Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πέθανε η διακεκριμένη καθηγήτρια Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ Ιωάννα Ανδρεάδου

Ιωάννα Ανδρεάδου

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια της καθηγήτριας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ Δρ. Ιωάννας Ανδρεάδου.

Η Ιωάννα Ανδρεάδου υπήρξε διακεκριμένο μέλος της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, όπου με ήθος και βαθιά γνώση αφοσιώθηκε στην έρευνα και τη διδασκαλία, συμβάλλοντας παράλληλα και στην επιστημονική εξέλιξη και πρόοδο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

Η απώλειά της δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό αφήνοντας όμως πολύτιμη παρακαταθήκη το παράδειγμά της και το πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό της έργο.

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της.

Με αφορμή την εκδημία της καθηγήτριας Φαρμακολογίας Ιωάννας Ανδρεάδου το Τμήμα Φαρμακευτικής εξέδωσε την ακόλουθη συλλυπητήρια ανακοίνωση:

«Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε σήμερα την αδόκητη και πρόωρη εκδημία της αγαπημένης συναδέλφου, συνεργάτιδας και φίλης καθηγήτριας Φαρμακολογίας Ιωάννας Ανδρεάδου.

Η καθηγήτρια  Ιωάννα Ανδρεάδου αποτέλεσε ένα πολύτιμο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας και η απώλειά της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια του Τμήματος Φαρμακευτικής και της επιστημονικής κοινότητας. Η δύναμη του χαρακτήρα της καθώς και η αφοσίωσή της στην έρευνα και τη διδασκαλία αποτελούν πηγή έμπνευση για τους συναδέλφους και τους φοιτητές μας.

Υπήρξαμε τυχεροί που συμπορευτήκαμε τις τελευταίες δεκαετίες μαζί της.

Το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της και τους οικείους της και σε ένδειξη πένθους, αναστέλλει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας».

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 στις 10:30π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Κοιμητηρίου Καισαριανής. Επιθυμία της οικογένειας είναι να ενισχυθούν οικονομικά οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ)» και το «Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών- ΔΙΟΤΙΜΑ» αντί στεφάνων.

Ποια ήταν η καθηγήτρια Ιωάννα Ανδρεάδου

Η Ιωάννα Ανδρεάδου ήταν φαρμακοποιός και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Μοριακής Τοξικολογίας στο Vrije Universiteit του Άμστερνταμ. Διορίστηκε στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2007 ως λέκτορας και εξελίχθηκε ως τη βαθμίδα της καθηγήτριας.

Δίδαξε πληθώρα μαθημάτων στο πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Φαρμακευτικής, αλλά και σε μεταπτυχιακά του ΕΚΠΑ και άλλων ΑΕΙ, ενώ ήταν Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Ενώσεων». Οι διδακτικές και ερευνητικές της δραστηριότητες συνέβαλαν στην ανάπτυξη του πεδίου της Φαρμακολογίας διεθνώς και  στην ίδρυση και ανάδειξη  του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής.

Κατά την επαγγελματική της σταδιοδρομία, η Ιωάννα Ανδρεάδου απέκτησε εμπειρία στις διαδικασίες παραγωγής και ανάπτυξης φαρμάκων και στη διερεύνηση μοριακών μηχανισμών που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και την παθοφυσιολογία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονταν στη Φαρμακολογία του Καρδιαγγειακού Συστήματος, τη Καρδιο-Ογκολογία, τις στρατηγικές ισχαιμικής προστασίας του μυοκαρδίου, το οξειδωτικό στρες στη βλάβη από ισχαιμία/επαναιμάτωση και τη μοριακή τοξικολογία με αξιοσημείωτο ερευνητικό έργο διεθνούς αναγνώρισης.

Διατέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων Φαρμάκων του ΕΟΦ και μέλος της επιτροπής Ναρκωτικών του Υπουργείου Υγείας. Η καθηγήτρια Ιωάννα Ανδρεάδου είχε αξιοσημείωτο έργο και στην Ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα. Υπήρξε κριτής ευρωπαϊκών προγραμμάτων Horizon 2020 και Horizon Europe, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της βασικής έρευνας για την κυτταρική βιολογία του μυοκαρδίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, “ESC-Working Group on Cellular Biology of the Heart”. Διετέλεσε επικεφαλής  της Ομάδων Εργασίας  σε ευρωπαϊκές δράσεις  “COST”.

Πηγή φωτό: ΕΚΠΑ

Διαβάστε επίσης 

«ΠΕΦ PROFESSIONAL DEVELOPMENT»: Επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εκπαίδευση, ερευνητικά κέντρα

ΕΚΠΑ: Ξεκινά ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών

 

Exit mobile version