Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τι μπορεί να πάθεις, όταν πνίγεις ένα φτέρνισμα – Η περίπτωση ενός 30χρονου οδηγού

Τι μπορεί να πάθεις όταν πνίγεις ένα φτέρνισμα - Η περίπτωση ενός 30χρονου οδηγού

Τι μπορεί να πάθεις, όταν πνίγεις ένα φτέρνισμα, κρατώντας ερμητικά κλειστά τη μύτη και το στόμα; Όταν δεν εκτονώνεται το φτέρνισμα και προσπαθούμε να το καταπνίξουμε, μπορεί να κινδυνεύουμε να πάθουμε, αυτό που συνέβη σε έναν 30χρονο άνδρα, την ώρα που οδηγούσε.

Ο 30χρονος έγινε αντικείμενο μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο British Μedical Journal Case Reports, λόγω της σπανιότητας της περίπτωσής του.

Ο νεαρός άνδρας, λόγω αλλεργικής ρινίτιδας, ένιωσε να έρχεται ένα φτάρνισμα ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο του. Αντί να φτερνιστεί κανονικά, κατέστειλε το φτέρνισμα κλείνοντας τη μύτη και το στόμα του, ενώ και τα μάτια του έκελισαν όπως συμβαίνει σε κάθε φτέρνισμα. Αμέσως μετά όμως, ο άνδρας άρχισε να νιώθει έντονους πόνους στον αυχένα και πρήξιμο.

Οδήγησε προς το πλησιέστερο νοσοκομείο και μέχρι να φτάσει στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, ο πόνος και το πρήξιμο εξακολουθούσαν να υπάρχουν. Αν και δεν είχε προβλήματα στην ομιλία, την κατάποση ή την αναπνοή, είχε περιορισμένο εύρος κίνησης στον λαιμό του. Όταν ασκούσαν πίεση στην περιοχή, οι γιατροί μπορούσαν επίσης να ακούσουν έναν ελαφρύ θόρυβο τριξίματος.

Στη συνέχεια, η ακτινογραφία αποκάλυψε χειρουργικό εμφύσημα, το οποίο συχνά προκαλείται από τραυματισμό, όταν ο αέρας εισέρχεται και παγιδεύεται κάτω από το δέρμα. Μια αξονική τομογραφία που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά, αποκάλυψε μια ρήξη μήκους 2 χιλιοστών, πλάτους 2 χιλιοστών και βάθους 5 χιλιοστών στην τραχεία του άνδρα.

Το περιστατικό πιστεύεται ότι είναι η πρώτη γνωστή αναφορά αυτού του είδους τραυματισμού, γνωστής ως αυθόρμητη διάτρηση της τραχείας, που προκαλείται από κράτημα σε φτέρνισμα.
Κλείνοντας τη μύτη και το στόμα του, πιστεύεται ότι ο άνδρας μπορεί να αύξησε την πίεση στους ανώτερους αεραγωγούς του κατά περισσότερο από 20 φορές από την κανονική ποσότητα που βιώνει κατά τη διάρκεια ενός φτερνίσματος, με τη δύναμη να σκίζει την τραχεία του, δημιουργώντας μία μικρή τρύπα.

Ο 30χρονος δεν χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση και πήρε εξιτήριο μετά από δύο ημέρες νοσηλείας, με την πληγή να επουλώνεται πλήρως μετά από πέντε εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης

Διακοπές με βρέφος: Τι να προσέξετε, αν δεν θηλάζει

Η απίστευτη επίδραση που μπορεί να έχει το γουασάμπι

Exit mobile version