Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η αποτελεσματική Νάντια, τα χαμόγελα του Θάνου και η γκαντεμιά του Δημήτρη

Η αποτελεσματική Νάντια, τα χαμόγελα του Θάνου και η γκαντεμιά του Δημήτρη

Όσο κι αν γκρίνιαζαν οι φαρμακευτικές για τις διαπραγματεύσεις, τελικά «πέρασε» αυτό που μεθόδευσε η πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Νάντια Γκογκοζώτου. Από το γεγονός ευνοείται ο Πλεύρης. Αλήθεια με τις ελλείψεις τι γίνεται;

Για τον ΕΟΠΥΥ δουλεύει η Νάντια Γκογκοζώτου

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Η δουλειά, που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Και, μάλιστα, όπως μάθαμε, για αυτό είναι ευχαριστημένο και το Μαξίμου.

Βέβαια μιλάμε για δουλειά υπέρ του ΕΟΠΥΥ και όχι υπέρ των φαρμακευτικών εταιριών. Και παραβλέπουμε για την ώρα τη χείριστη – όπως μας μεταφέρουν πηγές – συμπεριφορά και το γενικότερο attitude της κας Γκογκοζώτου…

Επιβεβαιώσαμε στοιχεία, τα οποία δημοσιεύθηκαν. Και όντως. Από τότε που ανέλαβε πρόεδρος η κα Νάντια Γκογκοζώτου, έγιναν σχεδόν 500 ραντεβού με εταιρείες και κλείστηκαν (ή κλείνονται άμεσα) σχεδόν 200 συμφωνίες με πολλά νέα καινοτόμα φάρμακα να μας έρχονται.

Θα ρωτήσει κάποιος, ποιος τα πληρώνει. Έμμεσα ο ΕΟΠΥΥ, μαζί, βέβαια, με τις φαρμακευτικές.

Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης λειτουργεί – αν όχι εκβιαστικά – με τους δικούς της συγκεκριμένους όρους. Κι έτσι όσες εταιρείες έρχονται, γνωρίζουν πως είτε θα αποσυρθούν, είτε θα πρέπει να… υποταχθούν. Ανάγκα…

Βέβαια και ο προηγούμενος πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να το κάνει, αλλά, οκ, ας μην (ξανα)πούμε κάτι κακό για τον κ. Δημήτρη Φιλίππου.

Αλήθεια η θητεία του δεν έχει λήξει στον ΕΟΦ; Θα μου πεις, εδώ δεν βρίσκεται αντιπρόεδρος για τον Οργανισμό, θα βρεθεί πρόεδρος;

Μες στις χαρές ο Πλεύρης

Συνεχίζοντας το παραπάνω ζήτημα, δεν είναι τυχαία η χαρά του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ότι πέτυχε – μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης βέβαια – εξοικονομήσεις για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ 350 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέντευξη τύπου.

Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο Healthstories, μας είπε ότι κατάφερε να επιβάλει στις διαπραγματευόμενες εταιρείες να φέρνουν στοιχεία, που να αφορούν σε αριθμό ασθενών, στους οποίους θα απευθύνονται τα φάρμακα αυτά.

Πώς, λοιπόν, να μην είναι και χαρούμενος, που καμιά φαρμακευτική ομάδα δεν τον έχει «βρίσει». Άρα τα θέλει και αυτών των εταιρειών ο… οργανισμός τους. Μάλλον από κάπου τις κρατάει και ας το παίζανε δύσκολες.

Ο Θάνος Πλεύρης προβάλλεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης ως Υπουργός, που εξασφαλίζει την ικανοποίηση συνθήκης για τη συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού σε μεγάλο βαθμό μειώνει το clawback. Να δούμε, βέβαια, τι θα κάνει με το clawback των νοσοκομείων.

Χωρίς ορούς λόγο γκαDEMOκατάστασης

Μιας και ο λόγος για τα νοσοκομεία, μάθαμε πως υπάρχει θέμα με τους ορούς, ένα από τα πιο βασικά προϊόντα των νοσοκομείων.

Το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων το ξέρουμε. Εκείνο που ακούσαμε είναι ότι στη βιομηχανία DEMO υπήρξε ένα ατύχημα και κάποια μονάδα παραγωγής δεν μπορεί να παραγάγει ορούς. Πιθανόν αυτό να αφορά μόνο στα σχετικά προϊόντα για τα φαρμακεία, αλλά μήπως δεν είναι έτσι;

Καταλαβαίνει κανείς να έχουμε πρόβλημα με ορούς για νοσοκομεία;

Τελικά ποιος ανεβάζει τη δαπάνη;

Προβλημάτισε κάποιους το άρθρο στο νομοσχέδιο, που είναι σε διαβούλευση για την Ανακουφιστική Φροντίδα και αφορά σε φάρμακα, τα οποία δεν είναι ούτε καινοτόμα, ούτε off patent, ούτε γενόσημα.

Είναι φάρμακα, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τους ασθενείς. Και λογικά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με διαφορετικά κριτήρια. Και σωστά δίνεται δικαίωμα στις εταιρείες να έχουν καλύτερη τιμή από ό,τι θα λάμβαναν αν ήταν off patent ή γενόσημα.

Αλλά, από την άλλη, μπορούμε να τα βάζουμε σχεδόν στην ίδια κατηγορία;

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης 

Σε πλήρη κυκλοφορία ο ιός της γρίπης στη χώρα – Αύξηση κρουσμάτων

Υαλουρονικό οξύ: Πώς αλλάζει πρόσωπο και σώμα και γιατί χρειάζεται προσοχή

Exit mobile version