Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Φοιτητής αποκαλύπτει λανθασμένες πρακτικές και φυλετικές ανισότητες, σε απλές εξετάσεις υγείας

Healthstories Φοιτητής αποκαλύπτει λανθασμένες πρακτικές και φυλετικές ανισότητες, σε απλές εξετάσεις υγείας

Ένας φοιτητής της Ιατρικής γίνεται viral επειδή επικαλείται κοινές ρατσιστικές πρακτικές και φυλετικές ανισότητες στην ιατρική με λανθασμένους μύθους που έχουν παγιωθεί, ακόμα και στις πιο απλές εξετάσεις υγείας.

Ο Joel Bervell έγινε viral για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 λόγω μιας ανάρτησης που είχε σημαντικές πληροφορίες για τους μαύρους. Ο φοιτητής παρατήρησε αρχικά μία σημαντική διαφορά.

Λανθασμένες πρακτικές και φυλετικές ανισότητες στην ιατρική

Παλμικά οξύμετρα

Τα παλμικά οξύμετρα, τα οποία μετρούν το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα ενός ατόμου, βοηθούν τα άτομα με COVID-19 να προσδιορίσουν εάν έπρεπε να πάνε στο νοσοκομείο.
Αλλά οι συσκευές μπορούν να υπερεκτιμήσουν τα επίπεδα οξυγόνου σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα, όπως διάβασε ο Bervell σε μια μελέτη. Με άλλα λόγια, η συσκευή είναι πιο πιθανό να πει σε ένα μαύρο άτομο ότι τα επίπεδά του είναι φυσιολογικά όταν είναι πραγματικά χαμηλά και χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

«Σκεφτόμουν ήδη πολύ για φυλετικά ζητήματα και πώς σχετίζονται με την ιατρική», λέει στο today.com ο Bervell, που ως φοιτητής ιατρικής σπουδάζει ορθοπεδική στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ. Αποφάσισε λοιπόν να μοιραστεί όσα έμαθε στο TikTok επειδή υπήρχαν πραγματικές επιπτώσεις για τους μαύρους με COVID-19.

Κατέληξε να γίνει viral, έχοντας πάνω από μισό εκατομμύριο προβολές. Είχε εκατοντάδες χιλιάδες σχόλια από ανθρώπους που έλεγαν είτε, ως γιατροί, ότι δεν το γνώριζαν, είτε ως ασθενείς.

«Πραγματικά το παρατήρησα αυτό στον εαυτό μου», θυμάται ο Bervell. «Από εκεί, άρχισα να αναζητώ άλλους τρόπους με τους οποίους η ιατρική δυστυχώς παραβλέπει τις έγχρωμες κοινότητες».

Φυλετικές ανισότητες στην ιατρική

Από τότε, ο φοιτητής έχει μοιραστεί πολλές αναρτήσεις που διερευνούν τις φυλετικές ανισότητες στην ιατρική.

«Με το να δημοσιεύω αυτά τα βίντεο και να έχω αυτόν τον αντίκτυπο, βοηθάω ανθρώπους που είναι σαν την οικογένειά μου. Μπορεί να μοιάζουν με εμένα, αλλά μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε γιατρούς που μπορούν να τους μιλήσουν για αυτό», λέει. «Αισθάνομαι πολύ ταπεινός που έχω αυτή τη θέση και έχω μια πλατφόρμα».

Ένα από τα πράγματα που βρίσκει πιο εκπληκτικά αφού εξέτασε τον ρατσισμό στην ιατρική για τρία χρόνια, είναι το πώς έχει ενσωματωθεί στην ιατρική.

«Υπάρχουν κυριολεκτικά εξισώσεις που ενσωματώνουν τον ρατσισμό (στην ιατρική) και ανάλογα με τη φυλή σας, θα επηρεάσει τη φροντίδα σας», λέει ο Bervell. “Όχι λόγω του γιατρού, αλλά επειδή είναι κυριολεκτικά ενσωματωμένα τα διάφορα δεδομένα σε έναν αλγόριθμο και οι γιατροί κρίνουν ανάλογα με τις μετρήσεις αυτές.”

Εξέταση για τη νεφρική λειτουργία

Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα, είναι η εξίσωση GFR.

«Οι περισσότεροι γιατροί δεν ήξεραν καν ότι υπήρχε μια εξίσωση που (εκτιμά) πόσο καλά υποτίθεται ότι λειτουργούν τα νεφρά με βάση τη φυλή», λέει. «Βασικά παλιά υπήρχε μία υπόθεση ότι όλοι οι μαύροι ασθενείς έχουν καλύτερη νεφρική λειτουργία από οποιαδήποτε άλλη φυλή».

Αυτό σήμαινε ότι οι μαύροι ασθενείς συχνά δεν λαμβάνονταν υπόψη για μεταμόσχευση νεφρού, επειδή η εξίσωση υποθέτει ότι η λειτουργία των νεφρών τους έπρεπε να είναι χειρότερη από τους ασθενείς άλλων φυλών για θεραπεία, λέει. Αυτό άλλαξε πρόσφατα, μετά από αρκετές μελέτες που έδειχναν ότι δεν υπήρχαν διαφορές.

Σπιρομέτρηση

«Στην πνευμονολογία, υπάρχει η σπιρομέτρηση. Είναι ένα τεστ που δείχνει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας», λέει. «Αλλά… υπάρχει μια φυλετική διόρθωση που υποθέτει ότι όλοι οι μαύροι ασθενείς και οι Ασιάτες ασθενείς έχουν χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία από οποιαδήποτε άλλη φυλή. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι δύο πληθυσμοί πρέπει να παρουσιάσουν χειρότερη λειτουργία των πνευμόνων για να γίνει διάγνωση άσθματος ή αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Μερικές φορές αυτοί οι μύθοι είναι τόσο διάχυτοι που οι γιατροί και οι φοιτητές ιατρικής δεν γνωρίζουν καν ότι υποστηρίζουν την παραπληροφόρηση, λέει ο Bervell. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι μαύροι ασθενείς είχαν διαφορετική θεραπεία για τον πόνο, επειδή οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα πίστευαν ότι οι μαύροι δεν ένιωθαν πόνο τόσο πολύ όσο άλλες φυλές.

«Το τρελό ήταν ότι το 50% των ερωτηθέντων στον χώρο της υγείας πιστεύει τουλάχιστον μία από αυτές τις ψευδείς πεποιθήσεις», προσθέτει.

Ο Bervell πιστεύει ότι το πεδίο αλλάζει και αισθάνεται αισιόδοξος για το μέλλον. Σημειώνει ότι το 2020 η Αμερικανική Ιατρική Ένωση «είπε ότι ο ρατσισμός αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία».

«Πολλά γίνονται αυτή τη στιγμή για να διασφαλίσουμε ότι διορθώνονται αυτές οι αμαρτίες στην ιατρική», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Η επιδημία της COVID στην Κίνα έχει τελειώσει, αλλά όχι εντελώς

Οι καλύτερες τροφές για δυνατή στύση και ενίσχυση του σπέρματος

Exit mobile version