Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ο υπεραισιόδοξος Θεοδωρικάκος, ο απειλητικός Άδωνις και το χαμένο στοίχημα για τα γενόσημα

ladoma kai apoliseis

Πρόταση για κοινές παραγωγικές επενδύσεις από ξένες και ελληνικές φαρμακευτικές απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συνεργασία Ελλήνων και ξένων θέλει ο Θεοδωρικάκος

Ακολουθώντας τη λογική Άδωνι για επενδύσεις στον χώρο του φαρμάκου, ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, συμμετέχοντας σε συζήτηση με τίτλο: Φαρμακευτική Καινοτομία: Έρευνα και Ανάπτυξη, που διοργάνωσε η Επιτροπή του Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι η καλύτερη πρόταση για επενδύσεις στον κλάδο είναι η δημιουργία εργοστασίων με συμπράξεις από ελληνικές και ξένες εταιρείες.

Ο Υπουργός πρότεινε, λοιπόν, τη συνεργασία ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών με ξένους πολυεθνικούς κολοσσούς στον χώρο του φαρμάκου, για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων στη χώρα. Μάλιστα είπε ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός σε μια τέτοια προοπτική και θα συνδράμει, όπως μπορεί, για να υπάρχει μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως καταλαβαίνουμε, μια τέτοια εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς ευρύτερα η τάση των πολυεθνικών είναι να αποεπενδύουν από την παραγωγή στην Ευρώπη.

Όπως τονίστηκε και από τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών, κα. Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη και κ. Σπύρο Φιλιώτη, η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα για τις επενδύσεις σε «άυλα» στοιχεία, που είναι και σημαντικά και πιο αποδοτικά, όπως η έρευνα και η αξιοποίηση των δεδομένων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος δεν φάνηκε να «άκουσε» αυτή την προοπτική, ενώ δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρος και για το κατά πόσο το κίνητρο για το επενδυτικό clawback, όπως είναι σήμερα θεσμοθετημένο, μπορεί να βοηθήσει τις πολυεθνικές, ώστε να ενισχύσουν περαιτέρω την έρευνα στην Ελλάδα.

Κύριε Τάκη, καλό είναι να οραματιζόμαστε νέες σύγχρονες βιομηχανίες στην Ελλάδα, αλλά ακόμη καλύτερο είναι να εκμεταλλευόμαστε και τον πλούτο, που, ήδη, έχουμε, όπως τα data και τις κλινικές μελέτες, που ενώ μπορούν να φέρουν δισεκατομμύρια, εμείς τα διώχνουμε.

Ο Άδωνις «γκαζώνει»

Με πολλές από τις παθογένειες του παρελθόντος στον χώρο της υγείας τα βάζει συνεχώς ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και καλά κάνει. Είναι γνωστό ότι αν δεν «σπάσει αυγά», δεν γίνεται τίποτα. Βέβαια έτσι όπως είναι οι νοοτροπίες στην Ελλάδα και ελλείψει χρημάτων, δημιουργούνται και άσχημες καταστάσεις, όπως συνέβη με τους ιδιώτες γιατρούς.

Αυτό, πάντως, που θέλουμε να αναφέρουμε, δεν είναι οι γιατροί, αλλά η φαρμακευτική δαπάνη.

Όπως έγινε γνωστό σε εκδήλωση για το ΙΦΕΤ, ο Υπουργός επί της ουσίας κατηγόρησε εταιρείες ότι, για να αποφύγουν τα rebate και clawback, προτιμούν να μην φέρνουν οι ίδιες ακριβές θεραπείες, αλλά να εισάγονται σε όποια τιμή μπορούν να εξασφαλιστούν μέσω του ΙΦΕΤ. Αυτό δημιουργεί μια μεγάλη στρέβλωση και φυσικά εκτοξεύει τη δαπάνη.

Έμμεσα, λοιπόν, ο Άδωνις «απείλησε», προκειμένου τέτοιου είδους θεραπείες να έρχονται στη χώρα μέσω εκτάκτων εισαγωγών, τις οποίες θα επιβάλει με κάποιο τρόπο να τις κάνουν οι αντίστοιχες φαρμακευτικές μέσω του ΕΟΦ.

Δυσκολάκι ακούγεται, αλλά μάλλον είναι πιο δίκαιο. Για αύξηση της χρηματοδότησης για φαρμακευτική περίθαλψη ούτε λόγος. Ειδικά για τα έτη μετά το 2026, οπότε λήγει και η ρήτρα του RRF για συμμετοχή του κράτους στο clawback.

Υ. Γ. Ποιος ιδιαίτερα έντονος επικριτής για την πορεία του ΙΦΕΤ, φαίνεται να έχει μειώσει την ένταση της κριτικής του για το Ινστιτούτο τους τελευταίους μήνες; Ένα μικρό κουίζ…

Τα αμέτρητα ΑΜΚΑ

Μιας και ο λόγος για το ΙΦΕΤ, πληθαίνουν συνεχώς τα αιτήματα για εισαγωγές καινοτόμων φαρμάκων από όλο και περισσότερους ασθενείς. Τα ΑΜΚΑ, για τα οποία ζητούνται μέσω ΣΗΠ φάρμακα, αυξάνονται συνέχεια, όπως ειπώθηκε και επίσημα.

Ακούγονται, λοιπόν, συνέχεια φωνές ότι επιτέλους θα πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα στα ΑΜΚΑ, για τα οποία συνταγογραφούνται φάρμακα και δη πολύ ακριβά. Είναι δεδομένο ότι γίνεται κατάχρηση. Για να μην αναφέρουμε ακόμη ότι η αύξηση αυτή για πολλούς αποδίδεται και στο γεγονός ότι με τις επιστροφές (clawback και rebate), που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν για το 2023, κάποιες εταιρείες δήλωσαν αδυναμία να φέρουν τα ίδια φάρμακα και το 2024 και αναγκάστηκε να τα εισάγει το ΙΦΕΤ.

Και η λειτουργεία του ΣΗΠ από πολλούς αμφισβητείται σχετικά με την ορθότητα των εγκρίσεών του. Όπως επίσης και της άλλης επιτροπής, που δημιουργήθηκε για να ελέγχει το ΣΗΠ.

Βέβαια η νέα διοίκηση κάνει δουλειά και παρά την σημαντική αύξηση των αιτημάτων για ακριβές θεραπείες, υπάρχει μια σημαντική εξοικονόμηση, εάν επαληθευτούν βέβαια οι εκτιμήσεις για το 2024.

Τι θα γίνει με τα γενόσημα; 

Αποφασισμένος να προωθήσει όσο γίνεται τη διείσδυση των γενόσημων στην αγορά δείχνει ο Υπουργός Υγείας, όμως ακόμη δεν φαίνεται κάτι στον ορίζοντα.

Κάποια στιγμή μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση φαρμακοποιών, βιομηχανίας και ηγεσίας του Υπουργείου, για να συζητηθεί το θέμα των κινήτρων προς τους φαρμακοποιούς, ώστε να διακινούν περισσότερα γενόσημα.

Μας μεταφέρουν από το μέτωπο της βιομηχανίας, ότι κρατούν μικρό καλάθι. Και είναι λογικό. Αφού για τους φαρμακοποιούς η πώληση γενόσημων εξασφαλίζει το χαμηλότερο περιθώριο κέρδους. Άρα θα πρέπει να γίνει κάτι σ’ αυτό… Θα γίνει;

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης: 

Ο ΠΙΣ δίνει επιπλέον 1000 ευρώ σε κάθε γιατρό που θα καλύψει ανάγκες του ΕΣΥ

 

Exit mobile version