπανίσια κιλά μπορεί να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, θρομβώσεις, προβλήματα στη λειτουργία των πνευμόνων, πεσμένο ανοσοποιητικό, αλλά και χρόνια φλεγμονή, μήνες αφότου ξεπεράσουν την οξεία φάση της νόσου.
Να μην ξεχνάμε ότι, έτσι κι αλλιώς, το μεγαλύτερο σωματικό βάρος ενοχοποιείται για πάρα πολλά προβλήματα υγείας, κάποια αντιμετωπίσιμα, κάποια όχι. Οι συννοσηρότητες, λοιπόν, σε έναν, ήδη, επιβαρυμένο οργανισμό, είναι κατανοητό ότι επιδεινώνουν την κατάσταση, όταν μεταδίδεται ένας επιθετικός ιός, όπως αυτός που μαστίζει τον πλανήτη τον τελευταίο χρόνο…
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 2.839 ασθενείς, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, έως και δέκα μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Από όλους εκείνους κανείς δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ και όλοι κατάφεραν να ξεπεράσουν την οξεία φάση της νόσου.
Στο διάστημα των επόμενων οκτώ μηνών, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν. Το 44% χρειάστηκε εισαγωγή σε νοσοκομείο, το 1% πέθανε. Το 43% των ασθενών χρειάστηκε ιατρικές εξετάσεις. Σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος, ο κίνδυνος νοσηλείας μετά την οξεία φάση ήταν 28% μεγαλύτερος για τα άτομα με μέτρια παχυσαρκία και 30% για εκείνους με σοβαρή παχυσαρκία (δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος άνω του 35).
Η ανάγκη για ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις για διάφορα ιατρικά προβλήματα, που προκλήθηκαν μετά την COVID-19, ήταν 25% και 39% μεγαλύτερος για τους μέτρια και για τους σοβαρά παχύσαρκους αντίστοιχα, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό βάρος.
Η παχυσαρκία, λοιπόν, που συνιστά σοβαρή νόσο κατά τον ΠΟΥ, είναι ένας, ακόμη, λόγος, που “τραβάει” το νέο κορονοϊό. Ίσως αυτό να είναι ένα κίνητρο, για όσους θέλουν να ξεκινήσουν τη “μάχη” τους με τη ζυγαριά, για ένα πιο υγιές μέλλον, όπως εξήγησαν και οι ερευνητές.