Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η λατρεία στα παιδιά και το μότο της ισχυρής γυναίκας, που ανέλαβε την «Κιβωτό» – Ποια είναι η Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Η λατρεία στα παιδιά και το μότο της ισχυρής γυναίκας, που ανέλαβε την «Κιβωτό» - Ποια είναι η Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Η σικάτη νέα πρόεδρος της «Κιβωτού του Κόσμου», Αλεξάνδρα Μαρτίνου, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση μία τυχαία επιλογή της κυβέρνησης. Το αλώβητο κοινωνικό της προφίλ και η αδιάλειπτη προσφορά της σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, την ανέδειξε ως το ιδανικό πρόσωπο, που ουσιαστικά καλείται να «ξελασπώσει» την «Κιβωτό», μετά τις καταγγελίες που βγήκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία 24ωρα.

Η ίδια μετράει πάρα πολλά χρόνια προσφοράς. Από όταν ήταν μικρό παιδί, θυμάται να βοηθά τη μητέρα της, Αλίκη Βεκρή – τότε δραστήριο μέλος στο Σώμα Ελληνίδων Οδηγών – στα ετήσια μπαζάρ που διοργανώνονταν, όλα με κοινωφελή χαρακτήρα – και συνεχίζει ασταμάτητα να προσφέρει με όλες της τις δυνάμεις. Με έναν γνήσιο ενθουσιασμό – που μοιάζει σχεδόν παιδικός και σε παρασύρει – και με ένα πλατύ, φωτεινό χαμόγελο, που πάντα φθάνει και «ακουμπάει» στα μάτια, η κα Μαρτίνου αποδεικνύει καθημερινά ότι η προσφορά μπορεί να είναι ξεκάθαρα τρόπος ζωής, ούσα πραγματικά γενναιόδωρη.

«Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι, που από τη φύση τους είναι δοτικοί. Όμως η ίδια η φιλανθρωπία είναι θέμα παιδείας, ξεκινάει από την οικογένεια, εδραιώνεται στο σχολείο. Συχνά, μάλιστα, είναι θέμα κουλτούρας μιας χώρας», έχει πει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Οι αρχές και οι αξίες, που της έχει μεταλαμπαδεύσει ο πατέρας της Σωκράτης, την ακολουθούν σε όλη της την πορεία και δεν ξεχνά ποτέ ότι το χρήμα, ο χρόνος και η γνώση οφείλουν να επιστρέφονται στην κοινωνία, όπως της έλεγε εκείνος. Και αυτό πράττει, απόλυτα συνειδητά, γνωρίζοντας από κοντά ανθρώπους που παλεύουν στην καθημερινότητά τους και δεν έχουν αυτά, που, για πολλούς από εμάς, είναι αυτονόητα.

Αλεξάνδρα Μαρτίνου: Η λατρεία στα παιδιά

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και είναι οικονομολόγος. Είναι χρόνια πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί». Πρόκειται για μια «ομπρέλα» μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που από το 1996, οπότε συστάθηκε η Ένωση, εργάζονται για την ευημερία παιδιών, νέων και οικογενειών, που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Είναι ενδεικτικό ότι η Ένωση και τα μέλη της προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερες από 30.000 παιδιά στην Ελλάδα τον χρόνο.

Εκείνη αγαπούσε ανέκαθεν τα παιδιά, από μικρή κοπέλα, πολύ πριν η ίδια γίνει μαμά. Και στενοχωριόταν, όταν διαπίστωνε ότι υπάρχουν παιδιά στην Ελλάδα, που μεγαλώνουν μέσα στην κακουχία, με στοιχειώδεις ελλείψεις ή που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας και ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας, αποκλεισμένα, στιγματισμένα και χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και μια ποιοτική καθημερινότητα.

Δεν ξεχνάει ποτέ τις εικόνες των άρρωστων παιδιών στο Ψυχιατρείο της Λέρου – εικόνες που πλήγωσαν τη νεανική της ψυχή, «στοιχειώνοντάς» την για πάντα. Δεν ξεχνά ούτε τον μικρό Γιώργο, που έπασχε από σύνδρομο Down και μεγάλωνε σε ίδρυμα κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς, καν, να μπορεί να δει τους γονείς του…

«Όταν έκλεισε το ίδρυμα, που φιλοξενούσε τον Γιώργο, 15 γονείς έμειναν μετέωροι. Έτσι ξεκίνησε το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά», που έδωσε στέγη σε αυτά τα παιδιά τότε και που συνεχίζει να λειτουργεί υποδειγματικά μέχρι σήμερα», όπως έχει αναφέρει η ίδια.

