Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

46χρονη γέννησε, μετά από μεταμόσχευση της δικής της ωοθήκης, που είχε καταψύξει πριν από 20 χρόνια

Την μοναδική ιστορία μιας 46χρονης γυναίκας, που απέκτησε παιδί μετά από μεταμόσχευση της δικής της ωοθήκης, που είχε καταψύξει πριν από 20 χρόνια, περιγράφει σε ανάρτησή του ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής στο ΙΑΣΩ κ. Ιάκωβος Σούσης.

Πριν από 20 χρόνια, η 46χονη Τζβία διαγνώστηκε με καρκίνο. Οι γιατροί της είπαν ότι η επιθετική χημειοθεραπεία θα επηρεάσει τις ωοθήκες της και κατά συνέπεια τη γονιμότητά της. Μαζί με τους γιατρούς της αποφάσισαν να αφαιρέσουν τη δεξιά της ωοθήκη και να την καταψύξουν ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον να την τοποθετήσουν και πάλι στο σώμα της για να γίνει μητέρα.

Εκείνη την εποχή, η ιδέα της μεταμόσχευσης μιας υγιούς ωοθήκης πίσω στο σώμα μιας γυναίκας μετά την ανάρρωσή της από τον καρκίνο ήταν απλώς θεωρητική, αναφέρει ο κ. Ι. Σούσης.

Η μεταμόσχευση ωοθήκης

Η Τζβία έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών και νίκησε τον καρκίνο. Δέκα χρόνια αργότερα απέψυξαν μέρος της ωοθήκης και τη μεταμόσχευσαν στην Τζβία. Η ωοθήκη άρχισε να λειτουργεί κανονικά και με εξωσωματική γονιμοποίηση απέκτησε το πρώτο της παιδί, που σήμερα είναι 9 ετών.

Αργότερα, η ωοθήκη σταμάτησε να λειτουργεί και η Τζβία μπήκε στην εμμηνόπαυση.

Είκοσι χρόνια μετά την κρυοσυντήρηση της ωοθήκης της, η Τζβία επέστρεψε στον γιατρό της και του είπε ότι θέλει να κάνει κι άλλο παιδί παρά το γεγονός ότι είχε μπει στην εμμηνόπαυση.

Αποψύχθηκε τμήμα της ωοθήκης που ήταν ακόμα κρυοσυντηρημένο, μεταμοσχεύθηκε στη Τζβία και άρχισε να λειτουργεί κανονικά αναστρέφοντας την εμμηνόπαυση. Έκαναν δύο προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης που δεν πέτυχαν και τελικά, ενώ περίμενε έγκριση για να χρηματοδοτηθεί και η τρίτη προσπάθεια, συνέλαβε φυσιολογικά.

Η μεταμόσχευση ωοθήκης έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah της Ιερουσαλήμ, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα timesofisrael.com.

Η Tzvia, γέννησε αφού ανέτρεψε την εμμηνόπαυση μεταμοσχεύοντας μέρος της ωοθήκης της που ήταν παγωμένη για 20 χρόνια, μαζί με το μωρό της και τον γιατρό της καθ. Ariel Revel.

«Επισκέφτηκα το σπίτι της μετά τη γέννα και έκλαψα με δάκρυα χαράς, σκεπτόμενος ότι η ελπίδα που υπήρχε τόσα χρόνια μέσα σε ένα εργαστήριο, οδήγησε στην πραγματικότητα σε ένα μωρό», είπε ο καθηγητής Revel, γιατρός της 46χρονης.

Η Τζβία, ονόμασε την κόρη της Eshkar, που σημαίνει δώρο.

Το 2016, μια γυναίκα στο Ντουμπάι απέκτησε παιδί για πρώτη φορά παγκοσμίως μετά από επαναμεταμόσχευση της ωοθήκης της. Από τότε έχουν υπάρξει εκατοντάδες εγκυμοσύνες με αυτή τη μέθοδο, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν είχε συμβεί αυτό με τη χρήση ωοθήκης που είχε καταψυχθεί πριν από 20 χρόνια.

«Δεν είναι μόνο ένα παγκόσμιο ρεκόρ τα 20 χρόνια, αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες στο μέλλον να μπορεί να συλλάβει μία μεγαλύτερη γυναίκα καταψύχοντας τις ωοθήκες της λίγο πριν τα 30. Φαίνεται επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας τρόπος για να προλαμβάνεται η εμμηνόπαυση», είπε ο καθηγητής Revel, κορυφαίος στη γυναικολογία και τη μαιευτική.

Ο Revel είπε ότι αντέστρεψε την εμμηνόπαυσή της: «Όταν σταματά η παραγωγή οιστρογόνων, εμφανίζονται συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Εάν επιστρέψουν όμως στο σώμα της γυναίκας υγιείς ωοθήκες, ξαναρχίζει η περίοδος της γυναίκας, γίνεται ξανά γόνιμη και ενεργοποιείται η παραγωγή οιστρογόνων».

Μετά την μεταμόσχευση ωοθήκης, δεν θα μπει στην εμμηνόπαυση

Ο γιατρός της προέβλεψε ότι η Tzvia δεν θα μπει στην εμμηνόπαυση για αρκετά χρόνια, για όσο διάστημα δηλαδή παραμένουν ενεργά τα κομμάτια της ωοθήκης που μεταμοσχεύθηκαν.

Ο Revel πιστεύει ότι η ανακάλυψη ότι οι ωοθήκες μπορούν να μεταμοσχευθούν μετά από τόσο μακρά περίοδο κατάψυξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεξέταση των κατευθυντήριων γραμμών. Σήμερα, η κατάψυξη και η μεταμόσχευση ωοθηκών γίνεται μόνο σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες.

Εκτιμά όμως ότι θα μπορούσε να είναι στο μέλλον ένας τρόπος για να παρατείνουν τα χρόνια αναπαραγωγικής ηλικίας τους υγιείς γυναίκες. Η επαναμεταμόσχευση των δικών τους «νεαρών» ωοθηκών που είχαν κρυοσυντηρηθεί θα μπορούσε να αποτρέψει ή να καθυστερήσει σημαντικά την εμμηνόπαυση.

Διαβάστε επίσης

Έρχεται νέο κύμα μολύνσεων και θανάτων, εκτεταμένη αύξηση στα κρούσματα COVID-19

Δημογραφικό: Αποκαλυπτική η νέα ανάλυση – Ποιοι νομοί έχουν τους γηραιότερους κατοίκους

Exit mobile version