Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τα αντιγριπικά εμβόλια, η συζήτηση για τον ΕΟΠΥΥ και το ακαταλαβίστικο ΙΟΒΕ

Τα αντιγριπικά εμβόλια, η συζήτηση για τον ΕΟΠΥΥ και το ακαταλαβίστικο ΙΟΒΕ

Ποιοτικά στοιχεία για την πορεία των αντιγριπικών εμβολίων συλλέγει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, ενώ δουλειά έπιασε η νέα ομάδα εργασίας για τον ΕΟΠΥΥ.

Πώς πάει ο αντιγριπικός εμβολιασμός;

Μακριά από τον στόχο των 3,5 και πλέον εκατομμυρίων εμβολιασμών φαίνεται να κλείνει η τρέχουσα «αντιγριπική περίοδος», καθώς παρά τις προσπάθειες, ειδικά από τους φαρμακοποιούς, να πείσουν τους πολίτες, αυτοί δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται.

Δυστυχώς ακόμη και η μη υποχρεωτική συνταγογράφηση του εμβολίου δεν φαίνεται να ευαισθητοποιεί τους πολίτες, ούτε καν εκείνους που θα πρέπει να το κάνουν. Ο λόγος: η καλοκαιρία, οι λιγότερες νοσήσεις από γρίπη και κυρίως το ότι μετά από τόσα μηνύματα για εμβολιασμό ειδικά για τον κορωνοϊό, οι Έλληνες φαίνεται να έχουν βαρεθεί τα εμβόλια.

Όπως μάθαμε, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, ζήτησε από τους τοπικούς συλλόγους-μέλη του να κάνουν έρευνα στους πολίτες, που πηγαίνουν στα φαρμακεία, ώστε να καταγράψουν γιατί δεν κάνουν το εμβόλιο.

Αυτό που προκύπτει – όπως προαναφέραμε – είναι ότι πια βαρεθήκαμε σαν κοινωνία να ακούμε για εμβόλια, ενώ και η καλοκαιρία δεν μας προδιαθέτει. Έτσι δεν έχει γίνει εφικτός φέτος ούτε ο εμβολιασμός 3 εκατομμύριων πολιτών και φαίνεται πως θα έχουμε ελλιπή αντιγριπική κάλυψη του πληθυσμού, με λιγότερο από το 30% να έχει εμβολιαστεί.

Ελλείψεις φαρμάκων

Από την άλλη μεριά, καλύτερα φαίνεται να κινούνται τα πράγματα όσον αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων. Μάλιστα και η πρόσφατη λίστα του ΕΟΦ η οποία… εξωραΐστηκε κάπως, περιλαμβάνει λιγότερα σκευάσματα που λείπουν.

Σχετικά με τον εξωραϊσμό, πλέον οι «ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ-ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ» τιτλοφορούνται ως «ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ». Επίσης εξαφανίστηκαν και οι ελλείψεις του ΙΦΕΤ. Αυτές αναφέρονται ως «ΛΙΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΟΝΙΚΗΣ & ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ» και μάλλον συγχωνεύτηκαν με τις ελλείψεις σε νοσοκομειακά σκευάσματα.

Υ. Γ. Μιας και αναφέραμε το ΙΦΕΤ, αλήθεια εκεί τι γίνεται τόσες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από την νέα διευθύνουσα;

ΙΟΒΕ για δυνατούς λύτες

Μια σημαντική εργασία πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ και την παρουσίασε πριν από μερικές μέρες. Η εργασία αυτή αφορούσε στα οικονομικά των νοσοκομείων, όπως αυτά καταγράφονται στους ισολογισμούς, που τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να δημοσιεύουν.

Βέβαια έλλειπαν στοιχεία από κάποια σημαντικά νοσοκομεία, όπως π.χ. από το μεγαλύτερο, τον Ευαγγελισμό, αλλά η προσπάθεια είναι σημαντική, καθώς κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά. Όμως το θέμα παραήταν τεχνικό και σίγουρα δύσκολο για να το κατανοήσει ο Έλληνας πολίτης. Τι θα πει ρευστότητα, κυκλοφορούν ενεργητικό, απαιτήσεις κτλ…;

Όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, οι οποίοι, απλά, το μόνο που θέλουν να γνωρίζουν, είναι αν τα νοσοκομεία μπορούν να προσφέρουν καλές υπηρεσίες, όσο κι αν αυτές στοιχίζουν.

Το νοικοκύρεμα των οικονομικών των νοσοκομείων είναι δουλειά του Υπουργείου Υγείας και, όπως φαίνεται, κάτι γίνεται.

Εκείνο, το οποίο καταλάβαμε, είναι ότι σίγουρα υπάρχουν και κάποια “κρυφά” σημεία, τα οποία δεν δημοσιεύθηκαν. Το ΙΟΒΕ λογικά θα έχει προχωρήσει και αντίστοιχη χρηματοοικονομική ανάλυση για τις ιδιωτικές κλινικές. Μήπως θα έπρεπε να δούμε και τη σύγκριση στα κόστη; Λέμε εμείς τώρα…

Μαζεύεται υλικό για τον Χάρτη Υγείας

Συνεχίζοντας την παραπάνω αναφορά, το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει πολλές σημαντικές δημοσιεύσεις για εργασίες, που αφορούν στο σύστημα υγείας και δη στα οικονομικά του.

Να υπενθυμίσουμε τις δημοσιεύσεις από τον ΟΔΙΠΥ, το ΚΕΤΕΚΝΥ – το οποίο, μάλιστα, έκανε και ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο – και φυσικά και τη μελέτη που έκανε η Διανέοσις.

Όλα αυτά αποτελούν σημαντικό υλικό το οποίο συγκεντρώνεται στο…”συρτάρι” τεκμηρίωσης του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να χαραχτεί και ο νέος Χάρτης Υγείας, κάτι το οποίο περιμένουμε μέσα στο 2024. Τη χάραξη, όχι τον Χάρτη.

Σαφέστατα το ΙΟΒΕ κατέδειξε ότι είναι ανάγκη να αλλάξουν πολλά και ότι τα μικρά νοσοκομεία κοστίζουν περισσότερο, χωρίς να προσφέρουν ανάλογα.

Ξεκίνησε η συζήτηση για τον νέο ΕΟΠΥΥ

Μιας και ο λόγο για τις αλλαγές στο ΕΣΥ και στα νοσοκομεία, να πούμε ότι με βάση και τα εργαλεία, που θα διαθέσει στο Υπουργείο Υγείας το ΚΕΤΕΚΝΥ, τα λεγόμενα DRGs για τις κοστολογήσεις, ο ΕΟΠΥΥ θα είναι ο βασικός χρηματοδότης των νοσοκομείων. Μάλιστα σύμφωνα με τα λεγόμενα και του Υφυπουργού Υγείας, αυτό θα ξεκινήσει μέσα στο 2025.

Όπως πρώτοι σας είχαμε ενημερώσει, υπάρχει και ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ και μάλιστα πριν από τρεις μέρες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση. Εκεί η διοικήτρια Θεανώ Καρποδίνη περιέγραψε και την κατάσταση και τα προβλήματα του Οργανισμού. Ειρήσθω εν παρόδω η στήλη εκφράζει συλλυπητήρια στη διοικήτρια για την πρόσφατη απώλεια της μητέρας της.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Πρόγραμμα 6 ετών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων με 80,6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Exit mobile version