Το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» είναι μία στέγη φιλοξενίας 57 παιδιών και ενηλίκων με πολύ σοβαρά νοητικά και κινητικά προβλήματα, σύνδρομο Down και αυτισμό. Στόχο έχει να εξασφαλίσει ποιότητα ζωής για αυτούς τους ασθενείς, σε ένα υγιές όσο και ευχάριστο περιβάλλον και με τις δράσεις της να τους κάνει όσο γίνεται πιο λειτουργικούς.

Η «Χαρά» είναι ένα προσωπικό στοίχημα για την πρόεδρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και νέα πρόεδρο της «Κιβωτού του Κόσμου». Εφαρμόζει πολλά προγράμματα για τους ωφελούμενους και υποστηρίζει έμπρακτα και τις οικογένειές τους.

Μια ζωή αφιερωμένη στον εθελοντισμό

Η κα Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι άνθρωπος μεθοδικός, που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, λένε όσοι τη γνωρίζουν προσωπικά και συνεργάζονται μαζί της. Είναι, δε, όπως όλοι οι αληθινά χορτασμένοι άνθρωποι. Καλομεγαλωμένη και αυτό που λέει ο λαός καλοζωισμένη, δεν ασχολείται με τη φιλανθρωπία για να γεμίζει την πλήξη της, ούτε από φιλοδοξία να φανεί, ούτε – πολύ περισσότερο – για «να μπει στο μάτι» κοσμικών κυριών, που δηλώνουν εθελόντριες για να εδραιωθούν κοινωνικά ή για άλλους προσωπικούς λόγους, που καμία σχέση δεν έχουν με το αληθινό νόημα της προσφοράς και του εθελοντισμού…

Απλή και ταπεινή, κρατά ήπιους τόνους και δεν είναι καθόλου δήθεν, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Αφήνει το έργο της να μιλά, παραμένοντας φειδωλή στις δηλώσεις της. Μόνο στις δράσεις της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» φωτογραφίζεται πρόθυμα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, κρατώντας λουλούδια, αγκαλιάζοντας παιδιά, κόβοντας κορδέλες εγκαινίων. Για εκείνη «το μέσο είναι μήνυμα». Για τούτο και αποφεύγει να φωτογραφίζεται σε κοσμικές εκδηλώσεις ή στις πολυτελείς διακοπές της οικογένειας, καθώς δεν θέλει καθόλου να προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Η ιδέα της δημιουργίας της Ένωσης ανήκει στη φίλη της Κάρεν Μαυρίδη. Έκτοτε έχουν γίνει πολλά. Στόχοι επιτεύχθηκαν, μπήκαν άλλοι, νέοι, αλλά η πίστη στο όραμα παραμένει και εξελίσσεται συν τω χρόνω.

Η βράβευση με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική προσφορά της Ένωσης το 2016 και τα δύο βραβεία Bravo Sustainability Award – το 2019 για το πρόγραμμα «Ίσες Ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας» και το  2022 για το πρόγραμμα  «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» – επέφεραν ευρεία κοινωνική αναγνώριση, πολύτιμη όταν χρειάζονται ευγενείς χορηγίες για να συνεχιστεί αρραγές το φιλανθρωπικό έργο.

Το 2022 το «Μαζί για το Παιδί» βραβεύθηκε στον θεσμό Hellenic Responsible Business στην κατηγορία «ΜΚΟ της χρονιάς» για την υπηρεσία της Συμβουλευτικής-Ψυχολογικής Γραμμής 115 25. Μέσω αυτής, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί απαντούν σε ερωτήματα παιδιών, εφήβων, γονέων και εκπαιδευτικών, παρέχοντας και ψυχολογική υποστήριξη, όταν κρίνεται απαραίτητο.

Στις 3 Νοεμβρίου 2020 έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί της δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει για το έργο και για τις δράσεις της Ένωσης, που φέτος συμπληρώνει 26 χρόνια λειτουργίας.

Άπορες οικογένειες με ανήλικα παιδιά, πρόσφυγες, παιδικές χαρές και γήπεδα για να παίζουν και για να αθλούνται τα παιδιά μιας μακρινής και δυσπρόσιτης «ξεχασμένης» Ελλάδας, μαραθώνιοι, συμβουλευτικές συνεδρίες, τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης, ομάδες στήριξης, συναυλίες, εκπαίδευση… Στο καθημερινό της πρόγραμμα χωράνε όλα, αφήνοντας, όμως, πάντα χώρο για τον σύζυγό της, για τα εγγόνια της και για τα παιδιά της, που κυριολεκτικά λατρεύει.

