Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που απέκτησε τέσσερα παιδιά μετά από κρυοσυντήρηση ωοθήκης

Η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που απέκτησε τέσσερα παιδιά μετά από κρυοσυντήρηση της ωοθήκης της

Η γονιμοποίηση, σε περίπτωση νόσησης με καρκίνο δεν είναι η πιο εύκολη περίπτωση. Η επιμονή όμως συχνά γίνεται το όχημα που οδηγεί στην εκπλήρωση κάθε στόχου. Αυτό μάς αποδεικνύει και η περίπτωση της 35χρονης Αγελέτ, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που απέκτησε τέσσερα παιδιά ύστερα από τη διαδικασία κρυοσυντήρησης ιστού των ωοθηκών της, μια διαδικασία που έκανε πριν ξεκινήσει χημειοθεραπείες για να νικήσει τον καρκίνο.

“Η είδηση έρχεται από το Ισραήλ, αλλά την μέθοδο της αυτόλογης ορθοτοπικής μεταμόσχευσης ωοθηκικού ιστού την έχουμε εφαρμόσει και στην Ελλάδα”, λέει ο Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Η Αγελέτ, που είναι βαθιά θρησκευόμενη, στα 21 έμαθε ότι πάσχει από λέμφωμα Hodgkin. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία που χρειάστηκε να κάνει τότε δεν θα επηρέαζε τη γονιμότητά της. Αργότερα όμως, όταν διαγνώστηκε μετάσταση στο ήπαρ, χρειάστηκε να κάνει επιθετική χημειοθεραπεία και φοβήθηκε ότι δεν θα μπορούσε στο μέλλον να αποκτήσει παιδιά.

Απευθύνθηκε στο Κέντρο Διατήρησης Γονιμότητας στο περίφημο Ιατρικό Κέντρο Sheba του Ισραήλ. Εκεί ο καθηγητής Dror Meirow, επικεφαλής του κέντρου, συνέλεξε ωάρια, τα οποία κρυοσυντηρήθηκαν.

Οι πιθανότητες να μη συλλάβει ποτέ ήταν πολλές

«Ήμουν συντετριμμένη. Μου είπαν ότι υπήρχε 85% πιθανότητα να μην μπορέσω ποτέ να συλλάβω. Οι γιατροί μου όμως λειτούργησαν ως απεσταλμένοι του Θεού. Περισσότερο από τον καρκίνο ή το να χάσω τα μαλλιά μου, με φόβιζε ότι μπορεί να μην καταφέρω να κάνω οικογένεια. Αυτό σκεφτόμουν συνεχώς», είπε.

Ο καθηγητής Meirow είναι εξαιρετικά πεπειραμένος στον τομέα της έρευνας για την κρυοσυντήρηση και ενημέρωσε τη νεαρή γυναίκα ότι οι πιθανότητες επιτυχίας με την καθιερωμένη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων ήταν ελάχιστες, καθώς είχε πολύ λίγα ωάρια. Της πρότεινε λοιπόν να κάνουν κρυοσυντήρηση ιστού των ωοθηκών της, μία πειραματική μέθοδο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου

Όπως είπε ο καθηγητής Meirow το πλεονέκτημα της μεθόδου κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού είναι ότι δεν χρειάζονται εβδομάδες προετοιμασίας με ορμονική θεραπεία, ότι η διαδικασία γίνεται λαπαροσκοπικά (με τρεις μικρές τομές στην κοιλιά και με τη βοήθεια κάμερας) αλλά και ότι μπορεί να γίνει αφού η ασθενής έχει υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.
Η μεταμόσχευση του ωοθηκικού ιστού δεν είναι νέα μέθοδος. Η λήψη, κρυοσυντήρηση και κατόπιν απόψυξη και επανατοποθέτηση αυτού του ιστού, δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες που κάνουν χημειοθεραπείες να έχουν στο μέλλον και πάλι κανονική έμμηνο ρύση και να μείνουν φυσιολογικά έγκυοι όταν έχουν νικήσει πια τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Meirow, περίπου 75 ασθενείς στο Ισραήλ έχουν υποβληθεί με επιτυχία σε αυτή τη διαδικασία και παγκοσμίως έχουν γεννηθεί περισσότερα από 275 μωρά με αυτή τη μέθοδο.

