Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η αιμοδοσία του Στέφανου, ο αντιδραστικός Στάθης και το κυνήγι των διοικητών

Τα αντιγριπικά εμβόλια, η συζήτηση για τον ΕΟΠΥΥ και το ακαταλαβίστικο ΙΟΒΕ

Καμία ένδειξη για το πού κινείται η νέα φαρμακευτική πολιτική δεν δίνει το Υπουργείο, αν και οι εταιρείες προωθούν προτάσεις με κάθε τρόπο. Δέλεαρ οι νέες αμοιβές των διοικητών.

Αμερικανική Βοήθεια

Συντονισμένες κινήσεις, προκειμένου να κινητοποιήσουν το Υπουργείο Υγείας, ώστε να κινηθεί προς μια νέα φαρμακευτική πολιτική, που να αποδίδει της αξία που αρμόζει στα καινοτόμα φάρμακα, πραγματοποιούν οι πολυεθνικές του φαρμάκου. Μεταξύ των δράσεών τους περιλαμβάνονται και οι εργασίες της Φαρμακευτικής Επιτροπής του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Πρόσφατα, λοιπόν, η Επιτροπή εξέδωσε μια σειρά πολύ συγκεκριμένων και λογικών προτάσεων για το φάρμακο. Οι προτάσεις αυτές, που παρουσιάστηκαν και σε πρόσφατο συνέδριο του Επιμελητηρίου, δείχνουν την προσπάθεια, που γίνεται, ώστε να μεσολαβήσει και η Αμερικανική Πρεσβεία και δη ο πρέσβης κ. Τσούνης, για να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η ίδια η Επιτροπή, της οποία τα μέλη καλύπτουν το 70% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς. Ειδικότερα σημειώνεται ξεκάθαρα ότι:

«Οι εταιρίες – μέλη της Φαρμακευτικής Επιτροπής δεσμευόμαστε να συμμετέχουμε  εποικοδομητικά στον θεσμικό διάλογο με το Υπουργείο Υγείας, για την προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής, για τη διόρθωση των υπαρχόντων στρεβλώσεων και τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης, δίκαιης και προβλέψιμης αγοράς φαρμάκου.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς πιστεύουμε ότι η δημιουργία στρατηγικών συνεργειών με την Πρεσβεία μπορεί να αναβαθμίσει ουσιαστικά το πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου με την Πολιτεία.
Τέλος, δεσμευόμαστε για τη συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στην υπό δημιουργία ομάδα εργασίας για τη φαρμακευτική καινοτομία του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της έναρξης της επίσημης θεσμικής συζήτησης για τη διαμόρφωση μιας νέας Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής».

Ζήσε Μάη μου…

Μιας και αναφέρθηκε το θέμα της υπό δημιουργία ομάδας εργασίας για τη φαρμακευτική καινοτομία του Υπουργείου Υγείας, να σημειώσουμε ότι στο συνέδριο του συγκεκριμένου Επιμελητηρίου προ διμήνου είχε αναφερθεί ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη δημιουργία τριών επιτροπών για τα φάρμακα, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν (καινοτόμα, γενόσημα και επώνυμα χωρίς πατέντα). Μάλλον η επιτροπή καινοτομίας θα αφορά σε αυτά.

Για το πότε θα γίνουν οι επιτροπές και πότε θα φτιαχτεί το πλαίσιο της νέας φαρμακευτικής πολιτικής, οι πληροφορίες λένε πως δεν θα είναι νωρίτερα από το πρώτο δίμηνο του νέου έτους. Κοινώς, οι όποιες εφαρμογές της πολιτικής αυτής δεν αναμένονται, παρά προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Κυριολεκτικά δηλαδή «Ζήσε Μάη μου…».

