Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η πρώτη επιτυχημένη μεταφορά πνεύμονα προς μεταμόσχευση με drone (video)

Η πρώτη επιτυχημένη μεταφορά πνεύμονα προς μεταμόσχευση με drone

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν τρεις μέρες η μεταφορά ενός πνεύμονα δότη προς μεταμόσχευση με drone στον Καναδά.

Ένα ειδικά τροποποιημένο drone μετέφερε έναν πνεύμονα δότη από το Δυτικό Νοσοκομείο του Τορόντο στο Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο σε διάστημα πέντε λεπτών

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε σε ασθενή με κυστική ίνωση και με τον τρόπο αυτό δεν χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Παρόλο που όργανα δωρητών έχουν μεταφερθεί μεταξύ νοσοκομείων με drone στο παρελθόν, η μεταφορά πνευμόνων και καρδιάς είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Η επιχείρηση δείχνει ότι τα drones είναι μια πρακτική μέθοδος για τη μεταφορά οποιουδήποτε οργάνου προς μεταμόσχευση.

Εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση. Η έλλειψη δωρητών είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος, καθώς πολλά όργανα πάνε χαμένα επειδή δεν μπορούν να παραδοθούν εγκαίρως σε συμβατό λήπτη.

Η μεταφορά και οι συνθήκες κυκλοφορίας είναι συχνά προβλήματα μη έγκαιρης άφιξης οργάνων προς μεταμόσχευση.

Η πρώτη αναφερόμενη μεταφορά οργάνου δότη με drone ήταν ένας νεφρός, επιτρέποντας σε έναν 44χρονο λήπτη να διακόψει οκτώ χρόνια αιμοκάθαρσης.

Οποιοδήποτε όργανο έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης εάν παραδοθεί γρήγορα, αλλά τα νεφρά μπορούν να διαρκέσουν έως και 48 ώρες έξω από το σώμα. Η εξοικονόμηση λίγων λεπτών κατά τη μεταφορά είναι χρήσιμη, αλλά σπάνια απαραίτητη.
Ωστόσο, οι καρδιές και οι πνεύμονες πρέπει να μεταμοσχευθούν εντός 4-6 ωρών από τον θάνατο του δότη, οπότε κάθε λεπτό μετράει στην όλη διαδικασία.

Η ομάδα στο Πανεπιστημιακό Δίκτυο Υγείας του Τορόντο, σχεδίαζε να παραδώσει έναν πνεύμονα με τηλεχειριστήριο εδώ και χρόνια, εγκαθιστώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο κουτί μεταφοράς πνευμόνων σε ένα M600 Pro Drone.

Αφαίρεσαν επίσης το σύστημα προσγείωσης και την κανονική σχάρα ωφέλιμου φορτίου για να αυξήσουν το διαθέσιμο βάρος – καθώς οι πνεύμονες μπορεί να μην έχουν πολύ βάρος, αλλά όλος ο εξοπλισμός που απαιτείται για να διατηρηθεί η λειτουργία τους είναι βαρύς. Συνολικά το drone μαζί με την προσθήκη ενός συστήματος αλεξίπτωτου, καμερών, φώτων και ανιχνευτών GPS, ζύγιζε περίπου 25 κιλά.

Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 400 δοκιμαστικές πτήσεις ανάμεσα στις στέγες των δύο νοσοκομείων. Αν και η ξαφνική διαθεσιμότητα ενός οργάνου είναι πάντα το αποτέλεσμα μιας τραγωδίας, τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση οι συνθήκες ήταν εξαιρετικές, χωρίς βροχή, χαμηλό άνεμο και καλή ορατότητα.

Η μεταμόσχευση πήγε τόσο καλά που ο 63χρονος ασθενής πήρε εξιτήριο από την εντατική δύο ημέρες μετά την επέμβαση.

Τα δύο νοσοκομεία του Τορόντο απέχουν μόλις 1,5 χιλιόμετρο (0,9 μίλια) μεταξύ τους, οπότε ακόμη και σε συνθήκες αυξημένης κυκλοφορία η παράδοση θα ήταν πιθανώς γρήγορη. Ωστόσο, η επιτυχία αυτού του έργου καταδεικνύει την ικανότητα να πραγματοποιούνται προοδευτικά μεγαλύτερες μεταφορές μεταξύ πιο απομακρυσμένων νοσοκομείων εντός των πόλεων.

H μεταφορά περιγράφεται στο Science Robotics.

Διαβάστε επίσης

Η NASA αναπτύσσει τεχνολογία για χειρουργικές επεμβάσεις στο Διάστημα

Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του Πελέ – Προετοιμασίες για κηδεία

Exit mobile version