Ο καθηγητής Meirow αφαίρεσε πέντε μικροσκοπικά κομμάτια ιστού από την ωοθήκη της Αγελέτ, το καθένα μεγέθους μερικών εκατοστών και τα κρυοσυντήρησε. Μία εβδομάδα αργότερα η κοπέλα ξεκίνησε πολύ ισχυρή χημειοθεραπεία, η οποία και την θεράπευσε.

Ένα χρόνο αργότερα, η Αγελέτ συνάντησε τον μελλοντικό της σύζυγο και παντρεύτηκαν τον Αύγουστο του 2010. Ο Meirow μεταμόσχευσε τρία από τα πέντε κομμάτια ιστού από την ωοθήκη της. Πέρασαν αρκετοί μήνες και μετά από τρεις κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, η Αγελέτ έμεινε έγκυος στον πρώτο της γιο. Λίγο καιρό μετά τον τοκετό το 2012, συνέλαβε για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά φυσιολογικά, χωρίς να χρειαστεί εξωσωματική. Λίγα χρόνια αργότερα έφερε στον κόσμο ένα τρίτο παιδί, ένα αγόρι.

Και τέταρτο παιδί

Η Αγελέτ όμως ήθελε και τέταρτο παιδί. Αφού ήλεγξε τα επίπεδα των ορμονών της, ο καθηγητής Meirow πρότεινε τη μεταμόσχευση του εναπομείναντος κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού.

Η διαδικασία έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021, η Αγελέτ συνέλαβε για μία ακόμα φορά φυσιολογικά και έφερε στον κόσμο το τέταρτο παιδί της πριν από επτά μήνες.
Το ιατρικό κέντρο Sheba έχει 75 περισταστικά κρυοσυντήρησης ιστού ωοθηκών, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ιατρικό κέντρο παγκοσμίως.

Η λειτουργία των ωοθηκών αποκαταστάθηκε στο 95% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση δικού τους ιστού. Το 50% αυτών κατάφεραν να συλλάβουν. Το ποσοστό επιτυχίας είναι «απίστευτο», είπε ο Meirow και τόνισε ότι ακόμα και σήμερα του προκαλεί δέος το γεγονός ότι οι ωοθήκες μετά τη διαδικασία αυτή, αρχίζουν και πάλι να λειτουργούν. «Είναι πραγματικά θαύμα», είπε.

Η Αγελέτ συμφωνεί: «Κάθε ένα από τα παιδιά μου είναι ένα πραγματικό θαύμα. Παρά τα ζοφερά προγνωστικά, τελικά οι άνθρωποι είμαστε μόνο άνθρωποι, αλλά υπάρχει κάποιος εκεί πάνω που ελέγχει τα πάντα».

Στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Ιάκωβος Σούσης έχει εφαρμόσει τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης και μεταμόσχευσης ιστού από την ωοθήκη γυναίκας με καρκίνο. Στη φωτογραφία, μάλιστα, φαίνεται να μεταφέρει στο χειρουργείο τον ωοθηκικό ιστό για αυτόλογη ορθοτοπική μεταμόσχευση σε μία ασθενή με καρκίνο.

Διαβάστε επίσης

Αρεταίειο νοσοκομείο: Εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Δεν είναι μόνον 6 τα κρούσματα με την παραλλαγή ”Κράκεν” στη χώρα μας

ΠΟΕΔΗΝ: Λιγοστεύουν οι κενές κλίνες ΜΕΘ – Στο 83,7 η πληρότητα

Exit mobile version