Ο αιρετικός Στάθης…

Μένουμε στην ακανθώδη φαρμακευτική πολιτική, για να αναφέρουμε αυτά που συζητήθηκαν στο πρόσφατο τριήμερο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ). Σε μία συνεδρία, ο κ. Γιώργος Στάθης, MSc, Οικονομολόγος Υγείας, πρώην Manager Nοσοκομείων ΕΣΥ, τέως πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ (όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα), επεσήμανε πως, σε έναν βαθμό, οι γκρίνιες για την υποχρηματοδότηση του φαρμάκου στη χώρα, δεν είναι και πολύ λογικές.

Μάλιστα μίλησε για στρεβλώσεις στην αγορά, που δεν προέρχονται από τους χαμηλούς προϋπολογισμούς για το φάρμακο, αλλά από άλλες αιτίες, που πρέπει να εξεταστούν και να αποκαλυφθούν φυσικά από το Υπουργείο.

Επίσης αναφέρθηκε και στο παράλογο η χώρα μας να έχει τόσες χιλιάδες φαρμακεία και ότι δεν δικαιολογούνται από τη γεωγραφία της. Έριξε, δε, και μια «μπηχτή» στην τάση να μην θέλουν οι φαρμακοποιοί να συνεργάζονται, αλλά να έχει ο καθένας τη δική του επιχείρηση…

Τα προσόντα και το κυνήγι των διοικητών

Συνεχίζοντας τα θέματα Management στην Υγεία, ανακοινώθηκαν πριν από μερικές μέρες οι 120 και πλέον φορείς του Υπουργείου Υγείας, για τους οποίους αναζητούνται νέοι επικεφαλής μέσω του νόμου Κεραμέως. Φυσικά η πλειονότητα αφορά στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διερευνητικές, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δείχνουν πως πέρα από τους κλασικούς παίκτες, που διεκδικούν τις θέσεις αυτές και έχουν φυσικά και το σημαντικό προσόν της προϋπηρεσίας, δεν υπάρχει κανένα φοβερό ενδιαφέρον από επαγγελματίες managers, ώστε να αναλάβουν τις θέσεις διοικητών και υποδιοικητών.

Έτσι το Υπουργείο βάζει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων, αλλά και των αμοιβών των διοικητών, ανακοινώνοντας τις αυξήσεις που θα πάρουν. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο στο εξής απαιτεί και έργο από τις διοικήσεις, ώστε να δικαιολογούνται και οι αμοιβές αυτές, αλλιώς…

Το επόμενο, που θα δούμε να γίνεται μεσοπρόθεσμα, είναι, στο πλαίσιο του ρόλου των διοικητών, οι νέοι Managers να πρέπει να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, με βασικό «μέτοχο» το Ελληνικό Δημόσιο πάντα…

Η αιμοδοσία του Στέφανου και ο ρόλος Πλεύρη

Σταθερός σε κινήσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε πολλά σημαντικά θέματα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έδωσε αίμα, μεταφέροντας και το μήνυμα της αξίας της αιμοδοσίας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι σε όχι και τόσο παλαιότερες εποχές, ήτοι μέχρι πριν από δύο χρόνια, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν νόμιμο, καθώς, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022, το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας περιελάμβανε την πρόβλεψη ότι «δεν μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης, όποιος είχε συνάψει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977».

Την αναχρονιστική αυτή σημείωση, την οποία δεν είχε καταργήσει ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατήργησε ο τέως Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι στις 10/1/2022 ανακοινώθηκε ότι: «Υπογράφηκε από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό του περιεχομένου του εντύπου «Ιστορικό αιμοδότη». Ειδικότερα, στο νέο έντυπο αποσυνδέεται για πρώτη φορά ο σεξουαλικός προσανατολισμός από τα κριτήρια, που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες».

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

40 χρόνια ΕΣΥ και το 40% των δαπανών υγείας στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ιδιωτικό

EKAB: Ενίσχυση με 20 μηχανές, 8 κινητές μονάδες και 52 ασθενοφόρα

 

Exit mobile version