Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η αποτύπωση της μητέρας από το παιδί της, ειδικά όταν του λείπει

Η μητέρα, ως ένα καθοριστικό πρόσωπο στη ζωή κάθε ανθρώπου, αποτέλεσε την έμπνευση για μια σειρά φωτογραφιών από τα παιδιά που διαμένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Καβάλα.

Τι γίνεται όμως όταν για διάφορους λόγους αυτό το τόσο όμορφο και οικείο πρόσωπο δεν βρίσκεται δίπλα τους για το αποτυπώσουν φωτογραφικά;

Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Κατερίνα Κακιλή, υπεύθυνη κοινοτικών δράσεων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη δομή φιλοξενίας, «πέρυσι την ‘Ανοιξη και με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, τα στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που δραστηριοποιούνται στην Καβάλα, σχεδίασαν τη διοργάνωση μιας φωτογραφικής έκθεσης με θέμα τη μητέρα.

Κάθε παιδί – και όχι μόνο – θα μπορούσε να φωτογραφίσει το πρόσωπο της μητέρας του ή και ό,τι του θύμιζε την μητέρα του, δεδομένου ότι πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες δεν είχαν τις μητέρες τους εδώ, είτε γιατί έφυγαν από τη ζωή, είτε γιατί ζούσαν κάπου αλλού».

Ένα λουλούδι, μια καθημερινή δουλειά, ένα κέντημα

«Προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», συνέχισε η κ. Κακιλή, «ζητήσαμε τη συνδρομή του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας. Μέλη του Ομίλου επισκέπτονταν σε εβδομαδιαία βάση τη δομή και οργάνωσαν εργαστήρια φωτογραφίας στην ομάδα προσφύγων που δημιουργήσαμε. Δυστυχώς, οι φωτογραφίες αυτές δεν παρουσιάστηκαν τότε με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας καθώς εκείνη την περίοδο στη δομή ίσχυαν μέτρα λόγω της πανδημίας. Πάντως, ήταν πολύ συγκινητικές οι φωτογραφίες που τράβηξαν μικροί και μεγάλοι, γιατί ο καθένας με τη δική του ματιά αποτύπωσε τι του θύμιζε τη μητέρα του. Ένα λουλούδι, μια καθημερινή δουλειά, ένα κέντημα. Το να μοιράζεσαι φωτογραφίες της μητέρας σου ή της αίσθησης μητρότητας είναι σαν να μοιράζεσαι ένα κομμάτι από την ψυχή σου και ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό μικρούς και μεγάλους που συμμετείχαν στη δράση».

Τα μέλη του ΦωτογραφικούΟμίλου Καβάλας (ΦΟΚ) θέλησαν να αναδείξουν τη δουλειά και την προσπάθεια μικρών και μεγάλων και σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) – IOM Greece, στο πλαίσιο του έθνικ φέστιβαλ Cosmopolis. Αποφάσισαν να παρουσιάσουν μια συλλογική και συμμετοχική έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη μητέρα, στην οποία θα προβάλλονταν όλα τα έργα των προσφύγων αλλά και φωτογραφικά έργα μελών του ομίλου.

Η ανάδειξη της μητρότητας μέσα από τα συναισθήματα μικρών και μεγάλων

Όπως τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας Σώτη Τυρολόγου, «η έκθεση με θέμα τη μητρότητα επιδίωκε να αναδείξει την πολυμορφία και τις πολύπλευρες πτυχές αυτής της σημαντικής έννοιας. Σε αυτήν την έκθεση η μητρότητα «αναδύονταν» μέσα από την σκέψη και το συναίσθημα παιδιών και ενηλίκων κάθε ηλικίας και διαφορετικών εθνικοτήτων, που διαμένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων Καβάλας. Η προετοιμασία της έκθεσης ξεκίνησε τον περασμένο Χειμώνα, όπου μέλη του ΦΟΚ, σε μια σειρά επισκέψεων στη δομή φιλοξενίας, έδωσαν κάποιες βασικές συμβουλές για το κάδρο, τη σύνθεση και την απεικόνιση του θέματος. Παράλληλα, με τη συμμετοχή και μελών του ΦΟΚ στην έκθεση, άνοιξε ένας ιδιαίτερος διάλογος μεταξύ των φωτογραφιών».

Η έκθεση με θέμα τη μητέρα παρουσιάστηκε στη «Φωτογραφική Εβδομάδα» που διοργάνωσε για πρώτη χρονιά στα τέλη καλοκαιριού ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας στο πλαίσιο του Cosmopolis με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα υπουργείου Πολιτισμού και τη συνδρομή της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Ήταν μια εβδομάδα δράσεων γύρω από την καλλιτεχνική φωτογραφία, που παρουσιάστηκε στην παλιά πόλη της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας, η οποία περιελάμβανε έκθεση των μελών του ΦΟΚ, συμμετοχική έκθεση από πρόσφυγες που διαμένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας Καβάλας, προβολές φωτογραφικών εργασιών όμορων φωτογραφικών ομάδων, προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και ομιλίες για τη φωτογραφία, εργαστήρι φωτογραφίας για μικρούς και μεγάλους και τέλος τη δυνατότητα επίσκεψης μιας οπτικής συσκευής (Camera Obscura) και την παρατήρηση ενός φυσικού φαινομένου που οδήγησε στην ανακάλυψη της φωτογραφικής μηχανής και της φωτογραφίας.

Ο ΔΟΜ δραστηριοποιείται στη Δομή της Καβάλας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης

Η πειθώ της κας Θεοδωρίδου, οι αντιδρώντες γιατροί, η ανύπαρκτη Κοτανίδου και στο βάθος Μπίνης

Η ιστορία του Χασάν Κοντάρ που έζησε 7 μήνες σ’ ένα αεροδρόμιο

Η ιστορία της οικογένειας Μπουρλά και πως γλίτωσε από τους ναζί

Exit mobile version