Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το καυτό καλοκαίρι του φαρμάκου, οι αγάπες on stage και η αποχώρηση από τον ΕΟΦ

ODIPY

«Καυτό» προμηνύεται το καλοκαίρι και όχι μόνο λόγω υδραργύρου… Για μετά τις ευρωεκλογές προγραμματίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης την επανεκκίνηση των εξελίξεων στο φάρμακο, αλλά και την ολοκλήρωση της θητείας ενός προέδρου.

Φίλοι για πάντα…

«Δεν προβοκάρομαι γενικά πάρα πολύ εύκολα, καμία φορά με βλέπετε να εκνευρίζομαι πιο πολύ στο πλαίσιο της δουλειάς, που πρέπει να κάνω. Αλλά σήμερα θα ήθελα να ξεκινήσω κάπως διαφορετικά. Ότι βρίσκομαι σε αυτό το συνέδριο, που συντονίζει και σε έναν βαθμό συνδιοργανώνει ο κ. Μανιαδάκης και συμμετέχετε όλοι εσείς οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς, πάει να πει ότι έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της συκοφαντίας που πέρασε ο κ. Μανιαδάκης πριν από μερικά χρόνια με το σκάνδαλο Novartis.

Και το ότι βρίσκομαι εδώ ως εκ νέου Υπουργός Υγείας της Ελλάδος, άρα έχω την πλήρη εμπιστοσύνη του κυρίου πρωθυπουργού για το πόσο παραμύθια της Χαλιμάς ήταν αυτό το σκάνδαλο, αυτό είναι νομίζω μια μεγάλη δικαίωση και μία διδαχή ζωής ότι: καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται κι ό,τι κι αν γίνει στο τέλος η αλήθεια λάμπει και κερδίζει».

Με το σχόλιο αυτό ξεκίνησε την ομιλία του ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο χθεσινό (30/5) συνέδριο για το φάρμακο. Είχε, δε, προηγηθεί χειρονομία γεμάτη αβρότητα μεταξύ του Υπουργού και του κ. Μανιαδάκη, όταν ο τελευταίος, ως βασικός συντονιστής, τον κάλεσε να ανέβει στο βήμα.

Για την ιστορία να πούμε ότι η επικοινωνία των δύο ανδρών δεν αποκαταστάθηκε πρόσφατα, όπως κατά κάποιο τρόπο άφησε να εννοηθεί ο Υπουργός, αλλά από καιρό πριν – αν είχε χαλάσει ποτέ. Σας υπενθυμίζουμε τι έγραφε η στήλη πριν από 2,5 χρόνια για την κοινή εμφάνισή τους σε συνέδριο υγείας της Καθημερινής το 2021.

«Καυτό» καλοκαίρι για το φάρμακο

Λόγω εκλογών του ΣΦΕΕ και λόγω ευρωεκλογών δεν έγινε το ραντεβού των φαρμακευτικών με τον Υπουργό Υγείας, όταν αυτό ήταν να γίνει κάπου στις αρχές Απριλίου. Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι όλο αυτό το διάστημα είχε τρεχάματα. Πιστεύουμε, όμως, ότι θα έβρισκε χρόνο για να τους δει. Άρα μάλλον δεν ευθύνεται η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος.

Ανέφερε ακόμη ότι το να γίνει το ραντεβού καθυστερημένα, κάπου προς το τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου το βλέπουμε, είναι καλύτερο, γιατί έτσι θα έχει και εικόνα της πορείας της αγοράς κατά το πρώτο εξάμηνο.

Πάντως οι φαρμακευτικές επισήμως δεν έχουν καμιά εικόνα ούτε για το πρώτο εξάμηνο του 2024, ούτε για το πώς πήγε το 2023 και αγχώνονται για το λογαριασμό του clawback που θα έρθει.

Εν μέσω καύσωνα λοιπόν αναμένεται να… «τσουρουφλιστούν» ακόμη περισσότερο. Θα είναι σίγουρα ένα «καυτό» καλοκαίρι…

Ο καπνιστής Κακλαμάνης

Ότι ο πρώην Υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης είναι καπνιστής, μάλλον δε αποτελεί είδηση. Τον είδαμε, όμως, πάνω σε βέσπα, να κάθεται στο πίσω μέρος της σέλας (καθώς άλλος οδηγούσε) χωρίς κράνος και να καπνίζει άνετος, κάπου στο κέντρο της Αθήνας.

Ε, για πολιτικό πρόσωπο δεν είναι και η πιο πολιτικώς ορθή εικόνα, θα σχολιάσουμε εμείς για τον συμπαθέστατο Νικήτα, που πολύ τον εκτιμούμε.

Πότε θα έρθουν οι νέοι διοικητές οέο;

Νωρίτερα από τον Οκτώβριο δεν αναμένεται να διοριστούν οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων, όπως δείχνουν τα πράγματα. Αν και η τοποθέτησή τους φαίνεται να επείγει, καθώς θα πρέπει οι νέοι να τοποθετηθούν, προκειμένου να μπορέσουν να προετοιμαστούν, για να καταστρώσουν τους προϋπολογισμούς του 2025, δυστυχώς η διαδικασία επιλογής αργεί.

Θα πρέπει πρώτα να επιλεγούν οι διοικητές των ΥΠΕ κι εκεί ακόμη βρισκόμαστε στην εξέταση της πρώτης 15άδας για τον επικεφαλής της κάθε Περιφέρειας. Θα πρέπει να γίνει ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα, ώστε να μείνουν οι πρώτοι 7, μετά η τελική τριάδα κτλ.

Η εκλογή διοικητών των ΥΠΕ είναι απαραίτητη, διότι θα συμμετέχουν στην επιτροπή που θα επιλέξει τους διοικητές των νοσοκομείων.

Με αυτή τη λογική μπορεί ο Οκτώβριος να είναι και το θετικό σενάριο. Άρα στη θέση τους μένουν οι διοικητές από την περίοδο Κικίλια.

Αλλάζει ο πρόεδρος του ΕΟΦ;

Μάθαμε ότι είναι ειλημμένη απόφαση η ολοκλήρωση της θητείας του προσωρινού προέδρου του ΕΟΦ, Ευάγγελου Μανωλόπουλου. Δε γνωρίζουμε τους λόγους, που δεν θα συνεχίσει τη θητεία του, αλλά ήδη ακούγεται το όνομα του αντικαταστάτη του, ο οποίος κι αυτός με βάση την νομοθεσία θα είναι προσωρινός, μέχρι να γίνει επιλογή με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, όπως προβλέπεται. Αν δεν αλλάξει κι αυτή.

Πάντως το όνομα του νέου επιστήμονα, που θα καταλάβει τη θέση, περνά από στόμα σε στόμα ή καλύτερα από… γνάθο σε γνάθο…

Όνομα και να ξέρουμε, δεν λέμε. Μη μας πουν μετά ότι τον «κάψαμε» κιόλας.

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης: 

Θεμιστοκλέους: ”Η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο βάρος στη δημόσια Υγεία”

Exit mobile version