Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ο σταράτος Γιάννης, η ανερχόμενη Ειρήνη και η «απερχόμενη» Agata

Ο σταράτος Γιάννης, η ανερχόμενη Ειρήνη και η «απερχόμενη» Agata

Σίγουρη θέση σε πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ αναμένεται να έχει η Ειρήνη Αγαπηδάκη και σίγουρα θα εκτιμηθεί και η πορεία του συναδέλφου της, Ιωάννη Κωτσιόπουλου. Φεύγει τελικά η Agata Jakoncic;

Πρόσωπο προς αξιοποίηση η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Είναι απολύτως βέβαιο πως η μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη μόνο τυχαία δεν μπήκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ. Μάλιστα ήδη τα σενάρια γύρω από την επικείμενη υπουργοποίησή της σε κυβερνητικό σχήμα, που θα ηγείται η ΝΔ, έχουν φουντώσει.

Όπως λένε πολλοί, το λογικό είναι να τοποθετηθεί στο Υπουργείο Υγείας. Από την άλλη, όμως, το βιογραφικό της και η ενασχόλησή της με τα παιδιά μπορεί να κατευθύνουν την αξιοποίησή της και σε άλλους τομείς. Πάντως εκτός κυβέρνησης δεν μένει – εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ – και αυτό είναι κάτι που χαίρει ευρύτερης αποδοχής.

Τι κι αν υπάρχουν ορισμένοι, που λένε πως η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι, μεν, ένα άξιο πρόσωπο, αλλά δεν προσδίδει τη δυναμική, που χρειάζεται σε αυτές τις εκλογές ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Υπάρχει κι ο αντίλογος: άφθαρτο πρόσωπο, έχει συνδεθεί με το Πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, έχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία και πορεία.

Όπως και νά’ χει, η επόμενη Βουλή θα έχει σίγουρα μία επιπλέον αξιόλογη και ιδιαίτερα εργατική βουλευτή.

Ο σταράτος Γιάννης

Από τα πλέον δραστήρια πρόσωπα της απερχόμενης κυβέρνησης και, μάλιστα, σε ένα Υπουργείο που είχε να αντιμετωπίσει πολλά, είναι και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Μπορεί πολλές από τις εργατοώρες, τις οποίες ξόδεψε, να πήγαν έως και χαμένες, αφού πολλά από τα projects, που δούλεψε για το ΕΣΥ, κάπου μπορεί να κόλλησαν λόγω γραφειοκρατίας. Όμως όλοι εκτιμούν ότι δεν υπήρξε ένας διακοσμητικός αλλά ένας ουσιαστικός Γενικός Γραμματέας και καλό θα ήταν να μην αποχωρήσει.

Επίσης τα λέει σταράτα, κάτι που τον τιμά. Σε πρόσφατη εκδήλωση, σχολιάζοντας την αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία, παραδέχτηκε ότι αυτή η αύξηση αποδίδεται στις επιπλέον ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας και ότι φυσικά πρέπει να υπάρξουν σημαντικές δράσεις, ώστε να διατηρηθεί. Σημείωσε, δε, πως υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, που το επιτρέπουν, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνολικά οι απερχόμενοι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας αφήνουν μια αξιοπρεπή παρακαταθήκη για τους επόμενους. Δεν ξέρουμε, βέβαια, αν θα αλλάξουν όλοι. Κάτι μας λέει πως, αν είναι και πάλι κυβέρνηση η ΝΔ, μπορεί να μην υπάρξει ευρεία αντικατάσταση. Πάντως ακούμε πως υπάρχει ενδιαφέρον και από τον ιδιωτικό τομέα, για άτομα που δούλεψαν σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια.

Η Agata παραμένει ή όχι;

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον χώρο του Φαρμάκου η Αgata Jakoncic ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας MSD, καθώς και πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF).
Ακούστηκε ότι, επειδή βρίσκεται ήδη αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, θα αποχωρήσει, όμως μάλλον αυτό δεν ισχύει.

Όπως είδαμε και στο μεγάλο «καρφί» για τις ελληνικές Ανώνυμες Εταιρείες, το ΓΕΜΗ, η κα Jakoncic θα είναι στη θέση της για τα επόμενα 6 χρόνια, δηλαδή μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2029. Εμείς σας μεταφέρουμε απλά τι αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της εταιρείας MSD και τι δημοσίευσε.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει και πρόεδρος του PIF. Σε μερικές μέρες το PIF έχει εκλογές και αναμένονται αλλαγές στο ΔΣ, αλλά και παραμονή στη θέση τους για κάποιους παλιούς γνώριμους. Κάτι μας λέει πως θα υπάρχει μεγαλύτερη παρουσία γυναικών, αλλά δεν ξέρουμε αν θα είναι πάλι γυναίκα επικεφαλής.

Μιας κι ο λόγος για την MSD, θα θέλαμε να μεταφέρουμε και αυτό: το clawback για το 2021, όπως το κατέγραψε η διοίκηση στον ισολογισμό, ξεπερνά κάθε λογική. Πόσο; 200+ εκατομμύρια ευρώ!

Το Ταμείο Καινοτομίας και ο Μπάμπης

Λίγο μπερδεμένα είναι τελικά τα πράγματα, όσον αφορά στο Ταμείο Καινοτομίας, για το οποίο συμφωνούν τόσο το Υπουργείου Υγείας όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Όπως έχει επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στα σχέδια της κυβέρνησης ήταν η δημιουργία ενός προθαλάμου για την εισαγωγή και την αποζημίωση καινοτόμων θεραπειών στη χώρα.

Το συγκεκριμένο Ταμείο, το οποίο είχε χαρακτηριστεί και ως ένα «τρίτο κανάλι» χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης, είχε αναφερθεί αρχικά από τον σύμβουλο για το φάρμακο του Υπουργείου Υγείας Μπάμπη Καραθάνο, αλλά και από τον ίδιο τον Υπουργό, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, που έγινε το Δεκέμβριο.

Τότε, βέβαια, αυτό είχε περιγραφεί ως ένας καινούριος κλειστός προϋπολογισμούς, που επί της ουσίας θα χρηματοδοτούσε το “τσεκάρισμα”, κατά μία έννοια, των προτεινόμενων ως καινοτόμων θεραπειών για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν, όντως, αυτές οι θεραπείες είναι καινοτόμες, ώστε να περάσουν τελικά στο σύστημα της συνταγογράφησης και στην αποζημίωση.

Όμως, όπως μάθαμε, το Ταμείο Καινοτομίας, όπως το έχει σκεφτεί η φαρμακοβιομηχανία και δη η εταιρείες, οι οποίες έχουν καινοτόμα φάρμακα, δεν είναι κάτι τέτοιο. Βέβαια το θέμα της χρηματοδότησης είναι μια βασική παράμετρος, αλλά σε καμία περίπτωση το Ταμείο Καινοτομίας δεν πρέπει να θεωρηθεί μια τρίτη πηγή για την αύξηση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. Κάτι το οποίο είχε αναφέρει ο κύριος Καραθάνος. Τότε, μάλιστα, είχαμε σχολιάσει ότι το είπε χωρίς να το έχει συνεννοηθεί με τον Υπουργό…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Η επένδυση στην Υγεία, αποτελεί το κλειδί για ποιοτική υγειονομική περίθαλψη

ΕΟΔΥ: 52 θάνατοι από κορονοϊό, 14 κρούσματα της παραλλαγής «Αρκτούρος» – Σε ύφεση η γρίπη

Exit mobile version