Μια εφοπλιστική οικογένεια

Σύζυγος του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου, είναι πολλά χρόνια ζευγάρι και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, την Αταλάντη, τον Κίκο (Ανδρέα) και την Αλίκη και τέσσερα εγγόνια. Και τα τρία τους παιδιά αποφοίτησαν από το Κολλέγιο Αθηνών, όπως κι εκείνη. Η κόρη της Αλίκη παντρεύτηκε τον Ντένη Ηλιάδη, με τον οποίο απέκτησαν ένα παιδί. Ο Κίκος παντρεύτηκε τη Μαρίνα Λιβανού και έχουν δύο παιδιά και η Αταλάντη παντρεύτηκε τον Ντίνο Κόκκαλη και έχουν ένα παιδί.

Η οικογένεια Μαρτίνου είναι μία από τις πιο ισχυρές στον χώρο της ναυτιλίας, καίτοι αθόρυβη σε ό,τι έχει να κάνει με δημοσιότητα και με προβολή εκτός δουλειάς.

Μότο του ισχυρού άνδρα Ανδρέα Μαρτίνου είναι ότι «για να είσαι κάτι σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να δουλεύεις, όσα λεφτά και να διαθέτει η οικογένειά σου», κάτι το οποίο έχει καταφέρει να περάσει και στα παιδιά του.

Η οικογένεια αυτή, λένε οι καλά γνωρίζοντες, έχει επιλέξει να μην χαρακτηρίζεται από την οικονομική ευρωστία, αλλά από την απλότητα, την εργατικότητα, την τιμιότητα και τους ισχυρούς – μεταξύ της – δεσμούς.

Αγαπάνε την Ελλάδα, αγαπάνε τη θάλασσα και τα νότια προάστια. Το ζεύγος Ανδρέα και Αλεξάνδρας Μαρτίνου θα το δει κάποιος να γευματίζει ήσυχα σε κάποιο από τα ταβερνάκια στο Καβούρι και στη Βουλιαγμένη πλάι στο κύμα. Τα καλοκαίρια συχνά το πρόγραμμα έχει Σπέτσες και τον χειμώνα την τιμητική του έχει το St. Moritz. Στο υπερπολυτελές χειμερινό θέρετρο, που απολαμβάνει τις διακοπές της η crème de la crème της Ευρώπης, τους αρέσει να χαλαρώνουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και να υποδέχονται το νέο χρόνο με την οικογένεια ή και με λίγους καλούς φίλους.

Ένας απαιτητικός ρόλος

Ο νέος ρόλος, που ανέλαβε η κα Αλεξάνδρα Μαρτίνου, δεν είναι εύκολος. Η κοινωνία έχει «παγώσει» από τις πρόσφατες καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» και περιμένει εναγωνίως να αποφανθεί η Δικαιοσύνη και να λάμψει η αλήθεια.

Η θητεία της θα είναι μονοετής, αλλά η κρίσιμη συγκυρία, που ανέλαβε καθήκοντα, θα καθορίσει το μέλλον της ΜΚΟ, την οποία πίστευαν και υποστήριζαν ένθερμα πολλοί πολίτες, που, πλέον, έχουν κλονισμένη εμπιστοσύνη. Η ίδια επιθυμεί με όλες της τις δυνάμεις και ελπίζει ότι θα καταφέρει να αποκαταστήσει την πίστη του κόσμου στους ευγενείς σκοπούς των εθελοντικών οργανώσεων, αποδεικνύοντας με πράξεις του λόγου το αληθές.

Όσο για την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», η ίδια έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή»:

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να κρατήσουμε την εξωστρέφεια και το άνοιγμά μας στην κοινωνία, ενισχύοντας την ιδέα του εθελοντισμού. Έχουμε στα σκαριά ήδη ένα πρόγραμμα για παιδιά δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, για να τα μυούμε στις έννοιες του εθελοντισμού και της προσφοράς στην κοινωνία. Ταυτόχρονα οφείλουμε ως Ένωση να προετοιμάζουμε να περάσει η σκυτάλη σε μια νέα γενιά, που θα ασχοληθεί με τη φιλανθρωπία.

Παρότι λέμε για τους σημερινούς νέους ότι, εξαιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει εμμονικοί με την εικόνα τους και εγωκεντρικοί, η δική μου εμπειρία με τους νέους είναι πως έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία και είναι ανοιχτοί να θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία ενός μεγάλου σκοπού. Εκεί η παιδεία παίζει και θα παίξει μεγάλο ρόλο».

ΠΗΓΗ: mononews

Διαβάστε επίσης

HIV/AIDS : Μείωση νέων διαγνώσεων, αύξηση σε ετεροφυλόφιλους

Διαλείπουσα νηστεία: Δεν είναι τόσο αθώα, όσο νομίζεις

Exit mobile version